Hong Kong | Eng

Follower
Following
Kina20057
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (21)
再次光臨....贊
Pavia
2017-02-05
上次過黎食,只係幾日前(年尾).上次個餐真係好正,所以依家過年後d fd話要搵個地方食飯,我就話不如黎呢間.最後,真係去左呢間聚餐,d fd 都話冇推介錯.:) 記得上次個餐個黑松露忌廉汁真係好正,所以呢餐當然唔少得呢個汁煮既意大利飯,仲叫左好多其他款菜式,例如:紅毛豬,燒春雞等... 個忌廉汁就唔多講啦,真係要試過先知.要我真係要講,真係講好耐都講唔完,總知要自己去試...而個紅毛豬骨燒得岩岩好熟,鎖住d 肉汁係哂入面,同一般食到既唔同,個肉味比較鮮和突出.另一個真心覺得好正既係 個個 焗瑞士芝士配手指薯,好多芝士,而且好濃.我d fd 之前去過瑞士試過當d 瑞士芝士,佢地話d芝士既味道真係同之前佢地食過既一樣,可見真材實料.甜品方面,今次試左 個 意大利芝士餅 同 蘋果批,芝士餅係 個種林個款,而唔係硬身個款. 味道上都係好夾,面既coffee 粉 同 芝士既味道岩岩好,兩者唔好話邊個重d ,而做到平均既味道. 對於個蘋果批,可能我食得多m 記蘋果批,以為蘋果加熱後會變軟,失去口感.而呢度既蘋果批,食落去係驚喜既,仲保持到個蘋果既爽口口感,而且做到甜度岩岩好. 總之,呢間餐廳博得我同d fd 好感,相信係不久之後會再黎光顧.…Read More
+ 2
風乾48個月西班牙黑毛豬火腿沙律
燒西班牙紅毛豬骨
黑松露菌忌廉汁雜菌意大利飯
燒法國春雞
蘋果批配雪糕
意大利芝士餅
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
CP 值高既意大利菜
CP 值高既意大利菜
Pavia
2017-01-27
呢次係我第二次寫食評.雖然我唔係經常寫食評既人,但食到好野,一定要開心share下... 九龍城,一般人第一時間想到九龍城寨或泰國菜,而今次有幸朋友邀請食飯,試到呢間餐廳,轉下口味,試下意大利菜.整體而言,呢度既意大利菜味道超,價格都算合理(好味道既野係貴dd...) 地理位置方面:呢間餐廳個位置有d 偏僻,位於內街.一般人如果唔係刻意去搵呢間餐廳既話,應該會唔多為意....個度我冇記錯既話,個條街好似有車位(咪表),如果有車既人去到,都好方便. 餐廳環境和氣氛:餐廳內長期都會播住d 外國人唱既歌(本人唔知係唔係意大利文),音量適中,唔會影響到跟其他人傾計.而且,我覺得個度都好寬落下,好多人一齊坐,都唔覺得迫,適合朋友聚餐. 食物質素:高...我今次聚餐中試左好多款菜,例如:白酒煮青口,精選pizza,雲吞等....(詳情見圖) 當中我最欣賞既係 呢間餐廳既黑松露菌汁,味道係超級超級正,唔可以用言語去表達,而且我覺得呢個汁係百搭既,配咩都好食. 呢個汁超濃'菇味', 入口之後,個種香味係味蕾度擴散,超級推介. 講講其他方面,呢間餐廳選用既食材新鮮和肯定有簡過,例如:個個白酒青口,隻隻都好鮮,而且每一隻都好肥美,用材上乘. 主菜叫左兩個面:千層面 和 炒意粉 . 著重介意下個炒意粉,我地都個最簡單既野食係最難煮得好食.呢個炒意粉材料好簡單,得蒜片同辣椒. 炒意粉看似好容易煮,但實際上好睇個廚師既炒功.今次我食完,覺得個師傅炒功唔錯,意粉既味道和口感都岩我口味.要分享既除左菜式之外,呢度提提 橄欖油, 黑醋, 鹽,糖 等選擇之外, 呢間餐廳仲提供自製既醋,味道酸酸甜甜.除咗保留醋嘅味道,仲有些少甜甜地,用嚟點其他野食都十分合適.最後,當然要分享一下個甜品:心太軟配雪糕. 個心太軟 內面流心既 朱古力 純度較高,味道有少少苦,但係食心太軟就係要呢種味道.一啖放入口,朱古力既個種朱古力香,伴隨住少少苦既味道,係口中徘徊,係平時係食唔到既. 價格:CP值高,用料都新鮮和經過挑選既,食材味道都好正,所以價格定價都係較高,不過值呢個價既,食過你就知CP值高. 總結,今次食飯真係好正,係呢食左餐好正既晚餐.如果,我下次要簡地方聚餐,呢間餐廳可以成為我其中一個新的好選擇.期待下次再光臨.…Read More
+ 5
燒西班牙黑毛豬
2017-01-26
Type of Meal
Dinner
Related Review
再次光臨....贊
具有特色而好味道既新彊菜....
大漠
2016-12-24
今次食飯係因為公司食飯而去既,食完覺得唔錯,所以寫篇食評支持下.總體而言,新彊菜係香港都算係特有其他地區風味既特色菜,係原有既新彊菜基礎上,加入左創意元素. 地理位置上,位於土瓜灣內街,都算ok 方便既,都好多車都經過.好似隔壁有個停車場,應該方便到d 開車人士掛... 環境方面,餐廳的台數和空間有限,可能要等位,不過好野食當然多人食,等下都ok 既...室內環境好似好暗,不過都睇到野既... 食物方面,主要以羊,雞,牛肉為主,新彊菜好似因宗教而唔食豬,雖然我個人覺得唔so,但設議 不喜羊so味既人 想清先去,不過本人就1d 都唔so(可能我完全接受到),都可以試下既....我最欣賞既係個 烤羊髀同個甜品 羊奶凍(見圖) ,奶凍奶味濃郁,羊髀大件而好食.....哈哈,大漠都係 一間唔錯既餐廳.…Read More
+ 2
Like
Ratings
烤羊髀(cut 左後)
羊奶凍
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice