Hong Kong | Eng

Follower
Following
we_try_together
Level 1Hong Kong
**新晉Openrice食家** ***紀錄小妹和Mr. Li 我倆所到過的食店***
Overview
Reviews (4)
Photo (4)
第四篇食評♥ 藍田晚餐好選擇*!! ♥ 大班Friends ♥
Tai Pan Friends
2013-02-13
藍田晚餐其中一個的好地方,我會選 ♥ 大班Friends ♥當PIZZA HUT/壽司/米線通通不想吃,或是厭了想吃點米飯的時候, 大班Friends 就可以吃到中式的家食便飯.地方寬敞, 時常滿座的. 職員人很好和細心, 即使是碟頭飯,也會為你下單時做點功夫,把汁送和飯分開. 小妹很欣賞**是日晚餐我點了魷魚蒸肉餅飯,配上西湯(羅宋湯) $34飯的份量很多, 下次可叫少飯,以免浪費羅宋湯內的配料很足, 味道酸酸甜甜,不會過酸, 味道剛好. 配料有蘿蔔,菜,薯仔等, 開胃醒神魷魚蒸肉餅一整碟份量也是很多. 魷魚新鮮,肉餅厚度較簿身, 如厚身點相信口感會更好. 肉餅則吃不出新鮮肉味道, 不過不失, 口感略欠.爸爸點的是鮮茄班腩飯 $34新鮮蓄茄,爸爸吃的好開胃!整碟飯也吃掉! 班腩量多,粉漿不厚, 口感有彈性,亦有魚肉感.味道很不錯!!爸爸選了跟中湯,另加一大碗中湯$10. 這裡的中湯標榜不加味精, 我只覺得很好喝! 一大一小湯最後也喝光!!是晚的中湯是西洋菜湯, 清甜,喝後也不覺需要再飲水! 不錯的湯水*…Read More
是日中湯
2013-01-24
[我倆的Openrice 食評2]- 午餐again~丸龜製麵
Marugame Seimen (iSQUARE)
2012-12-24
Mr. Li 又黎搵我午餐啦~~唔知食咩好就去左ISQUARE啦~~打算去山頭火食拉麵~好! 上6/F , 點知佢隔離有間丸龜製麵, 食烏冬既我地就改左呢間黎試試啦^~^自助形式,流程如下:::::先係點餐位度同師傅講要咩麵(加多個咩配料e.g:蛋都可以講埋)->向右移:等師傅煮麵出俾你(非常快,2-3幾分鐘)->向右移:有一堆天婦羅,炸物俾你揀~$6-$12到->向右移:有一堆手卷飯團俾你揀->俾錢位 (有意見書,筆俾你拎, 小妹就拎左啦,食完可以俾d意見佢地)->向右移:上有拎紙巾筷子匙更, 下有蔥,薑,五味粉任加 (1) 小妹見到d人一樽樽五味粉拎埋位,個人做法係係呢個位打開蓋,自己加左幾多先! 唔使後面d人可能無得用! 大概5枝放係度; 2) 向右行前小小都有一set 蔥,薑,五味粉,所以唔使逼係收銀到)->轉彎向右移: 要水可自己倒水飲=>之後就搵位啦!d位都幾多既, 唔放心既,可以叩朋友搵定位先. 小妹同Mr.Li 拎好哂野就坐低啦(好多位)食物方面:小妹叫左 S3?(豬肉蛋烏冬)(中) Mr. Li 就叫左牛肉牛旁烏冬(大,另加流心玉子) , 另加一客魷魚蘇同炸雞4粒,中size(200g) $35 ,大size(300g) $40,共食左$105, 好抵!!!xD 因為超飽!我見其他OL 好多就咁叫玉子烏冬,另多加天婦羅食~~食物方面:先講下小妹的豬肉蛋烏冬~美中不足係~豬肉片好碎的, 不過份量多,而且 醬汁味濃, (送飯一流個種), 真係好好食, 而口感較為硬身不是偏腍. 我對個汁好欣賞xd烏冬嚼起來有口感,不太軟不太硬, 滿意的,而且份量真多. 食完好飽! 中size 200 g小食方面: 炸魷魚蘇~ 敗筆係唔夠熱!! 炸野唔夠熱真係爭d, 可能我拎個陣得返少少啦~因為我見cfu 都keep 住炸緊,食唔到剛出既組~~ 粉漿有點厚, 魷魚蘇幾鮮味xpMr. Li 牛肉牛旁烏冬(大,另加流心玉子)流心蛋真係做得好好! 係咁滴d蛋黃, 好正!牛旁Mr.Li 唔食既~牛肉醬鮮甜過豬肉片個個, 豬肉片係濃味多.小食方面: 炸雞一客4粒, 不過不失啦~~好夠熱, 雞肉實淨有汁,大家都可以試最後,交埋個意見書就走啦 …Read More
2012-12-12
$52.5 (Lunch)
[拜拜Mr. Li~ 與家人試菜篇]
海洋超級漁港 (深海龍躉專門店)
2012-12-05
這篇是小妹第2篇食評,加油加油! 今次已經唔係同Mr. Li 食啦昨晚來到佐敦的海洋超級漁港試菜A 出口直行就是了,上三樓~~同幢的有日泰郎等等食店~時間大概是晚上十時多....宵夜!! 要吃點東西補充體力,heehee.餐廳裝潢:地方格局和酒樓一樣, 地方少但絕不狹窄, 光鮮,乾淨, 人手足夠!一個長方形廳, 有三間廂房可打馬吊, 有個半圓小舞台可坐兩席,旁邊是大玻璃,面向街景.我們四人的宵夜: 前菜的花生都好吃,轉眼就吃光了共點了四個小菜.1)黃金豆腐拼九肚魚 ( $38?/$48?)椒鹽豆腐九肚魚,金脆可口,非常好吃, 大家來可以試試!!即叫即整吧! 又熱又脆, 豆腐小小的一粒粒,非常非常好吃 (我和家人都覺得,送酒一流!)九肚魚很新解,肉嫩的.good!可以跟大家說份量很多!!2)南乳脆皮雞 ($48半隻)南乳醬是另上的, 我只吃了兩小件,因為很快被家人掃清了.=_=""我吃的就肉質不會太實,就是有剛好的感覺. 由於我到最後才吃,所以皮的部分有點脆又開始有點淋了. 味道還好.3)芝士蝦球麵 (幾十蚊)可以說的是份量真的絕不欺場. 麵多醬多蝦球也超多.(10隻也有吧, 是一整個大球的!)芝士汁香, 但我覺得較稀.(本人是芝士控!) 味道是有的,是水份多了點.性價比來說很高.4) garlic 粉絲蒸大蟶子 (大概$3x 一隻?)職員很好很貼心,主動問我們要不要分碟.好新鮮爽口的, 大蟶子size真的很大! 長度超過一隻碟的.醬汁調得不錯,味好香! 只是粉絲略縑少~~(下篇講下我去左附近食糖水!^v^)…Read More
黃金豆腐拼九肚魚
2012-12-04
$75 (Last Night Supper)
[我倆的Openrice 食評1]- 窩心的泰閣午餐
Koon Thai Cuisine (China Hong Kong City)
2012-11-27
這是小妹第一篇食評, 就由我公司附近新開的餐廳說起!話說Mr. Li今天休假, 他特意跑來跟我共進午餐, 本來想到Yummy Yummy吃, 可是Mr. Li 有點遲,小妹一時想起昨天在免費報章看到有專欄介紹中港城的"泰閣", 便到中港城吃我倆今天的午餐P.s: 有機會再說, 不能錯過!先說說怎樣去"泰閣"~~本來小妹只知道是在中港城, 但去到就知道十分容易找到,非常順利! 一進中港城大門, 先上一層, 中間有條很長的電梯!, 沒錯,直接上去就對!!上到去推開玻璃門,看看右手邊,進去就對了餐廳裝潢:門口有個像[就是典型那種合十雙手的女人像]店裡的感覺很舒服, 我和Mr. Li 被領到雙人位, 看好吃什麼舉起手點菜, 待應都很快回應, 人手足夠, 而且十分有善!店的裝飾都很有格調:]我倆的午餐:這裡的午餐大概$6x, 午餐選擇大概10款左右?!(記錯請更正), 有海車雞飯, 豬手飯, 喇沙, 炒飯/粉 等等.我點了一客鮮菠蘿雞肉炒飯+ 柚子梳打[$68+$5], Mr. Li 點了豬軟骨札肉喇沙(粉)+熱奶茶 [$65] , 再加1, 共$151.8p.s: +$5 可轉特飲, 如椰汁冰/龍眼汁, 8款左右吧?! +$12 有西米糕/ 糯米糍好! 看圖! 味道OK. Mr. Li 很讚這個,湯底好香, 幾乎所有湯都被喝下xP 小妹嗅到好濃的椰奶!!試了一塊豬軟骨, "淋","香",好吃! 材料有雞肉,青豆[=.=], 鮮蝦, 兩塊青瓜伴了一些肉鬆, 果仁好香我給十個讚,賣相好, 還要裝得很滿! 十分飽肚!!最後分了一半給Mr. LI 吃~~窩心事件:1. 鮮菠蘿炒飯上有腰果的, 放下食物的是為我們落單的待應, 他問我倆這個飯像不像米奇老鼠XD 笑了...我覺得他們願意跟客人有互動,很好啊!2. 柚子梳打 附上了湯匙和幼飲管, 一名侍應剛剛才放下, 另一職員已發覺有異, 拿了一條粗飲管給我:] 很細心.…Read More
Ratings
柚子soda~~
好想吃...好香椰奶味!!
開胃xD
2012-11-27
$75.9 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice