openrice

Follower
Followings
珩VerONiCa♀
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (22)
優閒下午茶~
2+2 Café
2011-10-30
條脷發炎~病左成嗰月,,終於好番~梗喺要興祝下啦向來都偏愛tea buffet~今次就搵到2+2cafe做梗3.6牛乳主題~都好有興趣:比嗰溫馨tip大家::用帝都酒店ge網上book枱,,可另有85折~um...整體嚟講都ok嘅~e家d價真喺脹得好厲害,,上年tea:$138,今年要$168><頭盤+凍食::湯::有中湯同西湯中湯::唔知叫咩名,,但是好好飲,,好似住家湯~西湯::西蘭花忌廉湯,兩者好夾,,飲左一大碗沙律::要自己整~有好多唔同款ge醬,,但是料就好少,,得d菜,,好想有雜果+蝦><,冇食到要推薦下凍ge螺絲粉同撈粉絲,,雖然呢d唔喺貴嘢~但是真喺整得好味,,一定要試吖!!佢d醬同螺絲粉好match,,撈粉絲凍凍地又同肉絲好夾,口感好好~sushi::好失望,,淨喺得一款太卷壽司-,-,,仲要唔好味,,真喺唔好浪費你嗰胃ge空間~三文魚::我唔食不過媽咪好中2食~佢話好正,,而且我都見到佢有refill熱食::兩款中式點心都喺燒賣(牛or豬)-,-有兩款腸,豬肉+雞肉,,都ok好味炆鴨:炆得好"林",,d肉質都好好~入味"煮魚柳:配泰式甜酸汁,,好味~有d咩咖哩角同咕嚕炸雲吞,,冇食到~叉燒炒豆角::叉燒好juicy,,豆角好軟熟~好多熟食都冇名牌,唔喺咁好面食+薄餅counter::面食::有烏冬同拉麵揀,,料有青口,蝦,獅子狗,日式魚蛋有清湯or咖哩湯,,味道就ok,,但是青口,蝦食晒之後,冇refill成碗嘢淨喺得1隻蝦同青口-,-,,麵仲多過乜...-,-薄餅counter,,有師父整薄餅,,好有層次,,撈咖哩汁好味隔離仲有3款咖哩~有咖哩雞,牛腩同什菜,,都好味,,但是唔喺食得辣甜品::3.6牛乳布丁::(必食),d奶香喺個口不斷環迴,,真喺超好味,,勁滑勁香!!!甜茄3.6牛乳布丁::覺得用甜茄mix布丁好kai,,出到嚟效真喺幾正3.6牛乳焦糖燉蛋::都唔錯~~如果d焦糖脆d仲好`3.6牛乳cheese cake:細細件,易入口,,cheese cake好有奶香~但是咁細件都食唔晒,,好飽,,有機會要再試~~tiramisu:正常ge味,,不過不失啦朱古力慕絲蛋糕::上面層mousse就好濃朱古力味~但是嗰餅底就硬左d,,同埋唔夠味~~南瓜pudding同cake就冇試,,唔知咩味~有窩夫counter::好想食,,但是喺食唔落><有好多水果料,,冇試><雪糕::比人昆左,,得雀巢-,-,,咩h記,,p記都冇仲有朱古力噴泉drinks::得自制lemon tea同coffee,,好想飲果汁sevice::waiter好有禮貌收碟快,,好快幫人倒水,,又幫人影相~好nice~環境::乾淨,,企理…Read More
甜品
2011-10-29
$157 (Tea)
平平地,,聚會的好地方
The Salisbury
2011-04-16
