Hong Kong | Eng

Follower
Following
MrCHuN
Level 1Hong Kong
大家好,小弟是學生一名,因為某d原因投機下,我決定開始寫食評,雖然對食沒有太高的要求,但我還是對食有些研究的.
Overview
Reviews (2)
Photo (7)
絕對要再黎食!!
Wing Lai Yuen Sze Chuen Noodles Restaurant
2012-07-15
真係絕對要再黎食!!份量夠之餘又夠好食!!同埋價錢都好抵!!之前聽fd話呢間係黃大仙有高好食評o既一間餐廳,,咁我就黎試下啦~估唔到真係比我食到好食評出黎!!就咁講唔夠!!用相就可以證明了!!先黎個前菜o既花生!!同酒樓o既花生唔同o既係,,佢冇酒樓果d花生咁咸~之後就介紹野飲了!!就係豆漿~呢到一個細渣只係20蚊!!比d tips大家~細渣係比大渣抵d,,計過份量了~不過如果d豆漿多d豆味會更好飲~呢到講一講,,我之所以比服務扣左小小分o既原因係咁岩見到佢有一d失誤,,搞到第2到有個客發嬲,,嘛,,平時都幾好人的,,果d waiter~再黎就係我食o既主菜~雖然一開始我唔太知正宗揚州炒飯係點,,因為第一次食果陣有d咸左d,,不過食左幾次第2間o既都係咁,,我諗應該係呢個味道吧?!之後我問左我d fd拎d麵黎食,,真係唔錯,,麵質夠滑,,醬都落得足,,不過如果再落多d調味的話就會變得唔係咁好食了..以下為麵再黎就係小籠包湯o既味道同份量岩岩好,,不過價錢就呢味"送"可能本身貴,,不過都值得一試~之後就係口水雞,,之前食咁耐都唔知口水雞係點解叫口水雞,,因為之前食左好多次都只係覺得好辣,,今次食完終於知道了,,因為在於佢唔係好辣,,但會"麻",,去到一個程度o既"麻",,就會覺得好似有d冇味o既汁係到,,就好似有d口水係個口入面"支"左出黎,,結果我就知道個名o既由來了~最後係紅油炒手,,都係第一次食,,但食得呢味果陣已經飽,,所以只係食左一舊,,我反而覺得呢碟野有d普通,,因為我只感覺到辣味雲吞而已...最後都係講番句,,呢間餐廳真係要絕對再黎食多幾次~…Read More
+ 3
招牌擔擔麵
揚州炒飯
花生
口水雞
$100 (Dinner)
有點兒那過...
味皇茶餐廳
2012-07-01
今次第一次寫食評,,但居然要食一個差o既食評...今日係夜晚10點幾果陣,,因為朋友一齊投票決定之下,,逼於無奈再次入呢間服務態度過份得離譜o既餐廳到食,,因為係接近佢地打烊時間,,所以冇乜人,,我同我d fd 4個人一齊入去食,,叫waiter果陣,,終於d態度好番d了,,今次終於可以真正咁寫呢間餐廳o既食評了,,因為我親自食過呢到o既晚飯,,聽我本身提出話食味皇果個fd話味皇好食過城中米果陣,,我就放d期望落去,,但係可惜,,期望愈大,,失望都相對地增高.今次寫呢個食評主要真係以佢o既食物作準,,而唔係因為幾年前o既果件事而寫佢o既不好.我地今次幾個分別叫左幾個晚餐,,我唔記得佢個menu寫o既係咪黑椒汁,,但我好肯定佢用o既汁同我食到o既汁不符.味道一般,,蛋整得都不錯,,但希望佢唔好整穿個蛋黃!個"送"係一塊漢堡扒同一塊雞扒,,如果只求食飽肚而唔理味道同態度o既,,我歡迎你黎呢間!!因為份量真係好足夠!!但係如果有些小講求味道的話,,我就建議食家們唔好去食太多,,因為今日試過佢果塊已"燒焦"o既雞扒,,加上佢本身o既唔知乜野汁,,搞到我有d想嘔o既感覺...而主菜之後先黎o既白湯,,我真係想知,,點解可以罐頭湯落鹽??平時我自己係屋企煮o既罐頭忌廉湯,,都係岩岩好,,幾好味,,但係點解我飲到o既可以咁咸?之後係咁咸o既情況下,,我問我fd果個所謂o既"老火靚中湯"黎試,,味道居然岩岩好咁我應該判斷佢個老火湯好飲,,定係好淡好呢??最後,,我都係決定左以後唔去果間野到食,,就算同fd一齊入黎,,都只會坐,,唔會再食的了.…Read More
Like
郭星妍 冠头湯落嚴完因。係因為師父唔夠班!你應該講為甚么收糠之前D荡唔加水!因為蒸發至汤咸左先真!重有佢地政策,1個人2個屎勿座1個座位!你係咪有4個屎勿?想1個人靜吓点解唔去味皇包埸?你去大酒店同人講我想.1個人靜吓看看服務達到1百分的。須唔须要你包埸?😂
2016-12-05
Ratings
2012-06-30
$40 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice