openrice

Followers
Following
vinccic
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (20)
裝修好靚呀! 但食就......
1963 木十豆寸
2017-09-14
放工後,喺灣仔返工嘅男朋友帶咗我嚟「1963 木十豆寸」 行兩層樓梯,嚟到後樓梯。裝修得好復古,好靚!好想成個餐廳行一轉! 職員帶到我哋去到最入坐低,俾低MENU。每隻碟的花紋都好靚,筷子上面都有幾款字,「多吃青菜」等MENU嘅Dinner Set 遍貴,$2XX蚊per one,有湯、前菜、配菜、主菜、同野飲,但全部都Fix死咗,所以我地散叫咗幾個菜1. 滷肉飯比想像中細碗,一個人食啱啱好,滷肉唔太肥2. 台式滷味拼盤 入面有豬耳、牛腱、蛋、蘿蔔、豆干、海帶,味道唔會好咸,但都係份量較少,冇乜特別3. 台式三杯雞 4. 台灣絲瓜蛤蜊 對呢碟有啲失望,好似屋企餸咁,冇賣相之餘,味道普通 5. 新竹米粉 食到一半嘅時候,侍應生同我哋講冇晒牛肉麵(好失望),所以我哋改咗做新竹米粉。但都係冇乜味,又比較油男朋友之前嚟食Lunch係OK唔錯的,但晚餐就好失望了。Set Dinner較貴,而且冇得揀喇,份量好少,味道又比較普通。   …Read More
+ 5
chuwaiin 你可以去福榮街218號美居中心41號A地舖-阿賢麵線。台灣菜館,師傅系台灣人,招牌大腸麵線28元/碗,也有肉燥飯一樣28元/碗,大大碗,價錢實惠,很正宗,很好味,不會令你失望的
2017-12-28
又一間要排隊的拉麵店
Fuunmaru
2017-08-05
話說肥仔有一次由灣仔行去銅鑼灣嘅時候,經過呢個"風雲丸",就Bookmark咗下次食!我地去嘅時候,正正係晚餐時間,雖然條排唔太長,但等下等下都等咗45分鐘,入到去就發現有2張枱因為滴水嘅關係,冇俾客坐。當差不多排到你嘅時候,就會排menu俾你揀定。特別在佢地有小朋友餐,分量應該係少點。但我地發現沾麵係冇得揀麵嘅軟硬度。平時其他沾麵店都有得揀麵質嘅軟硬度同湯嘅濃度。不過佢有4款麵既份量,啱晒不同食量嘅人。我揀咗,溫麵,並盛(200g 最少的)。先飲一啖湯,湯唔太咸,都幾濃郁同'傑'身。麵質比較粗,而且幾彈牙。叉燒好大舊,但脂肪比例多咗,同埋好鞋....肥仔揀咗,冷麵,特盛 (400g)咖喱味係重嘅,我坐對面都聞到,但叉燒都係偏肥同鞋囉.....肥仔個咖喱湯食到最後唔夠湯,向職員要求加湯時,可惜只可以加普通魚介湯,令咖喱味啖咗好多。如果麵店可以應因返客人若order嘅份量,俾返適當份量嘅湯就好喇!最後,同日本餐廳一樣,佢地係有圍裙提供嘅!著白衫嘅、食飯唔小心嘅,記得問職員拎喇! …Read More
+ 1
Like
豚骨魚介沾麵
咖喱豚骨魚介沾麵
2017-08-03
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
驚喜驚喜!
Time for Break
2012-04-14
同一班朋友經過見到新開,食下串燒好似幾香,就入去試下。原來唔係淨係串燒食,仲有西餐同少少海鮮食嫁喎!一開始梗係飲湯食包喇,係忌廉薯仔湯!好香好creamy!有d薯仔粒o係入面!平時唔食薯仔既我都飲晒!我地仲叫左少少海鮮。有青口、蜆等等。整得好好食,好新鮮!我地一路食一路講,好快就食晒!閒說因為呢道近海,佢地會每朝去買新鮮既材料返黎!讚丫~之後就黎左個雜菌芝士!呢個超正,岩晒心意!又雜菌又芝士!好香,唔會太’ 漏’ 搞到食唔到其他野。慢慢食,好好!之後d串燒就到喇!有雞、牛、雞翼、雞腎、茄子、大條栗米等等,可惜冇晒魷魚…..燒得岩岩好,d醫油好襯d串燒,甜甜地幾好味!食咁耐宜家先主菜丫!叫左西冷、羊膝同埋鴨胸!個羊膝超大個呀!完全唔’ 蘇’ ,朋友怕蘇都食得到!最後食唔晒要打包!個鴨胸真係好正!已經飽飽地既我都食左好多舊!不過可惜咸左少少!最後最後黎埋個炒飯!真係滿足到爆炸呀!我好似講到有讚無彈咁….. 不過佢裝修應該可以改下,如果唔係吸引唔到人呀!…Read More
+ 2
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice