Hong Kong | Eng
Special collection
What's Hot
OpenRice Best Restaurant 2025

LawmanLaw's Profile

HomeProfileLawmanLaw
LawmanLaw
Followers
Following
LawmanLaw
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (4)
員工態度語氣差,好似欠佢錢咁
Man Kee Cart Noodle (Fuk Wing Street)
2025-07-29
本身好少寫食評,但都要評論一下,今日下午約三點到達,不用排隊,店內人亦唔多,可隨意選位而坐,叫了三餸麵,豬腸,豬皮,魷魚,朋友都係叫了三餸麵,我見職員沒有落葱花,此時諗住自已去落,點知比個員工大聲喝罵,叫我唔可以自己落,其實在戶客角度去看,做乜要咁大聲呢?態度惡劣,當時其實已經下午三點,唔多人,但員工還是口黑面黑,好似欠佢錢咁,我想像唔到,如果係繁忙時間的情況如何?言歸正傳,粗麵淥得唔夠時間比較硬,朋友食油麵就好少少,餸方面份量係足夠嘅,唔孤寒,但豬腸有陣壓味,麻麻地,豬皮算合格,但質素唔平均,因為有部份入晒味,有部份好明顯新滷唔淋未夠入味,魷魚較細條,剪得比較細粒,一般般,湯頭尚可,其實成碗麵反而辣先係𩆜魂,個人認為名大於實,兩琬麵盛惠$106 以這價錢,質素同服務態度,絕對不值,基本上一次就夠…Read More
2025-07-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$56 (Tea)
可能真係轉左手,已經唔同以前,食材用次等貨
來多碗車仔麵 (康寧道)
2021-03-23
因疫情原因,好耐冇幫襯,連舖位搬前了也不知道,去到才發現,我選了粗麵,以前好似係有2個麵餅,宜家得1.5 個,但淥得唔夠時間略為硬了點,豬腸全部幼的仲要剪定成碗,唔夠淋比較un,以前係人客叫,員工先原條夾上來剪開,魷魚以前用大條嘅,宜家全部細細,明顯將貨就價,豬皮無乜特別,佢個辣就冇變過,好香帶小小甜,非常好味,但整體來說唔會再去,因為我寧願你收貴啲,做好啲,材料同返以前咁,宜家唔拖唔水,唔知想點咁!失望…Read More
Ratings
一次不愉快經歷,店員將原本我們的枱給了熟客
Taiwanese Hot Pot (Kyoto Plaza)
2018-12-30
昨晚一行8人訂了7點半,我們準時7點25分已到達,當時我們到達時已有8人正在等待入坐,所以待應也招呼此8人入坐先,我們只有等下一張枱,店員通知我們已正在執枱當中,完成後便可入坐,誰知此時有8名客人由電梯內走出來,走向與一名略胖的女店員拍拍肩打招呼,這店員就讓她們內進了坐了我們的枱,此刻我們當然跟店員理論,這名略胖女店員還想説慌耍我們,辯稱他們一早已有人到達了,我們睇得清清楚楚,好明顯就是剛到達,此時那略胖女店員已經不敢再走近我們,找來另一店員出來跟我們道歉,終於擾攘了近半小時,接近8點我們才可入坐。這店食物質素其實唔錯,我們叫了碟餐牌上最貴的牛肉$3佰幾元,略貴但真的好吃,雪花很平均,生𧐢來到時完全未解凍,食了起碼半小時還是與冰底連成一片,其他食物不過不失,埋單8人$2941,平均人頭消費$367。食物幾好都沒用,即使訂了位也要等半小時,盡管經理請了我們飲品,這次還是一次不愉快經歷,所以唔會有下次,銅鑼灣火鍋這價錢有大把選擇!…Read More
2018-12-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$367 (Dinner)
Celebration
Birthday
裝修後已經不是當年味道
香港仔魚蛋王 明記雞雜粥
2017-09-28
以前好鐘意係度食雞腸粥,門口放了一盤滿滿的雞腸,好有氣勢。昨天從臨舊地,裝修靚左好多,而且不止雞腸粥,還有飯麵和其他,不再專注做一種食品,感覺上已轉手,我還是叫了一碗雞腸粥,朋友叫了一碗牛根魚片河,雞腸粥有點失望,不再是以往新鮮雞腸,是水浸雪藏的,還可能是鵝腸,雞腸份量小得可憐,$34 蚊是有點貴,但粥底依然好味的,朋友的牛根魚片河有點睇頭,份量十足,牛根入味岩岩好,河粉晶瑩好味,但朋友話略偏咸,但這碗粉還是ok 的,這碗粉盛惠$40,總括黎講,裝修後偏貴,沒有了以前的味道,一次就夠了!…Read More
失望的一餐
Spasso Italian Bar & Restaurant
2016-09-26
之前看了一篇報導,寫到佢個Sunday brunch 好正,標題係生𧐢任食,半自助餐形式,所以友人生日,立刻訂位,衝著生𧐢而去,但去到先發現佢地所謂嘅任食生蠔根本就係騙人,我們4人12點去到,等到接近1點先放出來,仲要排隊每人2隻,大概派了一打度就停止,之後又等45分鐘先再派一打,如是者大概三次之後,最尾個次仲要派得半打,于是乎我走去問個鬼佬廚師,佢即時答案係sold out, 仲叫我下週請早,我之前兩round 每次2隻,第三round 攞唔到,所以只食了2隻咁大把,以$368再加一尼個價錢真係呃人到極點,佢其他有刺身2款,三文魚同呑拿,壽司3款,凍食有蝦,翠螺,青口,蟹蚶,龍蝦,本來個龍蝦係最吸引,但唔知點解,第一轉龍蝦都好覩仔同正常,之後個d蝦身瘀瘀黑黑,見到都唔想食,其他自助食物都係一般,整個自助bar 部分最值得食嘅反而係Parma ham 同芝士,最後個main course 都係唔掂,羊架太熟,Risotto太硬,pasta 無味,熟嘅三文魚叫比較好d,全單4人埋單$1729, 尼個價錢絕對可以有更好選擇,諗諗下之前睇嘅報導應該係缐稿,完全中晒伏,所以唔會再有下次,失望的一次!…Read More
member_432 呢D 見習食家只寫一篇食評,彈到人地底泥咁,有人信先算!
2016-12-13
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice