Hong Kong | Eng

Follower
Following
雪雪凍
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (18)
驚喜的美食
Amor
2022-06-06
諗緊食什麼就開始下雨,正巧在餐廳門口,見未試過就決定入去。開頭覺得都係普通餐廳,最終食物有驚喜,值得再來。我們叫了 2 個 lunch,職員表示有自助沙律吧,對眼即刻發光有 2 款沙律菜 + 薯仔沙律,另外再有粟米、蕃茄、青瓜、火箭菜等全部食材新鮮,本諗住主食後再夾多少少菜,但已經飽左,唯有留返下次。(當初諗住無乜特別,所以無影相)呢個餐湯,無得頂,椰菜打到碎,見唔到但食得到,忌廉湯飲完無好 "留" & "結"的感覺,讚!有點似意大利飯,飯中夾有薯仔粒。成塊魚柳放面,驚喜,初試塊魚有點咸,但連飯一齊食就岩岩好!甜味適中既花茶,為呢餐作完美既句號。另外值得一讚,職員有禮貌及有善。外面突然下雨,主動提醒結賬客人外面下雨詢問有無帶遮 (可能無帶遮既話會叫你坐低等停雨~哈)…Read More
餐湯 - 忌廉椰菜湯
香蒜蝦球八爪魚燴意粉
煎鱸魚柳龍蝦汁葡國燉飯
跟餐 - 熱 / 凍 花茶
2022-06-04
$188 (Lunch)
需要耐心等待,但值得
銘興山西刀削麵 (黃埔新邨)
2022-01-27
本人對刀削麵興趣不大,但經過幾次都見到好多人排隊,就決定去試下。一去到,門口企左好多人,諗住有排等,但原來係等外賣,最後一張枱就比左我地坐左,Lucky!舖頭裡面有點熱,幸好我地係坐近門口張枱餐牌好多選擇好似花多眼亂,但實質係個十幾款餸配唔同麵底。每款都可以揀辣度,佢辣唔係在碗湯內,係個 餸 辣!可能每個餸要整唔同辣度太花時間,都等左好耐好耐先有得食 (一路食,都 keep 住有唔同枱既人追)辣度:叫左小辣,唔算好辣,接受到,我諗下次可以食辣 d麵質:刀削麵,好薄,沒有一咬落口就成口麵粉的感覺,有點似台灣麵,係我鍾意食既感覺,重新對刀削麵改觀豬軟骨比我想像中冧個醬好香,不會太乾,如果唔鍾意食湯麵,可以揀呢個新鮮即炸,脆的,但味道沒什麼驚喜…Read More
2022-01-23
$66 (Lunch)
休閒吃,但變成了聖誕大餐
18 TASTES KITCHEN
2019-12-26
午餐吃得太飽,晚餐決定吃麵類就好了,剛巧路過就入去試試。選了麵餐+小食,店員建議揀二人餐會更抵食。選擇了口水雞酸辣紅薯粉 BB辣,雞很入味,下次可以揀小辣,紅薯粉是粗的那款有咬口。另外再點了一個黃瓜小食,清甜,吃幾啖粉再吃小黃瓜,換回一口清新。另一碗揀了台灣牛肉麵bb麻辣湯底,牛肉軟綿綿,一咬就咬得開,湯底仲好夠味。由於對甜食一般,對最後既甜品沒太大期望 - 玫瑰黑糖冰粉。但意外驚喜,好好食,甜度適中,沒有太濃的的玫瑰味,帶點清爽,冰粉望落似透明的涼粉,吃下去就似中碎了的桂花糕解辣一流之前懷疑舖頭是「十八味功夫麻辣」,今天吃過後更加確定,雖然沒有了車仔餸配麵的選擇,但掛念辣味的麵,下次會再來吃。提外話,舖頭全晚播各款聖誕歌,仲有聖誕佈置,店員戴埋聖誕帽,每張枱面更有蠟燭和玫瑰花擺設。好少見小店會咁應節,為平平無奇的一餐添加了聖誕氣氛…Read More
玫瑰黑糖冰粉
2019-12-25
$82 (Dinner)
意外驚喜
Takisawa Japanese Restaurant
2010-05-22
朋友仔突然想食放題,上網找到這間,致電後她說 7 時前有位,但過時不留檯。由於咁急訂位都有,難道唔好食?抱住試下的心態。員工:- 有禮貌,還見到她們教新人待客之道;- 會主動添水,不會叫十次也沒反應,整檯也是 "水怪"- 我地叫太多食物了,要求 cut 單,即時反應快,沒有黑面 / 表示麻煩不滿- 幫忙影合照,影完一張後,建議多影一張用另一邊斜角拍出來效果會好 d食物:- 快- 寫的數量絕對和來的足份量,寫單前想清楚 (切記勿低估佢的份量) 要試晒所有食物都幾難- 熟食更顯吸引,因為我主打平價食物,但更考功夫 (炒金菇、雙菇)- 燒物要等耐 dd,不過即叫即燒,又熱又香口可能我們吃的時間算是頭輪,所以好快便來了一檯食物,不停地吃吃吃,滿足!離開時門口亦已有人等位Last call 為夠鐘前 20 分鐘…Read More
+ 4
Ratings
5 人份量的前菜 (八爪魚、螺肉、沙律x3碟)
新鮮、肥美的三文魚
壽司
鰻魚炒飯
炒金菇、炒雙菇、燒粟米、牛脷
雞肉串燒
多春魚、雞翅、芝士凡立貝
2010-05-16
$174 (Dinner)
Celebration
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice