Hong Kong | Eng

Followers
Following
cafefoodsnap
Level 4Hong Kong
📷 IG/ Google: cafefoodsnap 💌 Email: cafefoodsnap@gmail.com http://bio.site/cafefoodsnap
Overview
Reviews (313)
Photo (2419)
全球百大咖啡店 | 高質又抵食😋
Espresso Alchemy (海港城港威商場)
2025-08-28
*✲゚*。 🍔
全球百大咖啡店 | 高質又抵食😋已經食過Espresso Alchemy好多次喇 因為佢嘅食物選擇好多 好味又大份😆海港城分店係雲石theme 呢間分店冇加一😙
🍔 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 ($130)🍳 The Alchemy All Day Breakfast ($149)
個burger好大個好足料
入面夾左兩大塊雞扒😋
All Day Breakfast 有炒蛋 蘑菇 牛油果 焗薯 牛角包等等
超級大份 兩個人share都夠食😆
🥜 生酮花生醬黑巧克力忌廉卷 ($61)🍞 西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 ($78)甜品食左朱古力roll cake入面有花生醬 配搭唔錯
仲encore左French Toast🍞有兩大舊超厚身嘅多士 即叫即整 😙
✨ Iced Mint Chocolate ($65)✨ Matcha Latte ($45)
-📍Espresso Alchemy @espressoalchemy▫️ 尖沙咀海港城港威商場地下G104號舖▫️ 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期1樓113B號舖▫️ 荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期地下G02號舖▫️ 唐賢街9號PopCorn 1 1樓F54號舖-…Read More
沙田和洋cafe☕️ 下午茶超抵食🎌
Zen by Tera
2025-08-26
*✲゚*。🥞沙田和洋cafe☕️ 下午茶超抵食🎌
之前食過呢間主打Pancake 嘅Tera幾次沙田分店叫Zen by Tera, menu有少少唔同食物選擇更多😆下午茶好抵食 最平$48起已經包左一杯$42或以下嘅飲品‼️😳下午茶丼飯/甜品都有🙆🏻‍♀️主食推介濃 蝦湯鳥冬同安格斯牛月見蛋丼😍個烏冬湯底蝦味真係好濃😋牛丼下午茶都有 比單點平啲原本以為份量會少啲 點知都幾大碗😝下午茶跟餐包飲品個人覺得杯玫瑰桃膠紅棗奶 養生又好飲🌹呢度甜品嘅選擇好多 好難揀🤣推介特濃朱古力撻 🍫個撻表面有大量可可粉 朱古力味好濃😙仲食左 souffle pancake 大滿足😆-✨ 安格斯牛月見蛋丼 ($106)✨ 濃 蝦湯鳥冬 ($128)✨ 開心果慕絲撻 ($58)✨ 特濃朱古力撻 ($58)✨ 紫薯芋泥麻糬 Pancake ($138)✨ 芝士年糕 ($58)+10% service charge-📍 Zen by Tera 沙田新城市廣場一期1樓109號舖…Read More
+ 6
日本過江龍一人一鍋🎌
LE-TA-SU 一人一鍋
2025-09-24
*✲゚*。 🍲日本過江龍一人一鍋🎌呢間東京過江龍喺ELEMENTS 圓方開咗新分店裝修以木系為主 配埋特色植物打卡牆 環境舒適 🌱所有一人前鍋物套餐都配咗前菜、野菜盛合&主食 🍚 ✨ 清爽柑橘醬油出汁套餐 250g ($138)湯底微酸微甜 加入四季橘同蜂蜜醬油 感覺幾清新牛肩胛肉質結實 油花分布均勻 🥩 ✨ 特選壽喜燒套餐200g ($188)壽喜燒湯底配日本和牛肩胛肉、澳洲和牛牛板腱&美國安格斯牛肩肉 🥩 仲有隻生雞蛋😙✨ 乳酪味軟雪糕 ($15)Shabu shabu 之後食番杯雪糕可以解膩😆+10% service charge-📍 LE-TA-SU 一人一鍋@letasuhk 九龍柯士甸道西1號 ELEMENTS 圓方 1樓1086號舖…Read More
+ 3
再訪新蒲崗人氣Cafe | 麻糬窩夫超正😋
WoZi
2025-09-19
*✲゚*。 🧇再訪新蒲崗人氣Cafe | 麻糬窩夫超正😋之前都食過呢間窩子一次見佢最近出咗捲捲意粉決定要再嚟食😆捲捲意粉有兩款:卡邦尼/松露油🙆🏻‍♀️我試左野菌忌廉汁松露油意粉 幾惹味😋另外酥皮pizza都幾好食 個pizza皮好酥脆😙甜品方面 佢嘅麻糬窩夫真係好正 口感煙韌😍我揀咗3重朱古力果款上面仲有一球朱古力雪糕 味道超濃 🍫另外我仲食咗士多啤梨窩夫🍓上台嘅時候見到咁大份都嚇親 窩夫一共有四舊😆飲品推介抹茶奶蓋椰子水 🥥夏天飲夠晒refreshing😙-✨ 野菌忌廉汁松露油曲曲意粉 ($102)✨ 叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕 ($84)✨ 冰糖士多啤梨配上多啤梨雪糕 ($108)✨ 抹茶奶蓋椰子水 ($52)✨ Hazelnut Latte ($44)-📍 窩子 新蒲崗仁愛街36號地舖…Read More
慶祝之選🥂 銅鑼灣日式餐廳 畫碟超靚🎌
Harvest House
2025-08-12
*✲゚*。 🍣慶祝之選🥂 銅鑼灣日式餐廳 畫碟超靚🎌呢間喺銅鑼灣嘅日本餐廳好啱慶祝生日/特別節日!!我俾佢嘅畫碟吸引左畫得超靚 神還原Chiikawa睡衣派對一幕😍重點係畫得咁靚都唔洗額外加錢😳只要order一件蛋糕就得🫶🏻我叫左件千層蛋糕加埋畫碟只係$25💁🏻‍♀️午市套餐選擇好多 價錢$78起 價錢合理~我叫左月見本鮪魚腩蓉丼同市場刺身丼定食食材新鮮 吞拿魚腩蓉加蛋黃撈飯食超正🤤仲試左海膽龍珠卷 雖然細細份但入面好足料 一次過將海膽嘅、本鮪魚腩蓉同醬油漬蛋黃放入口 大滿足😋‼️ 記得提早book枱 講低想畫/寫咩喺碟上面-✨ 月見本鮪魚腩蓉丼 定食 ($168)✨ 市場刺身丼 定食 ($168)✨ 千層蛋糕 ($25)✨ 海膽龍珠卷 ($138)
+10% service charge-📍 家賀屋 @harvesthousesushi▫️ 銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓▫️ 灣仔灣仔道83號1樓📞電話:9086 8860 / 3460 2019…Read More
+ 3
抵食沖繩料理🎌 主食甜品都好味😋
沖繩二段料理
2025-08-06
*✲゚*。🔥抵食沖繩料理🎌 主食甜品都好味😋
呢間沖繩料理我好鍾意 encore過好多次🤭最近喺將軍澳popcorn開左新分店~套餐好抵食 最平$59起仲可以加冬甩做甜品😋🥢 明太子烏冬 + 海鹽焦糖乳酪布甸雞 ($79)主食推介食明太子烏冬😍呢個烏冬少少辣超惹味 用左讚岐烏冬👍🏻炸雞有3大舊 啖啖肉😙炸雞配乳酪布甸好似好奇怪不過食落都幾夾 配搭好特別😋🥢 豚肉蒸飯 + 蕃茄芝士石鍋雞 ($74)蕃茄芝士石鍋雞好食 芝士可以拉絲🤤而且份量都唔少👍🏻✨ 明太子肉鬆餃子 (+$20)✨ 沖繩獅莎酥配雪糕 (+$20)✨ 3層冬甩乳酪布甸 ($68)跟餐仲可以加小食&甜品呢度嘅冬甩好好食 新鮮即整 咬落去好煙韌🤤我叫左個甜品有3層冬甩再加埋乳酪布甸大滿足😆+10% service charge-📍 沖繩二段料理 @antoshimohk將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G48號舖-
…Read More
大阪過江龍 中環御好燒 鐵板燒店🎌
BENKEI Okonomiyaki Teppanyaki
2025-08-03
*✲゚*。🔥大阪過江龍 中環御好燒 鐵板燒店🎌之前嚟過呢間餐廳食咗lunch set今次weekend再嚟 試咗更多嘢😆記得book定位 坐喺吧枱前面 可以睇住師傅整御好燒🙆🏻‍♀️Weekend lunch time啤酒仲有買一送一🍻🥢 大阪御好燒加麵 ($98)🐙 豪華大阪御好燒 ($148)個人幾鍾意大阪御好燒加麵滿滿澱粉 好邪惡😈仲可以額外加toppings e.g. 年糕 芝士豪華大阪御好燒配左幾款海鮮 e.g. 帶子 八爪魚 大蝦 超豐富😋🍳 明太日本玉子卷 ($80)🐙 鐵板章魚燒 ($58)玉子同鐵板章魚燒都比較薄身 玉子加入明太子多左份鹹香味😙🍋沖繩香檸Calpis梳打 ($60)呢款飲品必叫 好refreshing 而且可以解膩🫘宇治抹茶大福大福片夾住雲呢拿雪糕 上面灑上抹茶粉 幾好食😙-📍 弁慶BENKEI @benkeicentral中環士丹利街11號Stanley11 六樓…Read More
滿滿儀式感 慶生餐廳✨
LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place)
2025-08-03
*✲゚*。🍴滿滿儀式感 慶生餐廳✨
呢間餐廳好啱慶祝特別日子😆旺角&尖沙咀都有分店!
預先book定會有生日裝飾打卡🎈
飲品/ 酒精類飲品買一送一🥂個二人生日套餐都幾豐富
$788/2位食到超飽🤣仲有好靚嘅畫碟甜品 滿滿儀式感🥳
見到隔離幾枱都係嚟慶生🤣

當晚餐湯係海鮮忌廉湯前菜最特別係煙燻法國鵪鶉髀 平時好少食到😆主菜揀咗海鮮意大利麵同澳洲M5牛腹芯
兩款都幾好食😋 個意粉配料有蜆肉、青口、蝦等等🦐

°❀⋆. 前菜.⋆ ❀°
- 每日餐湯- 煙三文魚凱撒沙律- 吞拿魚他他- 蟹肉紫菜塔可餅- 煙熏法國鵪鶉髀
- 日式慢煮鮑魚 +$98
°❀⋆. 主菜.⋆ ❀°- 海鮮意大利麵- 炭燒澳洲M5牛腹芯°❀⋆. 甜品.⋆ ❀°
- 每日精選甜品
p.s. 經OpenRice 訂座 主菜餐牌有正價88折
(套餐、海膽多士、生蠔、黑松露黃油雞、斧頭扒及支裝紅白酒不適用)-✨  Birthday Set ($788/2)
+10% service charge-
📍LAB EAT Restaurant & Bar @labeathongkong▫️ 旺角T.O.P This is Our Place 5樓502號舖▫️ 尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大廈地下1-2號舖…Read More
超抵食酒店Weekend半自助餐🫶🏻 最平人均$250‼️
CARVER
2025-07-31
*✲゚*。 🍴超抵食酒店Weekend半自助餐🫶🏻 最平人均$250‼️
銅鑼灣皇冠假日酒店CARVER 週末半自助午餐 豐富又抵食!
喺Openrice訂座 $1000/4位 已包加一
平均每人只係$250 12-2.30pm食足兩個半鐘
每人可以揀一款主菜
我今次試左牛肝菌意大利餛飩&福岡A4和牛肉眼扒🥩 兩個主菜都好大份🤣
和牛控必點A4和牛肉眼扒😙
每人仲有珍寶焗蠔兩隻🦪 分別係蒜蓉牛油芝士同砵酒燴洋蔥焗蠔 幾好食😋
另外自助區選擇都好多
有8款沙律、冷盤、煙三文魚、芝士、冷切肉e.g. 意大利火腿 Coppa、沙樂美火腿等等甜品都有10款以上 e.g. Macaron、檸檬撻、草莓乳酪奶凍、蝴蝶酥、麵包布甸、焦糖燉蛋等等
一個Main course價錢有咁多野食超級滿足🤰🏻-✨  Weekend Set Lunch ($368 p.p./ $1000 for 4 via @openrice_hk)
+10% service charge-
📍CARVER 銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓…Read More
Kerry Hotel新開海景韓國菜 🇰🇷
THE PORCH
2025-07-26
*✲゚*。🍗Kerry Hotel新開海景韓國菜 🇰🇷呢間新開嘅餐廳位於嘉里酒店有室內室外位置 可以望到海景✨食物質素幾好 價錢唔算貴 而且店員都好nice 值得一試👍🏻🍗 國民炸雞 ($128)呢隻雞係餐廳嘅招牌菜係韓國懷舊國民美食上枱時候仲係熱辣辣🔥店員會即場撕開炸雞 配左三款醬汁可以點😙🍢 韓式串燒 ($16-$68)串燒除咗有豬牛羊之外 仲有好幾款地道韓式炸串我食左牛舌芯 豬肋條 粟米 炸蝦多士 年糕腸仔串 鵪鶉蛋 個人最鍾意串栗米 好惹味🌽🥢 韓國紫蘇葉油拌麵($88)🥢 芝麻豆漿冷麵 ($88)兩款麵都幾好食 韓國紫蘇葉油拌麵好邪惡😈另一個冷麵幾特別 加入黑芝麻豆漿做湯底🍧 紅豆麻糬刨冰 ($68)甜品當然唔少得Bingsu❄️食完熱氣嘢 再食返個冰 感覺好舒服🤭
+10% service charge-The Porch @theporch.hk📍紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓101號舖 @kerryhotelhk…Read More
啟德人氣烏冬店🫶🏻
WOWDON
2025-07-09
✲゚*。🍜啟德人氣烏冬店🫶🏻
上次經過見到呢間喺啟德SOGO嘅烏冬店排晒長龍本身想嚟試冰鎮闊條烏冬可惜已經賣晒 下次要再嚟過🥹今次我係weekend 12:30左右去到 唔多人但一過咗13:30就開始要等位 建議大家早少少去到🙈餐廳主打每日自家製烏冬烏冬嘅選擇好多 有冷有熱店員推介左兩款熱烏冬都唔錯😆明太子奶油自家製熱烏冬好creamy🤤食落好似carbonara 超級邪惡😈建議加炸雞/天婦羅🍤我另外個泡菜鍋烏冬係重口味之選 好惹味😋上枱仲係熱到出晒煙 ♨️如果吉列豬扒分開上會更好 個皮可以keep到酥脆~-✨ 明太子奶油自家製熱烏冬($125)✨ 酥脆吉列豬扒泡菜鍋烏冬($138)
+10% service charge-📍Wowdon @wowdon.hk
啟德雙子匯1期崇光啟德店食匯堂14樓1403號舖…Read More
+ 2
啟德雙子匯法日Fusion 餐廳🍴

UnME (雙子匯1期)
2025-07-09
啟德雙子匯法日Fusion 餐廳🍴
第一次嚟到啟德雙子匯原來十幾樓有好多餐廳今次去咗14/F 嘅UnME餐廳有室內室外位置 可惜我去當日落雨 如果唔係坐室外個View都幾靚!我叫左幾款有新紀元曉嘅菜式🥚其中明太子玉子燒最出色 蛋香味濃 加左明太子超惹味😙蛋包飯都正 蛋嘅份量好多 又夠滑😋仲有Carbonara都用左曉蛋黄😙另外仲叫左兩個甜品:杜拜朱古力開心果tiramisu同巴斯克芝士蛋糕🧀飲品推介金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山
賣相靚而且幾好飲-✨ 日本鱈魚明太子䁱蛋玉子燒 ($118)✨ 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯 ($168)✨ 日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯 ($168)✨ 曉蛋黄汁卡邦尼意粉 ($168)✨ UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇 ($98)✨ 巴斯克焦香芝士蛋糕 ($68)✨ 士多啤梨抹茶鮮奶 ($58)✨ 金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山($58)+10% service charge-📍 UnME 啟德雙子匯1期崇光啟德店食匯堂14樓1401號舖Shop 1401, 14/F, Tower I, The Twins, Sogo Kai Tak Store…Read More
+ 7
日式昭和風cafe🤎
Relieve
2025-07-03
✲゚*。☕️
日式昭和風cafe🤎呢間cafe 喺上環嘅cafe有兩張榻榻米位 不過我冇book到坐唔到🥺 有興趣記得一定要book位呀!呢度lunch set 有好多選擇 $78起包咗一杯咖啡或茶~我試咗個清酒煮牛筋配烤牛舌心丼同鐵板燒明太子忌廉湯鳥冬個人鍾意個烏冬多啲 好creamy非常邪惡😈飲品必叫富士山貓配玄米茶latte😍富士山貓其實係蛋白餅嚟好得意 打卡一流😆甜品推介伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 🧀 Earl Grey味好濃!另外呢度仲有 @lovever_patisserie 嘅可麗露同達克瓦茲架✨
✨ 清酒煮牛筋配烤牛舌心丼($98)✨ 鐵板燒明太子忌廉湯鳥冬($138)✨ 伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 ($65)✨ 可麗露 ($42)✨ 3D富士山貓配玄米茶鮮奶拿鐵($68)+10% service charge-📍Relieve 稍息 @relieve.hk上環永樂街77號OVEST地下1號舖…Read More
旺角高質日式fusion小餐館🧡
Couch CLUB
2025-07-03
✲゚*。 ☕️旺角高質日式fusion小餐館🧡之前去過Couch club銅鑼灣店覺得唔錯今次去左旺角店
呢度menu有少少唔同 食物選擇更多好多野都幾吸引 好想試 下次一定要encore😙Lunch time 嚟到叫左兩個茶漬飯set吞拿魚蓉同慢煮三文魚兩款茶漬飯都健康又好食!個set除咗有麥茶高湯 仲有兩碟細細嘅小菜
平日嚟仲包埋一杯Black Coffee😆
另外仲叫左兩款🍞:
自家製生薑醬火炙赤蝦多士同香蒜勁爆cream cheese包特別推介香蒜cream cheese包
蒜+忌廉芝士好惹味 非常邪惡😈如果再多啲醬就更好🧅😝甜品我叫左焙茶Affogato 同烏龍奶茶布甸配茘枝雪芭🍨濃濃嘅焙茶醬+雲呢拿雪糕+焦糖餅碎 = perfect😋-✨ 吞拿魚蓉山藥茶漬飯 ($118)✨ 慢煮三文魚配三文魚籽茶漬飯($138)✨ 自家製生薑醬火炙赤蝦多士 ($48)✨ 香蒜勁爆cream cheese包 ($48)✨ 士多啤梨抹茶益力多(+$28)✨ 焙茶Affogato ($48)✨ 烏龍奶茶布甸配茘枝雪芭 ($58)+10% service charge-📍 Couch CLUB▫️ 旺角 T.O.P This is Our Place地下G06&10號舖 @couchclub_top▫️ 銅鑼灣謝斐道535號Unit 302, Tower 535 @couchclub_cwb…Read More
跑馬地cafe 🍳
Coffeelin (昌明街)
2025-06-25
跑馬地cafe 🍳之前食過一次Coffeelin中環分店 今次去左跑馬地分店 不過呢間就冇Lunch set主要提供Sandwich/ pastry 同兩款pasta呢度有比較少cafe有得食嘅Gnocchi馬鈴薯丸子煎香左 所以外面少少脆身 入面軟身另外仲叫左個Hazelnut Croissant同牛油果水煮蛋sourdough🥑飲品叫左Latte 同Matcha Latte 兩杯都唔錯☕️
-✨ 青醬磨菇馬鈴薯丸子Gnocchi with basil pesto ($108)
✨ 牛油果水煮蛋意式烤麵包Avocado and poached eggs on sourdough bruschetta ($68)✨ Hazelnut Croissant ($25)✨ Latte ($47)✨ Matcha Latte ($50)-📍Coffeelin @coffeelin_hk▫️跑馬地昌明街8號地舖
▫️中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖▫️北角炮台山電氣道228號地舖…Read More
+ 6
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice