openrice

Followers
Following
philip75
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (8)
Photo (4)
物超所值
Hee Kee Fried Crab Expert Ltd (Shining Building)
2023-06-06
我同朋友去咗銅鑼灣嘅一間叫喜記嘅餐廳食飯。聽人講佢哋嘅特色菜係廣東菜同小炒,所以我哋決定去試吓。我哋揀咗幾款菜,包括椒鹽泥鯭、椒鹽白飯魚同豉汁炒蜆。呢啲菜平時都係我哋好鍾意嘅,而且聽講好記嘅廚師好擅長煮出更加美味嘅味道。先上嚟嘅係椒鹽泥鯭。佢哋外皮金黃酥脆,每一口食落去都有濃郁嘅椒鹽香氣。魚肉鮮嫩多汁,好開胃。我哋幾乎一下子就食晒呢道開胃菜。然後上嚟嘅係椒鹽白飯魚。呢道菜好誘人,整條魚鋪喺碟度,外皮酥脆,入面鮮嫩。每一口都好好味,我哋一齊讚嘆。呢道菜絕對係好記嘅招牌之一。最後上嚟嘅係豉汁炒蜆。呢道菜有好多蜆肉同鮮美嘅豉汁,食落去又鮮又甜。我哋細細品味,享受呢道海鮮美食嘅美好滋味。食完之後我哋都好有感觸。佢地嘅廣東菜絕對值得一試。我哋喺呢間餐廳食飯嘅體驗真係好愉快,食到停唔到口呀!!…Read More
Like
Kwai-hoiTai 邊度有椒鹽泥鯭?
2023-06-11
椒鹽泥鯭
椒鹽白飯魚
豉汁炒蜆
2023-06-05
Type of Meal
Dinner
燒烤放題,美食盡享
Lam Hung Kee Aquatic Development
2023-04-22
呢度嘅燒烤食品絕對係唔可以錯過嘅!佢哋所有嘅菜式都係用新鮮嘅食材製成,味道絕對一流。佢哋嘅燒烤雞全翼非常好食,好脆口,入口即化。燒牛肉亦都好出色,肉質鮮嫩。牛丸都係一道好滋味嘅菜式,用最好嘅材料製成,味道鮮美。燒龍蝦亦係佢哋嘅招牌之一,味道好正!除咗美食之外,呢度仲有一個好驚喜嘅地方,就係佢哋嘅燒烤放題。呢個服務可以讓你食到更多唔同嘅食品,你可以自己揀你鍾意嘅食物,絕對係正。…Read More
燒烤雞全翼
燒牛肉
牛丸
肉類
燒豬肉
燒龍蝦
燒海鮮
2023-04-04
$250 (Dinner)
餐廳整體裝修簡潔大方
Huo Guo Tou
2023-04-11
今次我嚟到嘅係位於九龍城嘅火鍋頭,佢嘅地址係龍崗道17號地舖及1樓,樓下係熱鬧嘅火鍋場,而樓上就係餐廳。佢嘅招牌係「鮮炸金響鈴」同「豆腐木棉魚湯」。首先嚟緊講嘅就係佢哋嘅招牌鮮炸金響鈴,我諗咁多年嚟火鍋頭嘅招牌都係火鍋,可能大家都唔會想到佢哋嘅鮮炸金響鈴嘅水準會有幾高。但係呢間餐廳嘅鮮炸金響鈴真係好好味,外脆內嫩,唔會太油,啖啖都係肉味,配埋佢哋嘅特製醬汁,真係一絕。除咗鮮炸金響鈴之外,佢哋嘅豆腐木棉魚湯都係一定要試嘅。湯底鮮甜,豆腐好嫩,木棉魚肉質鮮美,食落去好清爽,幾適合夏天食。而且湯底係由木棉魚熬煮而成,唔會太濃,保留咗原汁原味。如果想試吓其他嘅菜式,我會推介佢哋嘅麻辣牛肉片同埋豬柳。麻辣牛肉片唔會太辣,而且牛肉好滑好嫩;豬柳就好入味,唔會太乾,啖啖都係肉汁。環境方面,餐廳整體裝修簡潔大方,沙發舒適,空間都幾大,唔會有太擁擠嘅感覺。總括而言,火鍋頭係一間好出色嘅火鍋店,餐廳嘅菜式都好好味,而且啲菜嘅份量都幾足夠,價錢亦都好實惠。如果你想食火鍋,…Read More
2023-04-09
台式野
Coucou Hotpot‧Tea Break (MONTEREY Place)
2023-04-11
今次想同大家分享一下位於將軍澳澳南海岸的湊湊火鍋‧茶憩。這家餐廳位於MONTEREY Place地下,店舖環境清幽,內裝簡約,營造出舒適的用餐氛圍。先來講一下湊湊火鍋的風味,他們的湯底選擇豐富,從麻辣、清湯、骨頭湯、豬骨湯、芝士湯等多種選擇,而且湯底口味濃郁,香氣十足。著名的鴨血豆腐,質感煙韌,入口後慢慢釋放出豐富的味道,是必點的一道菜式。另外,他們的蝦滑也十分受歡迎,口感滑嫩,蟹籽點綴增添了口感的豐富度。此外,餐廳還提供多種肉類和海鮮,質素新鮮,甚具彈性,十分適合經常煮煮撈撈的人。在湊湊火鍋‧茶憩用餐,還可享受到茶憩的服務。他們提供各種不同的茶類選擇,從普洱、烏龍、龍井、鐵觀音等,品質優良,口感清新,是舒緩口感的好選擇。總括而言,湊湊火鍋‧茶憩是一家值得一試的餐廳。他們的湯底豐富,肉類和海鮮新鮮,著名的鴨血豆腐和蝦滑都十分美味,加上茶憩的服務,整體體驗非常滿意。無論是和家人、朋友、同事一起享用,還是獨自前來品嚐,都是一個不錯的選擇。…Read More
2023-04-07
餐廳環境好舒適
Liu's Chong Qing Hot Pot (Festival Walk)
2023-04-11
今次我嚟到九龍塘嘅又一城試咗一間火鍋店—— 劉一手重慶火鍋。其實我都唔係好愛食火鍋,但係今次真係試到好滿意。餐廳環境方面,整個餐廳好寬敞,而且燈光都好柔和,氣氛好舒服。每個桌位都有抽油煙機同埋抽風系統,唔洗擔心身邊太煙燻。餐廳嘅服務員態度都好好,好有禮貌同埋好有耐性解答我哋嘅問題。食物方面,今次我哋叫咗田園蔬菜拼盤同美國牛頸脊。田園蔬菜拼盤有好多款新鮮蔬菜,例如青瓜、豆苗、生菜等等。所有蔬菜都好新鮮,好清脆,最重要係好新鮮,可以加強身體免疫力。美國牛頸脊都好嫩滑,加埋特製醬汁,味道好香濃。另外我哋都叫咗三鮮水餃,皮薄餡多,鮮味十足,真係好好味!火鍋底料方面,劉一手重慶火鍋都有好多款選擇,例如麻辣、清湯等等,我哋就揀咗麻辣。麻辣底料好香辣,而且唔會太辣,啖啖都可以食得盡。火鍋配料方面,餐廳有好多選擇,例如豬肉片、牛肉片、魚丸等等,全部都好新鮮。而且餐廳嘅海鮮選擇都好多,例如蝦、蟹等等,都好新鮮好新鮮!總括而言,今次嚟劉一手重慶火鍋真係試到好滿意!餐廳環境好舒適,服務好好,食物質素好高。如果大家都想食火鍋,真係可以嚟到劉一手重慶火鍋試下!…Read More
2023-04-05
四寶丸同台灣鴨血
Greater China Club Annex
2023-04-11
今次我去咗位喺荔枝角嘅大公別館試嘢,整體嘅食物質素都幾唔錯,其中令我最印象深刻嘅係佢哋嘅西澳龍蝦同千層枝竹。佢哋嘅西澳龍蝦係用清蒸嘅方式煮嘅,龍蝦身肉鮮甜彈牙,仲有淡淡嘅鮮甜味,令人回味無窮。而且龍蝦嘅份量亦都十分足夠,可以滿足大部分嘅食客需求。千層枝竹係另一款令人驚喜嘅菜式,呈現出金黃色澤,口感酥脆,而且仲有淡淡嘅花生香味。每一塊都夠厚實,唔會有過多嘅油膩感,食落十分清爽。除咗以上兩款菜式之外,佢哋嘅招牌四寶丸同台灣鴨血亦都值得一提。四寶丸入口即溶,肉汁鮮美,口感十分豐富,一份食量都幾夠。而台灣鴨血味道濃郁,有淡淡嘅五香味,唔會太膩口。環境方面,餐廳裝潢簡潔時尚,十分舒適,而且服務態度都十分友善,令人感到十分舒服。總括而言,大公別館嘅菜式質素高,食物份量夠足,價格亦都十分實惠,值得一試。如果你鍾意龍蝦同千層枝竹,就一定唔可以錯過大公別館。…Read More
2023-04-01
絕不失望
Taiwan Drunk Pot
2023-04-11
今次我去咗旺角嘅銀座廣場LG樓嘅台酒鍋,試咗佢哋嘅火鍋。我哋叫咗牛板腱,牛肩胛,羊肩肉同埋滑雞件。話說,呢度嘅服務好好,啲服務員好有禮貌,幫我哋解答問題同埋幫我哋揀選食材。先嚟講講佢哋嘅湯底,佢哋有好多款湯底可以揀,我哋揀咗酸辣湯同埋鮮奶湯。酸辣湯唔會太辣,啲酸同辣嘅味道平衡啲,唔會搶走啲食材本身嘅味道。至於鮮奶湯,就好香濃,啲食材煮落去之後好滑嫩。啲食材新鮮,質素都好好,特別係牛板腱,牛肩胛同羊肩肉,好有彈牙口感,啲肉汁又會隨住煮熟而滲出嚟,好鮮美。滑雞件就好嫩滑,煮落去之後就係啲滑雞件嘅鮮甜味道。啲醬料同埋調味料都好齊全,仲有啲芝麻醬同埋香菜可以加入啲菜度食,增加啲層次同埋口感。最後,我哋叫咗啲冰粉同埋糖水嚟消夜,都好好食!總括嚟講,呢度嘅火鍋質素真係好好,啲食材新鮮,湯底好味,服務又好好,環境舒適,好啱嚟搵啲朋友嚟開心一齊食火鍋!…Read More
2023-04-02
靚牛
616 Hot Pot (Chik Fu Street)
2023-04-11
今次我嚟同大家分享一個近排試咗嘅火鍋店——616牛肉火鍋專門店。呢個店喺大圍積富街,環境好寬敞,光線都好充足,好適合聚餐用餐。呢間火鍋店最大特色就係佢嘅用料好講究,所有嘅牛肉都係信州和牛肩胛同牛駝峰,質量好好。加埋佢哋嘅花雕醉牛,味道都好好,醉牛肉質鮮嫩,口感好豐富。所有嘅食材都好新鮮,品質好出色,令人好滿足。店員嘅服務態度都好好,佢哋好熱情有禮,用餐嘅時候會時不時問下客人需要加湯、加食材嘅,好貼心。佢哋嘅火鍋湯底都好用心,特別係佢哋嘅牛肉湯底好鮮美,飲落去清香爽口,好好地提升咗食材嘅口感。最後,我哋嚟講下價格。616牛肉火鍋專門店嘅價格比較高,但係食物嘅品質都相對好好。一個人大概需要$300-$400左右,睇下所揀嘅食材同人數啦,整體嚟講性價比都算唔錯。總括而言,616牛肉火鍋專門店係一個值得一試嘅火鍋店。佢哋嘅用料同服務都好優秀,而且環境好舒適,好適合同家人朋友一齊用餐。如果你想食好啲嘅火鍋,咁616牛肉火鍋專門店就係一個唔錯嘅選擇。…Read More
2023-04-06
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice