Hong Kong | Eng

Followers
Following
SylviaLeung813
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (25)
痴咗線~觀塘價錢、銅鑼灣出品
忞屋
2025-09-14
寶雲酥羊好好好食、佢個汁直頭係想要兜薯蓉食曬佢😋😋😋蘑菇湯超好飲😋😋我哋叫咗T骨扒同埋肉眼扒、仲有意粉同埋意大利飯😋仲有、佢有一個甜品師 !因為朋友生日、book枱嘅時候通知係會送蛋糕、其實期望㗎!佢居然做咗個蛋糕上面啲cream仲好好食😋😋😋 呢個甜品師仲會整伯爵茶蛋糕、嗰啲套餐甜品都係佢自己整、我唔好芝士都覺得好好好食不過佢真係輸蝕咗喺個地點、我哋成晚都只得三台客、但係佢係可以坐60人🥲呢個唔係廣告、只係希望多啲人見到佢哋、令佢哋可以繼續生存、咁好味嘅寶雲酥羊、我仲想食多幾次🤭不過個地點、識去嘅就好快、好似我咁第一次去、首先要入啱工廠大廈、跟住要夠膽行入停車場去搵部𨋢🥹但係如果唔係呢個地點、個性價比就冇咁高🤫…Read More
+ 7
Like
namon47 好似又要換班底,可惜!
2025-09-19
Birthday
food court中遇上星加坡 香濃喇沙
喇沙專門店
2019-09-30
喺香港想搵一間煮得好味道㗎喇沙其實係好難嘅。香港人普遍唔係太接受呢種椰香味嘅辣麵。 有一段時間香港都會流行食呢個麵,但係曇花一現之後就冇曬啦 。 我本身食唔到辣。所以好耐冇食過香濃但係又唔係死命辣嘅喇沙。 經facebook嘅朋友介紹就來度試下叫黎食。 我今次食嘅係佢推介嘅大蝦喇沙, 食得出D蝦同魚蛋都好新鮮。喺出面會好多時不停咁樣加辣油㗎,但係呢個喇沙椰香同埋辣都係配合得好好。 有適當嘅芽菜令到個面有咬口同埋balance返。 記住食嘅時候加錢要個汽水因為有辣同汽水係絕配…Read More
大蝦喇沙
久違陳皮魚旦
兄弟小食
2019-09-15
係鰂魚涌返左幾日工, 日日都係喺個地鐵口買個包 。之後見到同事食個餐蛋三文治 聞到都覺得好好食 。就立刻係第二日就買嚟食啦 。 果然真係好好食但係要等十幾分鐘 。 之後嗰日都諗住再食 ,但嗰日出錯地鐵口行左一段路趕住返工。咁就試下食腸粉啦,快丫嘛。咁腸粉嘅朋友魚蛋當然叫埋。一食之下原來係久違嘅陳皮魚蛋!細細粒好好食! 而家已經好少地方有呢個陳皮魚蛋呀全部都係嗰啲發到好大呀食落去好似膠膠地嘅魚蛋。 所以依個魚蛋係真係推介之選。…Read More
14大7小的朋友新年聚餐,連素食者也可照顧到
Friendmily
2017-02-04
我們一行14大人加7小孩的朋友新年聚餐,今年選了這友人推介可以包露台的餐廳。令人開心的是我們其中一個素食的朋友今次可以不用只吃麵包和湯(喝前也要問清有冇肉的。如果那沙律不是一早放了片鴨胸,朋友便有個 light dinner 了)。令人驚喜的是之後細心的老版娘把那焗帶子黑松露雜菌意大利飯的帶子另上,朋友便可吃飯了。很感動呢~幸好我們一行十多人,主打菜色可以一次過食到。很滿足呢~很多菜只記得食冇拍lu~例如蘑菇湯、泰式生蝦(那醬和出面死辣的不同, 淡淡的不會蓋過蝦的鮮味墨西哥炸雞翼,小朋友爭住食首選p.s. D main dish 都有紫薯,好好味。要試,不要浪費!這跟餐沙律的鴨胸不咸不乾和出面的西餐廳的乾爭爭死命咸鴨胸很不同生蠔,小鮮肉(其實係活赤貝刺身)泰式串燒,小朋友恩物。 佢哋見到雙眼發光自動埋來食呀~哈哈哈!!帶子另上而成為素食的焗帶子黑松露雜菌意大利飯。黑松露用的份量剛好而不像出面的 一大陣煤氣味。mix埋D菌香香的羊架,七成熟,有肉汁醬烤豬肋骨,有肉汁,如果條骨長多D又多D肉更好德國豬手,個層皮不是尖沙嘴D德國酒吧豬肉紙咁薄切切,而係有D厚道軟身好好咬的, 覺得自己食咗好多骨膠原而唔係一啲薄脆落肚焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵, 出面好少地方會做墨魚汁麵。呢個係要試嘅。佢唔係太creamy啲汁濃度剛剛好而且帶有少少甜味又多海鮮。記住食飽用水係口沖沖便冇墨汁留係D牙上, check真先好依起棚牙笑喎仲有呢D好香的beer, 我冇試但D女仕們大愛…Read More
+ 7
跟餐沙律
生蠔
小鮮肉(活赤貝刺身)
泰式串燒
焗帶子黑松露雜菌意大利飯(因為素食而帶子另上)
寶雲蘇焗羊架
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice