Hong Kong | Eng

Follower
Following
KellyCheuk
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (1)
好好食,真係好好食
Cheung Sam Cuisine
2018-10-12
食曬先發現無影相...😅淨係第一碟上既鴨脾醬油意粉記得影!🦆鴨脾醬油炒意粉熟得黎係煙韌彈牙,唔知大廚張生點做到 🤔 。醬油好香,鹹甜適中,微辣好好食!!份量一啲都唔孤寒,啱曬同朋友share,貪食又獨食者自私食都好啱!個鴨腿表皮香口,鴨肉軟熟但同時食到肉纖維一絲絲。個人覺得真係好好好好好好食!😍😍呢碟嘢俾我買曬材料返屋企都未必整到。仲要上菜速度快到不可思議⋯⋯🙀但見到大廚好忙碌,其實都會知道佢係好想客人快快有嘢食所以咁快。之後就係🦀️忌廉蟹肉意大利飯。好香濃既忌廉同鮮甜既蟹肉,因為個鴨脾醬油炒意粉太邪惡,要飲啖水先可以食到個意大利飯。義大利飯粒粒漲bokbok,啖啖蟹肉,不過相對醬油意粉就無咁鹹,應該係想蟹肉做主角,一樣係好好食。仲有個血瑪麗大蝦意粉🦐,係辣番茄味,可以揀辣度,我地揀小辣啱啱好,好惹味。啲蝦好新鮮,彈牙鮮甜!意粉一樣唔會過熟,個味調得好好!幾樣嘢好似一般人都知係咩材料,但就係煮到個高cp值既味道。如果住得近西營盤,真係晚飯好去處。材料貨真價實,價錢合理,而且就係煮得好食過好多地方!(我都唔知點解)佢地都唔係用咩好fansy既材料,但小店而言菜式好多元化(要食曬張餐單好似仲要去多好多次)。一家三口營業一腳踢,一晚都係做一轉客人,食飯唔似連鎖店限時。好用心做食物,希望咁出色既小店可以多啲人認識 :)個醬油意粉真係會令人好掛住。😔😔 點解我唔係住西營盤呢⋯⋯…Read More
鴨脾醬油炒意粉
2018-10-12
$200 (Dinner)
食物一百分,但服務零分
海天小館
2018-02-14
{食物滿分}屋企人喜歡海天的食物,廚房出品用心,好食眾所周知。{接線職員及支客職員垃圾}接線支客職員態度氣焰極大,無論你打去態度如何有禮貌,說話已經幾清晰,對方都會以極差態度及遊花園。試過打電話訂座,接線櫃檯職員態度極差,口音廣東話但講野好快,亦無耐性同你講原因。旺季提早成功訂座,訂座當日太早未有菜單,但及至預約前一日都未有,致電查詢,接線職員一樣態度差,亦以「你到時黎現場睇」敷衍,難道顧客對幾千蚊一圍飯局食物菜式都無任何知情權?見過佢地出面排長龍,都會留檯俾熟客。或者呢套好過時,不過呢間酒樓就仲好岩用。甘多年態度都甘差既職員到而家都做緊,經理究竟係包庇,定係客人縱容出甘既運作同服務態度,真不得而知。顧客角度,良好既預約方式及良好溝通係必須,否則不過是浪費廚房良好既出品。…Read More
Like
Ratings
係我食過最難食既拉麵。
Menya Yamashita
2016-09-10
我唔敢講我係食家,但係我一個月起碼食兩次拉麵,一黎好食,二黎比起其他野飽,三黎比起其他野平。 所以我係喜歡食拉麵的。食過大坑 銅鑼灣 北角 中環等唔同地方十多間沾麵拉麵,未食過我稱得上難食既拉麵。皆因就算湯底唔係好精心熬制,有味精都起碼有特別味,麵都係幼身拉麵生麵。反而未試過元朗屋企附近的拉麵,夜了回家就搵間試一試。見到麵家山下評價幾好就試下。完全唔明好評何來。叫左一個叉燒拉麵醬油味,加蛋,75元,想享受一個人的拉麵,誰知中伏。第一,麵條只有一種選擇,就係似公仔麵的拉麵。粗身,唔知做乜有鹼水味,可能瀝水不足。同我食開軟身幼拉麵係兩回事。第二,湯底連公仔面都比唔上,毫無誠意。由於麵有鹼水味,成碗已經充斥住少少苦澀,懷疑水無瀝乾,也應該因此溝淡了湯。但本身個湯就非常普通。第三,蛋雖然流心,但係無心機整,因為完全無浸醬油,無味,好失望。叉燒薄身,OK香口,有幾片,係成碗麵比較好的部分。總刮黎講,我唔明點解有好評,開始懷疑係自己太重口味,還是我中意食的都不是拉麵。利益申報而言,本人喜歡吃金田家及豚王,亦喜歡別天神。銅鑼灣 廣島霸嗎拉麵,相對便宜的一家銅鑼灣拉麵 89元就有一碗,那麼我幫襯麵家山下這種質素都要75元,其實非常貴。這個味道,最多只可以收50元左右。極失望。…Read More
View previous comments(4)
KellyCheuk 好似*係好食的,雖然無食過。
2018-02-14
sheungshuichan 「最難食拉麵」我覺得呢句評語誇張咗
2018-02-20
KellyCheuk 好唔好食好主觀,誇唔誇張都好主觀。呢個位只可以話我唔係打手。
Kurume 又不至最難食嘅
2018-02-27
KellyCheuk 視乎好食既相對係幾好食。
2018-10-12
Kurume 我就一定唔會再去。
2019-02-11
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice