Hong Kong | Eng

Followers
Following
melomelomelody4169
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (22)
日式小食店X中式懷舊小食
Sai Kwan Lo Jo (Kwai Chung Plaza)
2021-11-14
葵涌廣場小食店林立,排得密密麻麻,想食乜有乜?名付其實係小食掃街天堂。😇問題係到底食乜好呢?😵‍💫😵‍💫😵‍💫咁多選擇,真係好容易患上選擇困難症!以前喺日本讀書嗰陣放學後經過日式小食店,總會幫襯。某日經過葵廣二樓,發現一間門面似曾相識嘅小食店。勾起我當年嘅回憶,店舖的名字叫「西關老袓」,日式小食店裝修風格,與眾不同別樹一格。真係好有興趣了解一下究竟葫蘆裡面賣乜嘢藥?🧐原來店舖專賣自家製嘅懷舊中式外賣小食,所有食品即叫即製。門外仲有一部點餐機供客人點餐。於是乎我點咗老袓.一人餐+薯條🍟老袓.一人餐都只係$46,配多一客薯條都只係加多$15西關瀨粉有辣同埋唔辣可選,個人比較喜歡辣。湯底以雞湯,蝦米及冬菇餚製,非常足料。再加埋惹味辣菜脯同埋蔥花,簡直係絕配!西關瀨粉爆炒.XO醬蘿蔔糕切開一粒粒,細細粒容易食。XO醬又係自家製造,以獨門秘方加上蝦米乾、瑤柱爆炒,香脆.惹味!爆炒.XO醬蘿蔔糕炸薯條🍟選用美國粗直薯條,即叫即炸。冇想像中咁油膩,本來以為食薯條一定要配茄汁??還問店員拿。後來發現原來配芝士醬又或者唔點醬汁都一樣咁好味😋食晒成份餐之後好飽、好滿足,下次一定再幫襯!炸薯條配香濃芝士醬整體嚟講,西關老袓算係一間用心經營嘅小店,由店舖整潔、食物質素、服務態度、食物價錢、以至包裝等,一點也不馬虎,係一間性價比極高嘅小店。…Read More
+ 2
Like
Ratings
西關瀨粉、爆炒.XO醬蘿蔔糕、炸薯條
2021-11-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
慈雲山上海小館
翁記上海館
2017-01-12
某日睇雜誌,睇到介紹慈雲山小店美食。今日去朝聖,經過一間上海小館,細看門面頗為企理。奇怪為何雜誌没有介紹這間小店? 細問店長,原來小店開張才三個月。難怪没有介紹到! 部分小店畀人嘅感覺,通常衛生情況欠佳,但係呢間上海小店估唔到咁企理!價錢大眾化! 咪以為收費平,出品一定事事但但,今次我點咗阿翁上湯小籠包配四川擔擔麵另加一杯食品。只需HKD 44 就食到。 性價比極高! 擔擔麵一啲都唔覺得油膩! 極為清爽!小籠包一咬落口,皮薄多汁,口感一流! 下次必定再去幫襯! 聽聞這間店喺不久將來再喺附近開多一間,超期待! …Read More
+ 3
littleming^^ 見到網上食評,今日專程同屋企人去試,小龍包皮厚冇汁,炒飯竟然可以係冇味道,食到屋企人都面燶燶,見* 同討論區分別都有呢篇食評都估到咩事,只可以講,呃到人食第一次係呃唔到人第2次!
2017-02-01
melomelomelody4169 我並不認識翁記店主,亦沒有呃人。我寫這篇食評的原因,是因為朋友的一個經歷,他曾光顧*區一間小店,由於食物中含有沙石,他食完後突然牙痛,於是他便匆忙埋單後,立刻看牙醫,没有拍照拍片及投訴便走了。隨後他用了幾萬元換牙!他愈想愈心有不甘,過了幾天,待牙没有這麼痛,便找店主理論。那店主還惡人先告狀,說為何當時不去報警或找食環署處理?事件便就此無從追究,再過幾天,該店舖進行內部裝修,現時仍繼續營業。 我也有建議他把事件* 公開,不要讓他人中招,可* 没有此店介紹! 他現在只能光願大集團食市,因為出了事也比較容易追究責任。我認為,他的個案只是冰山一角,始終小店也是每位店主花了半生積蓄所做的經營。只要是良心小店,我們亦應該給予機會吧!所以有天我經過翁記,真心認為他們的質素如我所述。翻*, 因為没有人介紹,我便第一個出來介紹,如果此店有其他人已介紹,我也不會再寫,而我亦只在這裡寫過一篇食評,希望介紹一下性價比較高的小店,讓大家多一個選擇而已。我並不是該區居民,只是偶然光願過幾次。假若每個人像我朋友一樣,只光願大集願的話,四周圍便會像倒模一樣,特色小店,你我的兒時記憶便會隨之流失! 我只想希望藉著這篇食評,推薦我認為好的小店! 可能我認為好的,其他人有可能不認同。那只是每個人口味不一吧!你所提及的網上食評,我也特意花點時間去爬文,當中毁譽參半!帖主也認同我的講法,不認同的人,只是口味不一樣而已。我跟帖主並不是同一個人,在第七頁帖主也解釋了。 如果你認為不合口味的話,大可以下次不光願罷了。
2017-02-10
Ratings
2017-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$44 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice