Hong Kong | Eng

Followers
Followings
little candy
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (7)
得閒飲茶?得閒都唔會再嚟!
Let’s Yum Cha
2025-03-30
行主教山水庫,經過運動場得閒飲茶,之前食過,覺得點心可以,小店預咗快餐食點心,環境比較擠,差不多滿座,入到去一位男侍應招呼我哋坐7號二人枱,斜對正開門位,心諗好快完成午餐,但人出人入,食正風口位,落完單見到裏便剛有人離坐,同侍應講想轉枱被拒絕,算啦,都好快食完!但真係每分鐘都有人開門一次, 食風位,分分鐘都被風兜口兜面吹到正,當有人起身埋單經過要走,就要褪一次位,真係食到由背脊骨落!食完埋單,我覺得這個三剎位不應該讓顧客坐,同侍應反映,卻被搶白一番!之前一次坐了角落卡位,坐了一會,佢哋話員工準備開飯,要我們轉枱,還可以接受!這次員工的態度好差,貼錢買難受,附近仲有得揀,得閒也不會再嚟!😤…Read More
2025-03-25
Type of Meal
Lunch
衰到冇朋友
Victoria Harbour Restaurant
2024-04-18
之前久不久會去馬鞍山海港飲茶,因為他們的點心有點特色,多點花式,例如蘿蔔糕拼芋頭糕,桂花糖麻花抵食夾大件,所以間中山長水遠由港島與馬鞍山朋友見面,一定約喺海港飲茶!今次係裝修之後去,時間中午12點多,七、八成客左右,前枱給我們搭枱,眼見還有幾張小枱,我們兩個人想要求未有人客的一張角落四人枱,前台搶白一輪,他們酒樓方面是搭枱的,另一位前台暗示同事安排我們要的枱!剛坐下開茶,一位女士隨後也來到拼枱!很多枱都是兩個人坐可拼枱,但侍應偏偏即時將一位太太拼過來,心想分明是鬥氣啦!太太是街坊熟客,他說酒樓就是這個作風,服務很差,裝修後少了很多點心選擇,但係有些特價,燒味比以前有進步,所以她多數中午來點一款飯!她說以前酒樓好生意,識做的客人有位,而家經濟不景,酒樓繁忙時間都有枱!他是單丁,不想勞氣,每天走不同的酒樓食飯!我們點了一碗燒鵝拼叉燒飯,味道可以,不過燒鵝都是骨!一碟豬腳仔,很長沒斬多一刀,吃得有點論盡!一碟雞扎等了很久,即蒸的,但有點偷工,腐皮沒有炸!燒味飯與豬腳仔特價,埋單$134 ,價錢合理!大部份人都北上消費,本土經濟蕭條,酒樓食肆還要維持這種服務態度,客人覺得受氣,附近商場仲有其他選擇,下次如何幫襯海港呀!…Read More
2024-04-17
Type of Meal
Lunch
中伏吃了一肚子氣
Downtown
2022-05-12
發現觀塘有間樓上舖,網評食法國菜食物不錯,於是預約生日飯,結果敗慶而回!網上最近餐單$520有五道菜,晚餐價錢算係理想,但我們當日所看到的相同餐單已經提升至$650五道菜,其中主菜豬柳更要另加$100!餐廳佔地廣闊,如果Fine Dining,環境算係好一般,比較嘈吵!如果食物質素可以,這個環境還可以接受,但係整頓晚餐由頭到尾,覺得不是享受,無論食物質素、上餐安排和食物份量,整體都未達水平,這一頓晚飯是吃不飽的,也吃不愉快,真是貼錢買難受!食物不太新鮮,海膽苦,汁料配搭也不討好,龍蝦汁配蝦苦,柚子汁配鱸魚又苦苦哋!兩個人用餐都不能同時上菜,前菜主菜都是一先一後上,除非兩個人選擇同一樣食物,但係份量都可以有偏差!另外又有錯單,Amuse Bouche餐前小食一般不列入一道菜,這裡卻要算進一道,用餐連基本麵包都沒有供應, 也不要說有小甜品 Petit four,原餐單甜品要另外加錢,咖啡茶亦欠奉!主菜前不是有個雪葩嗎?侍應説改了!我們反映今晚的餐很甩漏,之後另一位侍應送來兩個免費甜品!環顧其他顧客都沒有選這個餐,都是食Pizza意粉或燒烤之類,可能我們選錯了餐單!既然這樣的餐做得不到位,店方不如取消這類餐單,免得吃力不討好,送兩個甜品補償不了,再便宜也不值!…Read More
+ 3
Like
little candy 補充:我評我吃的,熟食還可以接受,我先生都説點的生蠔🦪油甘魚不太新鮮,唯一可取的是另加收費的豬主菜!出菜是做好一道上一道,生蠔也不能等待鴨肝一起上,基本安排都不合格,餐枱格局似茶記,我們早到埗問可否坐那其中三張圓梳化,帶位姐姐話已有人客訂,但直至離開仍未有客!餐廳的中午賣餐一百幾十,疫情後這個晚餐餐單加價幅度頗大,而這樣收費的晚餐質素、編排、份量,祇能説是濫竽充數!
2022-05-15
little candy 留言有點補充!
2022-05-15
Ratings
松露花膠,薄薄哋有嚼口,味道唔錯!
2022-05-11
Celebration
Birthday
+道菜料理
Saikou Japanese Restaurant
2010-08-18
從雜誌的廣告揾食, 雖然有點風險, 食評好劣又懸殊, 但食物菜單吸引, 拚着一試真偽未嘗不可, 結果是貨真價實, 物有所值, 食得開懷又 回味無窮!装璜未算吸引, 普通裝修, 食具一般, 竹筷子顯得粗糙, 招待的女侍應都是中年以上, 似家庭主婦; bar 枱子都是年青小伙子, 看似不夠經驗......入座時天尚未黑齊, 無甚特別, 及後燈火通明, 觀感便不一樣。由第一道菜開始, 愈食愈有驚喜, 都很精緻, 做得幼細, 雖然是套餐形式, 看得出有大師級作品風範。 刺身選料上乘, 非平常品種。 當日有深海劍魚, 鮮甜大隻牡丹蝦, 立魚海膽卷等。天婦羅更不負虛名, 比平常吃到的, 選材和手工都做得出色, 果然沒有欺客。 鐵板豚肉燒和6A和牛燒更添色彩; 最後甜品選了自家製雪糕, 味道真寫實, 為完美的晚餐畫上了句號!女侍欣勤招待, 後段還細心換上燙熱綠苶.......…Read More
天婦羅
刺身
和牛燒
2010-08-15
$420 (Other)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice