openrice

Follower
Following
處處食
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (8)
肥仔號大閘蟹---I like it!!!
肥仔號
2009-10-23
今次專誠到九龍城肥仔號買大閘蟹,因為之前見到別人的BLOG大讚及覺得個名好親切,所以決定一試。總共買了七隻(5公兩乸),其實本人比較喜歡食公,但那個亞姐話而家d乸好靚,所以就買了兩隻。首先煮了兩隻蟹乸,果然好多膏好香!不錯不錯!!!跟住就食蟹公喇!全部都好多膏,不用多說看相就知又多滿意!…Read More
+ 4
漲卜卜的蟹乸
好多膏呀!
蟹公都好多膏
2009-10-18
$130 (Dinner)
試一試的餐廳
Tomato Special cafe
2009-10-14
這是我第一次在openrice寫食評,全是個人感受:由於當晚我們2人都沒有什麼意見,所以決定試一試這間,一進入坐下時,那個Waiter已滔滔不絕介紹晚餐,小食等等我們點了兩款晚餐,附餐湯,蒜蓉包(1) 鵝肝牛柳紅酒汁 $88(2) 鐵板吉列蝦牛柳 $68 首先送來是羅宋湯和蒜蓉包,剛才看到之前的食評,才知道是他們的招牌菜,果然不錯不錯,當時真的有點驚喜! 如果加多少少辣會更good!!!渇完湯後,這間餐廳決點就出現喇!因為上餐時間比較耐,但已經不是滿座情況,都這麼慢真的要多多改善!另外發現全店只有兩個Waiter,有時一個出咗門口招呼,另一個根本應付不來好喇! 主菜終於送到, 鐵板吉列蝦牛柳其實那個蝦和牛柳沒有什麼特別,唔難食,但無驚喜ok囉! 鵝肝牛柳紅酒汁 我覺得這個鵝肝只是輕輕煎了一陣就上碟,完全沒有外脆內軟及香口既感覺,另牛柳就無什麼特別,唔難食!反而那個紅酒汁俾我的感覺出奇好喎!論環境---只在橫街內,談不上個"好"字論裝修---雖不是什麼豪華,但可算叫舒服論服務---只是一般,不可算得上殷勤(我看到個Waiter送蒜蓉包到隔離枱時,不小心趺了一塊落枱,但個Waiter只是說"唔好意思",其他一塊包值多少$,好應該換個塊啦,但她沒有這樣做,只是等個客話"唔緊要啦",佢就行開喇論食物---好坦白兩個餐埋單$160(免加一),無可能要求5星級餐廳水準,但我絕對覺得好過那些扒王之X,珊瑚X總括對這間餐廳的評價是:可以一試…Read More
Like
bobo4321 有一次(大約係過年前)我一個人係呢間歺廳食晚飯,當時不是太多人,但係嗰個侍應就叫我坐係一個2人位度,都唔緊要,但係就對住個門口,因為天氣都幾凍,個侍應重打開哂度門,咁我咪叫佢關埋佢囉,点知隔佐一陣佢又開番,我咪再叫佢囉,点知佢啋都唔啋我,真係激氣,你自己又肥又樣衰,就緊係唔怕凍la,嗰老細請著呢d伙計真係替佢慘呀,以後都唔會再幫診呢間嘢,大家記住呢個又肥又學人流長頭髮又樣衰嘅侍應呀,攪到我冷傷風,一句講曬,激x氣。
2011-02-12
羅宋湯
2009-10-08
$80 (Dinner)
不知所謂
洋蔥頭
2005-06-20
$88歎海鮮自助餐百款美食大包圍 新開業的「洋頭」,裝潢簡約走年輕人路線,午市以特惠套餐為主,晚市供應海鮮自助餐。以海鮮為主題的自助餐沒啥特別,但難得的是採用了中、西、日、泰等烹調方法,並由曾任逸東酒店主廚的盧樺主理,水準不俗,取價只是88元,抵食。 就是因為這個宣傳廣告去試一試,什麼酒店主廚,什麼海鮮類真材實料,通通都貨不對辦。首先食物味度完全稱不上酒店級,味度太咸。材料更加糟糕,什麼4至6吋的越南大頭蝦炮製的芝士大蝦,我只覺得係大蝦孫,細隻到只得個頭,另外,其他扇貝、花蟹、瀨尿蝦,通通都是子子孫孫。還有那些田螺黑色的,好多泥。至於添加方面,算幾快,但都是加菜,加薯仔。 最後服務更是差,那些侍應完全沒有笑容,收碟時沒有留意有無食物就取走。  講了這麼多不好,都要講講它有沒有可取,當中都發覺有兩樣(1)支裝汽水無間供應(2)採用杯裝雪糕  經過今次之後,又一次驗正”平野無好,好野無平”這句說話!…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice