Hong Kong | Eng

Follower
Followings
CarsonMing
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (4)
食到成肚氣🙈
GOLD LABEL CAFE & RESTAURANT
2025-04-17
今日午餐去咗淘大花園商場嘅金牌冰室食飯,叫咗個揚州炒飯,套餐包餐湯同餐飲,價錢盛惠$69,其實唔算特別平:餐湯叫咗紅湯,當然唔能夠同西餐廳嘅紅湯比較啦,菜嘅份量都算多,不過覺得太酸唔啱飲,同埋唔夠熱。主菜揚州炒飯方面,炒飯份量唔算特別大兜,我覺得炒得唔夠鑊氣,上菜時溫度唔夠熱,雖然由落單到上菜都等咗大約8-10分鐘,不過從碟飯嘅溫度同鑊氣都唔能夠肯定係唔係即炒。蝦嘅份量有3粒,肉(叉燒)嘅份量正常,唔算特別多。食完睇返個餐牌,發現叫個龍脷柳意粉都係$62,大大塊扒任你食,即時覺得用$69叫個揚州炒飯唔係好抵。其實間餐廳最惡劣係啲店員嘅態度同質素,一入去店員就安排我坐一張四人座位,而四人位嘅另一邊就坐咗另一名食客(下圖右邊黑衫男士嘅位置)。我由一坐低開始,嗰名食客就喺度用手機大聲播放聲音,我本身諗住佢都係睇片睇一陣就不以為意。隔咗2-3分鐘都有餐廳侍應叫佢細聲啲,不過嗰名食客都冇聽侍應講將電話調校返細聲。但從餐廳侍應同嗰名食客嘅對話,我大概估到嗰名食客應該係餐廳廚房職員,而最後我都響餐廳侍應口中確認佢係餐廳出品部嘅員工。佢播咗3分鐘左右,我終於忍唔住出聲叫餐廳侍應安排我坐第二個位,因為真係好滋擾。要到我(作為消費者)出聲話佢,個廚師先肯將電話調校返細聲,店員都好快手幫我安排調位,不過由於我同餐廳侍應嘅對話比隔離嘅廚師聽到,個廚師喺我食飯嘅過程全程都係啤住我。雖然最後餐廳經理都有向我道歉,不過食餐飯俾人啤住真係食到成肚氣。我覺得如果大家係嚟呢間餐廳食揚州炒飯嘅就真係唔使試啦,不過如果大家係想嚟試下食啲扒餐都可以一試嘅,但要預咗個用餐體驗未必會太好,冇期望就唔會有失望👍🏻…Read More
大大粒雞球
Yue Min Fong
2017-04-02
今日要去土瓜灣搵朋友,搵完就當然嚟呢區好好食嘅譽麵坊做午餐啦!下午一時許入到去,見到入邊好多人,店員都只係揀左一個比較擠迫的位置比我,不過我都接受到,人多就體諒下啦,比嗰四十蚊食午餐,唔好諗坐得舒服啦。我一入座後唔駛諗,即刻同店員姐姐講我食雞球米線。因為真係好好味,而且八成人都食呢個。米線湯底清淡過譚x。不過我無乜留意米線,反而著重雞球。雞球大大舊,好抵食。再加上鹹鹹的南乳雞球醬,味道一流。我數過雞球有六件,我食到第四件已經好飽,第五件已經再食唔到落去。我記得之前四個人嚟可以再嗌小食(eg. 墨魚餅)。惟我今次毒食,無法再叫更多。個餐係冇跟飲品,但可以加$6飲罐裝飲品或$15飲台式飲品。我冇咁有米飲台式飲品,故加$6飲罐裝道地綠茶。不過在上年十一月時食呢個餐只係$31,今次要$33。雖然加左價,但都係抵食。…Read More
南乳雞球米線
2017-04-01
$39 (Lunch)
惹味又辣的印度菜
Roti King Indian Fusion Cuisine
2017-02-15
今日夜晚晚一條友在大角咀,唔知食乜好。行行下見到一間印度菜,餐廳外睇menu見價錢唔貴,又唔使等位就試下。店舖裝飾好簡單,只有印度風情的燈。桌椅都係簡簡單單樺木製的。入到去嗌左個$53的咖哩雞飯,等左5分鐘就食飯食。咖哩辣度適中,對我嚟講ok。飯好有飯香,又熱辣辣新鮮送到,我第一時間食D飯係辣口,好熱。份量一般。店員姐姐好親切,我食到一半就問我夠唔夠食,我答夠。我check out仲問我好唔好食,我答好食。呢間餐廳感覺上好過其他印度餐廳,下次有機會會再試呢間的印度薄餅,只是稍欠了一點裝修和裝飾。…Read More
2017-02-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$53 (Dinner)
中伏
Hideyoshi
2017-01-16
今日在德福廣場食午餐,好多食店都好貴,就上Openrice睇睇有咩平價之選,見到呢間又平又多好評,就去試試。行上去期間見到有間美心都行入去望望,見到D野價格貴過呢間十幾蚊就卻步。行到間食店,店舖面積都算細,要立食,只能容納約二十人。店員都好忙,要兼顧收銀及廚房。見到D餐份量都算細,就點最大份的C餐(章魚小丸子四粒 + 炒麵 + 日式pizza)。一分鐘都唔使就有野食,賣相都好靚、好吸引,打算po ig 呃 like 。我一埋到檯就打算食日式pizza,一入口,舊pizza係林嘅,入面D料都係不外乎章魚及雜菜,再加上D 唔 match 嘅汁,真係想嘔,食左四分一就投降。試完中伏的日式pizza,就試炒麵,同普通茶餐廳一樣,冇乜特別。章魚小丸子同普通小食店味道差不多,只係大粒D。最後因為冇食到個日式pizza就唔夠飽,要去麥當勞買多個餐先夠。早知食美心。總結:完全中伏。招牌菜之質素極差。相就唔知點解po唔到。…Read More
2017-01-16
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$38 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice