Hong Kong | Eng

Follower
Following
eunji
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (16)
滿心歡喜~
日滿屋
2014-08-18
今日舊同學生日食飯慶祝,我地大家一致讚同重回舊地,黎度九龍城尋覓~九龍城廣場真係變左好多~D食鋪全部吾同晒,我地揀左一間環境寬敞又吸引既日式放題作今晚既用膳地方!黎度既放題選擇比起其他餐廳真係多好多選擇又創新新穎,睇落用料質素應該幾高,仲加埋有韓式料理選擇,例如:泡菜醬炒蟹,韓醬炒年糕,蜜糖燒菠蘿,黑虎蒿麥麵~又有邊爐打!GOOD GOOD~~~一坐得落,個間調幾好~黎度好似仲做D包場活動添,因見到D汽球佈置~好呢!!!即刻點野食,黎度既點餐紙足足有十二張,超瘋狂!我地當然又沙律小食一路食落去,黎個海藻沙律真係好足料.D菜又新鮮,食落口又脆~野飲黎嚕~我嗌左個凍荔枝蜂蜜.不過就甜左D,所以我接受吾到..今日真係好事連連,因未嗌剌身時,已經上送一盆額外剌身拼盆!! [ 因不同人數,不同數量 ]黎個拼盆真係超級超級足料~~一大盒既海膽..長腳蟹~甜蝦~嘩嘩嘩!好鮮甜!好肥味~YUMMYYUMMY!仲有個溫泉蛋,蛋黃好香~~黎呢黎呢~~我既至愛..天婦羅!真係炸得好甘香,D粉好薄身.吾會好似出面甘厚厚粉!中途有好多都忘了影相 = = ‘’’ ‘ ‘’ ‘’ ‘最後黎度尾升 - 甜品~綠茶麻糬~哈哈,係餐廳老闆送的,因見到有客人生日!~麻糬食落口軟棉棉,好似食緊D棉花糖一樣!吾會痴牙! D綠茶粉就有D苦澀,中和返麻糬既甜味~~二百幾蚊一位,飽到.真係好似有左4個月BB甘~超級超抵同品質又好!讚也~~…Read More
+ 4
Ratings
1.9.6.9 ..
1969 Kitchen One
2014-08-02
今次好驚喜~因為今次係荃灣搵野食~繼上次冰室後,另我改觀左個概念~..今次見到冰室再加上門口貼了好幾篇飲食推介,個牌面設計同上次個間皇后冰室一樣好似樣就即刻活躍起黎,吾知佢地有冇關係架呢..[ 嘻嘻~好八掛呢 ] .佢既檯上設計同上次皇后冰室都一樣以磚塊裝飾檯中央~黎度有好多玩具佈置..全部都係.六七十年代玩具,真係好襯托冰室黎個詞語!加上樓底又夠高身, 懷舊得黎又有時尚感,不過D位坐得舒服得黎有少許既擠迫感~嗚嗚嗚~~.今次嗌個法式煎大蝦香辣野菌墨魚麵~佢既蝦岩岩好~吾會煎到熟透痴牙!!個辣真係好香又吾’供’鼻,墨魚汁幾好~又有益!意粉份量都太多,又浪費!嗚!反而升級自選個兩款小食出奇好味!真係跌眼鏡~尤其個瑞士雞翼,個瑞士汁吾太甜,醃得岩岩好D時間!只得3隻有D吾夠喉!另外仲有個即磨薯蓉焗法式田螺,薯蓉不但好滑,牛油味又好出!!!仲擠成CREAM狀,都幾有心思!田螺口感好彈好爽~一碟5粒份量剛剛好,吾會太滯!!…Read More
皇后駕到..
Queen's Garden
2014-07-25
今次又再次出現係旺角,因上次食飽飽四處行,有間餐廳頗出位,因燈管製成鋪名,企係遠處都可以睇到佢間餐廳! 錯. 佢吾係叫餐廳係叫冰室.皇后冰室!但佢已經將冰室轉形!!因再吾係過往開大冷氣,侍應亦吾再係白衫黑褲.完成係另一新世代.入到去裝修以歐陸風格為主,但最吸引我既係台上既磚塊,有各式各樣的,黎個設計係餐廳上既新鮮!今次同友人各嗌左兩個套餐,先黎個羅宋湯.佢既湯吾係太稀,蕃茄還可,不太酸或甜,另外再配個法式牛油麵包,麵包反而值得一讚,因外脆內軟.吾會硬磞磞.我既意大利芝士焗鮮茄豬扒到呢,賣相相當吸引..佢既豬扒好香好嫩口,吾會好似平時食落甘”鞋“ 而佢既蕃茄同羅宋湯一樣味道恰好~吾太酸吾太甜..又多汁!佢既意粉份量亦都頗大份,一個人食好似太浪費添~而我友人所點既瑪蘇芝士蘑茹忌廉汁焗海鮮,佢黎個豐富得很的!外層鋪上厚厚既芝士,味到遠處都聞到!海鮮料都非常十足~有青口,魷魚,魚肉,蝦仁..真係無偷工減料~怪不得每次經過都要排好一輪隊,都值得!黎間餐廳真係推翻冰室既舊世紀概念!…Read More
雷得很. ..
ThunderRamen
2014-07-21
旺角係年青人同旅客熱愛之一的熱點,食肆佈滿林立,今次搵到個攝角位,裝修環境居然又企理又簡潔!!真係別樹一格~今次要推介既係雷拉麵,真的很(雷)~~它跟一般拉麵餐單一樣,都係自行選擇配料.今次先試濃豚骨湯,吾好睇佢好似甘簡單!要做到好味,湯底真係要用原材料慢慢淆出精華出黎,佢既湯底完全做到呢個水準!另外佢既叉燒亦值得一讚!因一啲都吾痴牙,又有口感!仲有仲有...溏心蛋既蛋心切開半,見到啲蛋黃成啫喱似的!一啜,正~~如再加上香蔥,鮮味更為佳絕!飲過麵湯過後,點枝波子雪碧,沖淡口入面濃郁既豬骨湯底!價錢($65)又抵食~拉麵熱潮又再升級!!!…Read More
雷拉麵
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice