Hong Kong | Eng

Follower
Following
bluevoyager
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo (2)
妄顧客人感受及安全,男經理非常無禮
Simplylife Bakery Cafe
2024-07-22
員工不停把新鮮出爐長至70-80cm 的高溫大焗盤放至客人頭頂4-5次經過也毫不在意,嚴重危害客人安全。叫男經理投訴,仲完全一負輕視態度,輕挑官腔重覆如錄音機回應「我同佢哋講返啦」見我哋好嬲,再輕挑加一句「唔好意思囉」各位注意,餐廳過迫,椅子又沒靠墊又疏洞,放不到袋,又冇位加凳,食到咁真係無謂,野食又唔係特別出眾。明明有不阻礙客人的通道不行,員工舉大型「高溫出爐」出品偏就自己方便舉至客人頭頂經過,隨時失手影響客人安危。該店唯一戴眼鏡男經理穿深藍西裝外套裝扮卻視若無睹,反映比佢事態嚴重仲態度輕眺,令我哋更嬲。不明白此員工可做經理,已向該公司投訴。…Read More
Ratings
2024-07-21
$250 (Lunch)
管理極差,店員不尊重客人,幾年嘅熟客也決定永不光顧
Grand Bistro
2024-06-29
做人幾十年人生第一篇投訴食評!酒樓自己出菜已經慢客人也未投訴,酒樓飲茶兩個小時正常吧,客人是有權坐的,這不是茶餐廳!定見似熟賣熟冇人等位可以叫熟客起身?生客也不應該吧!毫無禮貌的員工,管理層係零責任感,非常不尊重人。再者,點心當日不新鮮,春蛋燒賣有少少變味,我們也冇出聲,都費事同服務員爭辯(以前試過,唔認嘅多,大家去下就知)我哋如果不是住附近坐下聊天,不會考慮去。本人媽媽腳力不好才去附近,否則絕不比錢佢賺。此乃沒有自知之明嘅公司。作為一個開業至今幾年一直光顧的客人,今日徹底決定永不光顧,從未見過一間酒樓對熟客如此無禮,員工管理非常差,反面現實對客人非常不尊重,熟客都可以出張單叫你起身買單趕走你。自問自己屋企家族都有經營餐飲生意,也認識不少餐飲業界的人,因為住附近經常光顧,從未見過任何一間下至低級上至高級的食肆如此荒謬的管理。如此差劣的服務及時好時壞的出品,我們每星期去兩三次,大部分同事都認得會有傾有講,過時過節每位同事過來賣月餅券,糕券,糭券我們全部也買,其實也不必要,順粹幫手買下,你尊重我時我尊重你。今日25/06/2024 我們如常去此酒樓飲茶,食到都差不多,但其實未食完,負責買單的同事(平時也認得會稱呼我們姓氏)竟然出張單比我地走過黎話「今日真係唔好意思,我打返個九折比你」當時我們在聊天,一時也未為意此話意思,亦從未遇過這情況,以為此同事意思是客人比較多今日提早截單,幫佢手買單先,因為此餐廳平時也是一次過出單就拎過黎埋。(其實也沒有禮貌一般也會問了客人才出單,但是我們因住附近有時也隻眼開隻眼閉其實很多大大小小問題如食物溫度不足,出菜很慢,員工服務態度,作為客人都算了,都明白他們工作辛苦)後來,我們付款後才發現該同事只買了我們張單,當時眼看沒有人等位,有可能一個半個,不是排隊那種,而且餐廳位置未滿。再者,也不該拿單給熟客買單叫起身吧,任何一間酒樓也可能這樣吧,何等不尊重客人,此同事做人基本禮貌也沒有?我們當時也差不多吃完,遲多十分八分鐘也是會起身買單,而且該店出菜一向慢,一般15-20分鐘以上,飲茶傾歇慢慢食也正常。餐廳沒有標示入座起/繁忙時間限制我們問返負責買單的同事,佢竟然話「我有講左唔好意思,同打左個九折比你」咁你又願意買左」首先如果你拎到張單過黎作為客人我當然會買因為係我責任,但不代表我認同你做法,講唔好意思就代表人地一定要接受?打個九折叫人起身好似理所當然?問左人就代表可以出左單拎黎焗個客?食客會因為你九折覺得可以比人趕走?平時買券,個個雙封利事咁派也不只吧(我不是說比錢買野食野大哂,是我們尊重你地,你地連基本比客人的禮貌都冇)後來,我們即時叫個當值經理出黎,他表情及態度上完全沒有想協助你的意思,他還說他不知道咩事,如果一間公司店長經理可以讓一個員工發生咁嘅事,不多不少是管理問題,但他好似不聞不問,毫無責任咁,還説「咁你地可以唔買單」??這甚麼歪理!我們當時嬲到,即時連經理名也叫佢寫落卡片,因為管理不善,問佢拎左寫字樓電話,此餐廳屬名苑酒樓,但是打上去找寫字樓又係另一笑話,姓黃的負責同事,話佢地直對老闆但沒有老闆回覆,一個基本management 態度也沒有,至少做下表面功夫找人即時處理訓斥下覆返個客也沒有做,其實有時你有冇做客人也不知道,至少感受到反映有重視。Office 的黃姓同事答了你我轉頭覆你,又沒打黎,打返去再承諾6點前覆,最後又不了了知。隔天再打返去,話找阿Head回覆,答應了2點前回覆,又再不了了知,非常不重視客人。上面office都咁差的management, 下面店長及同事又咁差。光顧了近四年,以前店長在,我們有時也去晚飯,飲茶也每星期幾次,幾年間計埋買券也支持了近十萬生意額。後悔把錢光顧了此店,今日一個趕客九折,永不錄用,顧客也是有權選擇及值得捍衛消費者應有的尊重。…Read More
Ratings
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice