Hong Kong | Eng

Follower
Following
kAt0906
Level 1Hong Kong
只是想吃到好味道,份量、價錢合理的食物,亦喜歡發表“論文”。
Overview
Reviews (3)
Photo (12)
真材實料的誠意餐廳
LS KITCHEN
2025-06-18
由於,N年前就有幫襯過佢喺北角嘅舊舖,甚至有follow fan page,所以知道佢哋喺上環重開,就去食返當年嘅味道。頭幾次係去食午飯,而佢上環哩間舖嘅中式飯係多咗幾款選擇(請睇相),可以配飯食嘅汁都多咗,我最初午市上去通常係食慢煮櫻花蝦燒肉餅飯配蜜桃咖哩汁,其次係慢煮燒豬扒飯,食多幾次後老闆就開始推介其他汁醬同新款嘅午飯比我,汁醬方面我個人喜歡蜜桃咖哩汁,令一個比較喜歡就好似係叫菠蘿梅子醬嘅汁,蜜桃同咖哩都好夾,真係會食到有個蜜桃味喺微辣嘅咖哩裡面滲出來,菠蘿梅子醬係有啲甜酸醬感覺,有啲似從前食燒鵝嗰種醬嘅味道,而其他兩個汁就比較辣,好似係有個叫紅茄,最辣好似係叫黑蒜汁...而午飯就最喜歡近期推出嘅瑞士汁慢煮花膠牛𦟌飯...當然花膠唔係花膠扒嘅厚度,但係個牛𦟌真係好食,令外個今期中湯都係好飲(好似係隔一排就會換一次,上次係五指毛桃淮山百合蓮子豬骨湯)。而16:00開始係Happy hour時段,適合我哩類飲酒人,有啤酒有清酒...都好似有High Ball供應,當然其他汽水都有,一面飲就可以叫啲串燒食,因為老闆講明自己唔係走日本風,所以串燒嘅味道都明顯唔係跟隨日式串燒嘅口味,當然串燒嘅選項係同其他本地舖頭分別不大,但係切件同串上竹籤嘅手法、燒法可能有唔同,我個人感覺就有啲似10幾年前旺角、尖沙咀一啲小食檔口嘅味道,即係好味(價錢當然同當年無得比啦,舖租都唔同咗咧~),而通常都係食豬、牛脷、鰻魚、秋葵、雞皮餃子魚骹、掌中寶、風乾咸牛肉...有陣時會食下佢個花膠芝士撈烏冬或者素肉芝士撈烏冬。而家香港乜都係靠輸入,但仍然食得出老闆係有心揀選一啲質素好,而又唔會令自己蝕大本嘅食材,亦食得出佢對客人嘅誠意。要食到好味道當然要行多幾步,同付出合理價錢...可以比自己喺上環多一個食飯選擇,我會用隱蔽唻形容,而唔係隱世。(因為係分好多次去食,一篇“論文”又只可以Upload 12張相嘅關係,其中有啲相片亦已經唔喺電話,所以有啲喺社交媒體網站嗰邊Download 返,質素構圖會有不一同唔齊。)…Read More
+ 8
慢煮鴨胸飯
燒香蕉
燒啤梨
2025-06-07
$86 (Lunch)
時間改變味道, 市道改變份量
Cats' eye
2025-01-16
都經歷咗一段時間無去哩度食1-14號飯, 從前都比較喜歡食no.7, 濃茄同牛助肉味道好夾, 燴牛汁有小小滲透出酒嘅味道~蛋亦有牛油香味~而手打漢堡質感唔錯~18-19年期間, 濃茄同咖哩味道、質感都已經開始唔一樣, 與其話係汁...不如叫水...但係份量依然(咖哩豬啲豬肉片就變哂碎嘅多...燴牛個牛肉片厚咗, 但係煙韌咗, 忌廉都可以, 都仲可以叫做有feel~而家去食就味道、份量都變哂, 好反應香港個市道...舖租、來貨貴, 唯有價錢不變, 份量、質量縮...變相加價~即係某汽水咁350ml-20ml, 330而照賣嗰個價~哩次無試埋漢堡扒, 因為以前唻食, 有個人話凍咗個漢堡扒會變味, 所以會幫手熱返...今次未食完就已經個個都想走...從來, 個人認為服務態度好唔好就見仁見智, 你以為自己ok, 其實對方都覺得你係西方客......但今次食物就真係...無咩事都唔使特別去食~DON DON DONKI 嗰啲$59豬扒蛋飯之流都應該可以好過佢~(當然係指新鮮出唻嗰啲啦~凍咗就唔好比喇~)香港旅遊業差...因為景點差...多數都變哂商場起哂樓, 飲食差...舖租、來貨貴, 將貨就價之下就整死自己, 服務態度...澳牛都仲係多人幫襯吖~想使一百幾十有5星級服務?! 去5星級酒店+5星米芝連餐廳啦~唔好去哩啲連套員工衫都係一般餐廳仔feel嘅地方喇~…Read More
or#tm69956808 好鐘意你下面推介寫果句😂😂😂😂笑死
2025-01-23
2018年前濃茄牛肉
2018年前咖哩豬肉
2018年前忌廉雞
2018年前燴牛肉汁
2018年前漢堡扒
2024-12-05
$90 (Lunch)
唔係有特別驚喜, 但仍然係多人食嘅潮式粉麵店
牛欄牛什粉麵
2025-01-16
其實都幫襯咗都好多年,不過係最近再開返OpenRice A/C先至寫下牛欄。我通常都係去食牛三寶、牛脷、雲吞、水餃哩幾樣...個人認為哩幾年整體味道偏差唔係好大,但係始於香港大部份食材都係容易價格上升,所以牛三寶、牛脷哩類食材都有相應嘅體積變化...當然係變細件咗...而雲吞、水餃就仍然味道偏差唔大...當然同從前嘅一眾廣東雲吞嗰類味道就一定有分別。雖然,唔係特別好食,但係一到中午放飯就仍然會有好多人幫襯。…Read More
Like
牛三寶
牛脷 雲吞 水餃
2025-01-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice