openrice

Followers
Following
心情好日子
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (25)
忽然想食片皮鴨
Tai Pak Fong Chinese Cuisine
2016-07-05
今天心血來潮,忽然想食片皮鴨。隨即揸車殺入深井,黎到呢間幾時都有位的大八方開飯。主要來食片皮鴨當然即時叫個一鴨二食啦!二食係涼瓜支竹炆鴨件。今天唔係幾肚餓所以四個人都係加左個冷盤鎮江肴肉、冰鎮豬腳仔同埋一個紅酒糟炒飯。片皮鴨一如既往的好味我相信不用多大介紹,間間都差不多架啦!至於涼瓜支竹炆鴨件(太遲來忘記了影相)今天蚊得唔係幾夠時間,涼瓜爽爽哋,支竹硬硬地,鴨件亦都未夠入味!而那個鎮江肴肉就太少鹹肉,麻麻地!冰鎮豬腳仔就唔錯,夠入味,爽爽地,好味!而這個紅酒糟炒飯就真是大失敗,上邊的炸魚仔乾就真係炸得夠香脆,但是炒飯落得太多紅酒糟,個色好恐怖,食落仲有少少澀味!我估你哋睇相都唔想食啦!整體嚟講今次嚟食飯水準下跌希望之後有所改善!…Read More
+ 1
2016-06-25
$150 (Dinner)
超早,五點半開飯!
Pokka Cafe (荃灣千色匯II)
2016-07-05
明天七一放假,今天又收早,即時call咗阿仔早啲去 pokka cafe 食個tea當晚飯。食tea嚟講,千色店這間pokka cafe 環境好又就腳,又容易搵位,係幾好嘅選擇。呢個餐牌有兩款意粉揀。我同阿仔都係意粉迷,而佢更是明太子愛好者,佢當然會選這個珍珠帶子意粉配明太子汁啦!而我就比較喜歡羅勒所以選擇了這個羅勒醬鮮蝦意粉。這個羅勒醬鮮蝦意粉上面的炸牛蒡絲脆卜卜,撈埋軟林林既意粉一起食,豐富了口感,Good! 這間分店的意粉通常會胖上香草油,我喜歡將意粉加上香草油食落更加美味!唯一一彈的就是那些蝦肉粒實在太細粒喇!至於那個珍珠帶子意粉配明太子汁,望落都覺得好味,明太子醬的味道剛剛好,但不知為何夾雜住少少蟹殼味。兩個意粉都好好味,作為一個早食晚餐,七十幾蚊一位,非常化算!…Read More
2016-06-30
$74 (Tea)
中銀信用卡滿$400減$100超值!
King Ludwig Beerhall (Murray House)
2016-07-05
天氣好,心情好,又有幾日假孖住放就緊係去遠D鬆一鬆啦!入返轉赤柱行下 relex 下咁係確實幾舒服。 本來冇乜目標,休悠悠咁見到邊間合眼緣就入邊間,點知行到去美利樓,二樓間西班牙菜大大個牌寫住 憑中銀信用卡午餐/晚餐,在主餐牌消費滿400元減100 酒類飲品除外(記住加一係另計架!)。雖然睇落幾底,但是西班牙菜唔係我杯茶,跟手行上三樓的德國菜館,同樣有這個中銀信用卡優惠,本來星期六有自助餐,連埋加一大約300蚊一位,不過計落還是用中銀信用卡散叫價錢比較化算。所以二話不說就入呢間啦!更何況德國咸豬手係我的至愛。我們一行四人,叫了兩隻德國咸豬手、一杯德國麥啤、一杯凍檸蜜、一客欖油蒜子炒意粉、一客蕃茄牛尾千層麵、再加一個甜品。用中銀信用卡找數全單扣了200蚊,實際付款$810。一個字“抵”!德國咸豬手一如以往的外皮脆脆卜卜,食得出係新鮮即炸的,加埋酸菜一起食,冇咁油膩,我鐘意啊!呢個牛番茄牛尾千層麵是我的最愛,先將牛尾蚊淋再起肉,夾在千層面裡邊,啖啖肉超好味!而且個欖油蒜子炒意粉味道就一般普普通通。再加這個甜品90蚊可能貴咗少少但是那個雪糕非常好味,細細份四個人分其實唔係幾夠食。總括來講這個德國餐廳食物水準高,價錢其實唔平,但是有這個優惠叫做相當化算。食午餐可能唔覺平,不過呢個中銀價惠,午市同晚市都用得,吃晚飯都係呢個價就真係無敵喇!…Read More
德國咸豬手
蕃茄牛尾焗千層麵
蘋果餡餅
2016-07-02
$200 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
情人節前一日都 book 到位,好似中獎咁!哈哈!
Ruby Tuesday
2016-03-16
話說今年情人節呀仔同我地一齊過,所以三人行。因為遲遲都未有 idea 去邊處食,所以拖到情人節前一日先打電話去 Ruby Tuesday 訂位。我第一句就問:請問情人節幾點有枱,佢答我9:00pm。噢!Sunday + 情人節都居然有位,九點就九點啦!搭正九點來到,都唔係等左幾耐,大約五分鐘就有位喇!因為大夜食,所以唔叫咁多野,費事瞓覺唔消化。Fsh & Clips with Shrimp應該唔使點介紹,即叫即炸夠晒脆,唯一彈嘅係D吉列蝦仁,D皮厚左D,如果換左煎蝦仁的話應該會更好味。Grilled Pork Rack有炭燒香味,又有肉汁,幾好。伴陳醋汁和水蜜桃夠清新。尤其鐘意個陳醋汁,拎黎拌Fsh & ClipsD沙律菜好夾。嘻嘻!California Club Quesadilla好有驚喜,超多牛油果加上雞肉粒,外皮脆脆地,正!Mini Cheddar Fries薯條應該唔使點介紹,不過都講小小,要襯熱食,唔係D芝士乾左試唔好味!Mega Mudslide 呢個幾好味!有D Baileys 酒 同雪糕好creamy,不過飲完幾飽。會員Memu 食品/飲品半價,每人二佰蚊超底。…Read More
+ 1
California Club Quesadilla
2016-02-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$206 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
底食又好味嘅午餐
Cossi
2016-02-28
食評就睇得多喇,寫呢~都係第一次。見到食評話呢間1點前結賬有八折,咪過黎試下係咪底食又好味囉。結果好有驚喜,所以黎同大家分享下。入到黎見環境唔錯,望下個餐牌,一個 full set 意粉都係六十幾,仲有八折,如果好味就真係幾超值。我地兩個人,叫左英式炸魚意大利香草醬松子意大利粉,厚切牛脷香腸熱溶芝士茄醬長通粉,兩份都跟餐湯,另加$10要多一客沙律。個主菜名超長,唔係影左張單都唔方會寫得返出黎!講左張單先,八折冇錯,$126 for 2 超值!不過1點前埋單就唔係人人得喇!我得,所以會再黎!個餐湯唔錯,濃蕃茄味得黎又唔係幾酸,OK!呢個多士就有驚喜喇!係蕃茄包黎架!配沙律醬,好好味!什菜沙律,不過不失。厚切牛脷香腸熱溶芝士茄醬長通粉:牛脷和香腸冇乜特別,芝士茄醬都幾濃,但係冇乜驚喜,不過不失啦!炸魚意大利香草醬松子意大利粉,就好有驚喜喇!炸魚香脆,脆醬應該係用啤酒開嘅!夠正宗!魚肉又滑又多汁,“正”可惜得兩舊好似少左D.....意粉汁甜甜地幾好味,加上香脆松子仁,食完好有滿足感。整體黎講D野食好有水準,再加上精美上菜器皿,心情都唔同D。…Read More
+ 4
蕃茄多士
英式炸魚、意大利香草醬松子仁意大利粉
英式炸魚、意大利香草醬松子仁意大利粉
2016-01-27
$65 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice