Hong Kong | Eng
繁
简
Eng
ประเทศอื่น
อัพเดทข้อมูลร้านอาหาร เพื่อธุรกิจ
สำรวจ

Follower
Following
肯尼
Level 1Hong Kong
最愛食海鮮!得閒就會搵下邊度有好o野食!
ภาพรวม
รีวิว (4)
รูปภาพ (5)
黑糖芒果芋圓仙草-差
TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant (Citygate Outlets)
2018-10-26
住附近,對茶木出品一直都好有信心,老婆特別喜歡它的甜品,尤其黑糖芋圓。每次經過都會買俾老婆食。今晚係附近買鹵水加餸,當然行去茶木買一份黑糖芋圓啦。落完單俾完錢,職員同我講好快有5分鐘。果然好快做起,攞返屋企放入雪櫃,食完飯,老婆準備食甜品-黑糖芋圓。一打開個蓋,老婆叫我過去睇,我一望,第一個反應就是份量少,賣相同之前唔同。顏色明顯好淺色,再試下味,完全冇黑糖味,失望!希望今次係個別事件,如果茶木睇到請好好管理出品質素,希望下次有改善。…ดูเพิ่มเติม
รีวิวด้านบนคือ ความคิดเห็นของผู้ใช้ ซึ่งไม่ใช่ความคิดเห็นของ OpenRice
ไลค์
2018-10-26
เวลารอ
5 นาที (TakeAway)
ราคาต่อคน
$50 (Dinner)
叮熱的壽包你食過未?
Fulum Fishman's Wharf Restaurant
2012-10-15
慶祝好友生日,今晚黎左呢度食晚飯,早幾日已訂位,訂位時講明12位,但去到佢俾我地張枱係10枱,坐得有d逼:(!大約晚上7:30我地9大3小陸續到齊,今次黎其中一個目的係想食大閘蟹!好,人齊開始點菜,我地點左以下的食物:1. 小食:鹵水掌翼(味道一般),高山耳拍青瓜(高山耳份量較少,青瓜好爽口)2. 五指毛桃燉竹絲雞(例湯:()3. 清蒸燕班(魚新鮮,但太細條)4. 蒜茸蒸元貝&聖子皇(大隻,好的粉絲,好味)5. 龍蝦伊面(特價野,叫多2份,龍蝦預左少,但原來伊面都好少)6. 大閘蟹(一般)7. 竹笙羅漢上素(份量少,多獻)8. 金銀蛋浸菜苗(味道一般,份量較少)9. 壽包(蒸籠凍,包微暖,包硬,不能入口)…ดูเพิ่มเติม
เมนูแนะนำ
Birthday
樓面服務態度差
Star of Canton Restaurant
2012-02-26
住係附近,光顧呢間野十次以上,但每次都感到樓面的服務很差!繼續幫襯因為食物味道同質素唔錯,以為服務會有所改善,但今日食完又再一次失望~去到攞飛等位,然後接待員帶我入去,但張枱未執過,企係度等佢地執枱.執完枱同樓面講有6大1小,要1張BB椅.佢擺完6個位就走左..張枱得4張椅.20分鐘內,前後叫左4個不同的樓面及經理表示要椅子,但都沒有跟進.最後叫第5個先致至俾到我!好彩其他家人未到,唔係真係要企係度等!自問每次叫佢地都有禮貌,每次叫完都會等一陣,見到佢地做緊其他野..好似失左憶咁..你望著佢地佢都完全冇反應..我覺得如果唔夠人手,等耐D我唔介意,但對顧客的多次要求毫不在意,反影員工的心態非常差!我以後也不會再幫襯,寫呢段野純粹發洩,從未試過如此堅決要上來寫食評~…ดูเพิ่มเติม
แจ้งปัญหา
PeterKan1839 你就真不知所謂做乜都彈、你咁叻自己做埋佢不要出街吃飯!食糞就係你依D只懂彈人而不懂體諒人、人渣!
2016-09-19
ตอบ
2012-02-26
เวลารอ
10 นาที (Dine In)
不知所謂
快車茶餐廳
2009-08-31
上星期睇完阿so的飲食節目介紹坪洲呢一個地方,由於未去過坪洲,於是就上網找了些資料準備星期日去,除了節目介紹的蝦多士出名外,有間叫做快車茶餐廳,食海鮮及小菜都好多人讚好。於是星期日我地一行四人早上8時由中環出發去坪洲。去到坪洲我地沿著個島環繞了一圈,行完大約是11時50分,於是我地就去找賣蝦多士的鋪頭,找到了蝦多士但由於門口太多人排隊,於是我地決定先去快車食午飯,食完再翻黎。其實快車茶餐廳都唔易找,要問下當地村民先找到,入到去有2-3張枱,一位大嬸見我地入去就問我地有冇book枱,我地話冇,佢就叫我地座近門口的四人枱,原來鋪入面仲有幾張大枱,可能個d已經俾人book左。我地一坐低,個大嬸就行埋黎問食咩,由於出發前係openrice睇過呢間野的食評介紹,於是我就叫左:1. 豆卜湯 2. 蝦糯米飯 3. 花雕蟹 4. 炒菜 5. 家鄉小炒我就唔係d咩食家,但同行一位朋友是從事飲食業,佢對以上菜式d評語:1. 豆卜湯:湯表面是奶白色,但飲得出不是魚湯,因為有好大陣奶香味,豆卜讓蝦膠唔錯,個湯就唔得;(價錢:$68)2. 蝦糯米飯:海蝦新鮮,糯米飯一般,朋友話蝦同糯米應該是分開煮的,如果蝦放於糯米飯面蒸熟,糯米就會滲有蝦汁,但我地個籠唔覺有;(蝦:$45,糯米飯:$80,埋單先知一籠糯米飯有兩個價錢,加埋:$125)3. 花雕蟹:由於店內沒有海鮮,落單阿嬸就話如果你要食我就幫你叫街市海鮮鋪送黎,蟹幾錢就唔知啦,加工費就要$75,由於我地都鍾意食海鮮,加上食評話呢味菜好好食,於是就order左2隻蟹,出黎結果係:碟野好大陣酒味,2隻蟹仔擺面,蟹冇膏之餘,肉有d梅梅地,好難食~(埋單先知個2隻蟹仔要$70,加工費$75,共$145,最後我地行去搭船時經過坪洲街市,我地好奇入去海鮮鋪睇下,原來頭先食的蟹只賣$40/斤,以個d size黎計,我唸一斤應該有4隻以上)4. 炒生菜:一般味道($38)5. 小炒皇:有蝦乾、海節等,味道一般($68)叫左2支汽水$8/支 一碗白飯$7 埋單收我地$507,單都無一張俾我地睇,我要求佢解釋菜式價錢,有個肥婆(我唸佢幾老闆掛)口黑面黑咁拿了張手寫單給我地睇,單上面只寫了蝦和蟹的價錢,其他的就沒有顯示了,由於當時店內非常混亂,我地又趕船於是就擺低$507就走左,上船後我地計多次,全單都只係:$467!唔知係計錯定有心收多,埋單唔俾單人地睇,奇怪~~講翻上面,點解會話店內非常混亂呢?事緣正當我地在用餐時,有一班人大約5個入黎等位,阿嬸話現在無位,叫佢地出去行個圈先返黎睇下有冇位,點知個班人就留係鋪內等位,大約10分鐘後,另一班人入黎,大約4個人,帶頭的阿叔問有冇位,阿嬸話冇,咁個阿叔就問阿嬸點樣等位法,個阿嬸無答佢,於是個阿叔就企係我地張枱側邊等,當我地食完叫埋單時,之前入黎個班就立即埋黎,咁企係度個阿叔就立即話張枱我等左好耐,2班人就嘈了上來,個肥婆走入廚房唔敢出黎,好攪笑,最後其中一班人好憤怒咁走左,跟著個肥婆先行出黎,仲係度話:個個都要等位架啦,佢地都痴痴地的~我經常上黎睇食評,寫都係第一次,仲要寫咁多字,其實我想講呢間野真係不知所謂,如果你唔信下次去坪洲可以去試下~~…ดูเพิ่มเติม
ไลค์
2009-08-30
ราคาต่อคน
$126 (Lunch)
เมือง
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice