同朋友路過中環區,咁啱佢係食素嘅,就揀左呢間 《素味謀麵》食我地叫左個 黃椒南瓜湯 同 雜菇湯底拉麵。職員態度好,而且落單採用自助系統,所以係非常方便。但係啲嘢食真係麻麻地。個湯雖然係明顯無味精自己熬,但係味道唔係特別出眾,單純好似 blender 打嘅果汁咁。一個大概 $90 嘅拉麵配料唔算特別多,而且啲麵好淋,感覺就好似壽桃牌啲陽春麵咁好多配料都好 plain,唔係特別有用啲咩調味,感覺似白烚咁,而且有個豆卜臭臭地最出事係個綠茶軟凍,食到極明顯嘅橡膠味,texture 都怪怪地香港要營運素食店的確好難,但我覺得我地應該支持用心煮食嘅素食店,同樣價錢我相信會有更好嘅選擇。…Read More
Soulmate Ramen
2021-08-13
BrickMak
你覺得假咪假,我開個 account 睇有咩食唔得嘅?一定要下下寫 comment?出 post 嘅原因係我真係未食過咁唔好食嘅野先忍唔住寫當日同你地個 staff 講過有怪味,但因為個抹茶凍係最後一件,佢剩係認左句「知道」就無補充/補償如果百幾人寫 comment 都無人話唔好食,唔代表我唔可以做話你地唔好食嗰個如果你咁有信心覺得自己整嘅野係好食,我勸你專心做好你嘅野食,唔好浪費自己時間回應呢個 「假 account」嘅 comment,因為你要 serve 嘅唔係得我一個嘅味蕾,而係大家嘅味蕾我只係想道出我食到嘅事實,就係唔明點解個個都正評,我就做第一個負評嘅
BrickMak
唔係我唔想撐素食小店,自問茹素喺香港好難搵到好野食,每個食素嘅人都想有啲味蕾嘅享受我諗一開頭好唔好食唔重要,如果肯聽顧客 comment 而慢慢改善,撇掉素食只有 「長輩/淡而無味」嘅標籤就最好但好似你地咁收個 comment就咁大反應,我都唔睇好你地發展。你真心覺得自己嘅食物係好食就唔喺咁大反應啦,係咪先?你地就繼續閉門造車啦,祝好運。
BrickMak
而我都好客觀地講,我服務同環境無比低 rating你地,原因係我覺得可接受但食物,真係不了如果真係有心踩你地,全部比 1粒星你都得啦洗唔洗我喺到 recommend 埋其他 同樣價錢 但更高質素嘅素食餐廳 比你嘅其他客人知道?
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)