之前突然口痕,,想去食吓tea buffet,,但是又5想晒咁多$終於就搵到呢到1.食物問心嗰句,,唔算好多嘢食,,但是都ok,,會飽肚咁啦熱食::都有10-12樣嘅款式嘅有雞亦,,魚蛋,,腸仔,,熟三文魚,,菜,,菜肉包,,咖哩角,,珍珠雞,,燒賣etc另外開左嗰bar,,即叫即煎,,有煎餃,,腐皮卷,,蘿蔔糕,,腸粉etc,,都幾好味,,又5會好油2.冷盤.有d失望喺冇壽司嘅,,但是$95,加一,,$104,,咁嘅價錢,不能要求太多-3-咁都有幾款salad,,最記得有哈密瓜沙律,,韓國豆芽沙律,,兩個都好味仲有d雜豆比我哋揀咁啦3.甜品原本都冇咩點expect,,點g去到有ok喎都有唔少款,,10款到啦最中2cheesecake同小小件雜錦餅紅豆茶果同桂花糕都幾好味仲有唔多覺眼嘅牛角包布甸同豆腐花仲有兩款唔同嘅jelly有楊枝甘露,,但是好淡同埋有d包點,,好似吞拿魚多士同朱古力包同西多士有局爐比我哋番叮,,好貼心4.飲品有apple juice同orange juicecoffee or tea自己沖5.環境兩嗰字--清幽在場人唔多,,可以靜靜地享受吓嗰tea座位編排唔算密okok成餐食得好舒服moreover,,d 件景都幾令,,對出就喺太空館同文化中心6.服務d waiter都好好態度,,見到你食完都會自動收碟,又5會太趕客總言之,,尚算抵食,,但是我諗再食會有d悶環境同甜品都做得唔錯…Read More
+ 4
甜品
生果,涼粉+楊枝甘露
景
seat
熱食
雜錦cake
招牌~
cheesecake同小小件雜錦餅
2011-04-16
$104 (Tea)
留下好印象~
牛餅爺爺
2010-08-18
今次,其實是我第1次到西環及搭叮叮因為工作緣故,所以和媽媽一起去那裡心裡也不知道有甚麼好吃,1餐半餐,便打算去吃M記,填飽肚算了走往M記途中,眼尾瞥到"牛餅爺爺",便停下腳步。眼看這間餐廳裝潢挺骨緻,細看之下,餐單價錢也經濟實惠,便改變了主意剛好,我們入座時,還剩下1張雙人枱,所以很快便入坐老闆娘做事勤快,我倆一坐下便立即送上茶及餐牌我點了一個雲吞麵,而媽媽則點了四川担担麵還有一杯餐飲--柑桔檸檬,及桂花糕,,都只需$18真的很抵食,,另外還+了$6,有3件窩貼我也很想嘗試1下招牌牛餅,,奈何時間不足其實這餐廳不算大,也只有約6-7張枱餐廳小小,勝在心機搭夠~那杯柑桔檸檬也是自家製的=],,既清甜,又落足料,比外間的糖水製成品好萬倍大概10分鐘,,麵食便送上,我嘗了1小碗的担担麵,便"愛不離口"本人不是太能吃辣,,這湯底,有點麻醬味,,又不太辣,,還有點甘味配上自家手打麵,,十分彈牙,,又開胃,開飯之選!!!相反,我的雲吞麵顯得有點普通,,因為它是清湯,,我只吃到有點雞味和鹹味但是雲吞和麵還是值得1讚,,雲吞十分足料,咬下去,淡淡都有料,,實在是皮薄餡靚接著就是窩貼,外表也真像日式餃子一咬下去,,熱騰騰的肉汁真的即時溢出來,,一級棒!!最後就是一人一塊桂花糕=]原本味道方面,,我打算給5分的,就是這塊桂花糕累事它基本上是沒甚麼桂花味可言更甚搞笑的是,那塊桂花糕竟是粉紅色的整體而言,我也是感到非常滿足的下次再經過這兒,我希望還能再來這兒吃東西吃那未嘗過的牛餅…Read More
自家製~
担担麵
柑桔檸檬
2010-08-17
$18 (Lunch)
咁都食得落肚?!
Lee Woo Yuen Korean Japanese Restaurant
2009-08-26
之前我睇雜誌見到呢間野賣廣告我見佢$30一個下午茶d相又幾靚咁咪叫細佬同媽咪去試下lor我地去到之後,揀野食既地方得2個車仔緬檔咁大食物款式小於30款有10款都係D菜有10款野都係鹵水+炸雞亦,腸仔,魚蛋,同扮日本拉緬既公仔面睇廣告,佢話有sushi,點知去到一件都無我問d waiter點解無sushi佢話唔知喎,幫你追下lor!!!!呢d係咩服務態度呀,我要比+一服務費架之後,佢淨係拎左d蛋sushi出黎一舊魚生都無呀我咪拎d試下lor點知d sushi仲硬過舊石仲衰過超市個d我拎d碟,想夾野食點知d碟竟然"痴立立"喎有無洗架?!我拎左d鹵水雞亦、炒粉絲同泡菜鹵水雞亦就得d皮有鹵水,泡菜就勁酸,係得個炒粉絲ok第2round,我出到去都無野想食檯同檯之間得30cm楂,勁難出入早知,就去間好d既cafe,食件糕餅,飲咖啡好過我牙媽話,就算有人請,佢都唔會再黎呀…Read More
完全冇
2009-08-21
$35 (Tea)
不是太差
Coffee Mill
2009-06-14
尋日同屋企人去左coffee mill食tea,已經是第2次去,但是真係無人地講得咁差,可能係我無咩要求卦!今次佢系用芒果做主題,雖然佢無好似其他酒店連菜色都用番主題既才料來整,但是都算不過不失。熱食:雜菌火腿薯茸:呢一個係我推薦比大家既,d薯茸好滑,好creamy,又唔會太油膩,鹹味岩岩好。好快都比人食晒。牛肉丸:都幾好既,佢唔似街邊d肉丸,好有鮮味,加上佢用左黑椒整,所以都幾惹味人參炆雞:ok la ,食唔到人參味,但是佢配草菇都好match章魚丸:自己無食到,但是就無好似人地講既散晒,可以見到呢間餐廳努力中鹵水雞翼:自己好中意食,都ok,但未夠入味,可以嘗試下白汁磨菇通粉:波羅蝦:d蝦無味,整得唔夠耐,同抄飯d蝦無分別沙嗲雞串:味道唔錯,沙嗲整得幾好,但是有d乾凍食:生蠔:自己無食到,但是好驚喜tea buffet會有生蠔,媽咪食左5隻都無事,而且仲話好又鮮味,唔洗點落調味料。沙律:唯一推介係碎蛋薯仔沙律,落d巴馬臣芝士都ok,其他麻麻壽司:同supermarket無咩分別,唔好有太多期望,都有3文魚sushi,自己覺得鮑魚仔sushi好食d甜品:可以話係成個tea既焦點!芒果慕絲pie:全場最好的甜品,表面有一層芒果肉,好正,下一層係芒果慕絲,超creamy,下一層係朱古力&餅皮,外脆內滑,正!!朱古力布甸:一入口就係即溶的朱古力,好正,但是有d肥同甜左dd。木糠布甸:好滑,好creamy,表面落左可可粉,+左片朱古力,又睇得,有食得腐竹蛋糖水k啦,同出面差不多環境+Service:雖然地方唔係好大,行一、二次都行晒,但是佢每次refill的食物都係唔同,而且仲refill得好快,你食完一碟,d 侍應唔會立即收野,等你出去,佢先收野,廢事好似趕客咁,又有禮貌,我覺得呢到都值得再來。…Read More
+ 4
Ratings
薯茸&牛肉丸,正!
有生蠔
mini 甜品,^^
好正的糕餅&pie
有得自己玩,都幾有創意
都幾正,好過牛記
雜菌火腿薯茸
2009-06-13
$75 (Tea)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice