Hong Kong | Eng

Follower
Followings
oliviatse
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (20)
果然係招牌豬扒
炊豕店
2019-10-21
豬扒份量十足,同行友人叫左蔥油豬扒飯,我就叫左豬軟骨飯,我地分別都加左蛋,而我鐘意蛋汁撈飯,所以叫左燶邊蛋,蛋白位置脆口,豬軟骨一般,軟身少少就perfect, 但味道係唔錯的,仲有我鐘意既蓮藕做配菜,加左肉燥汁撈飯好開胃,另外豬扒好脆口,豬扒入口軟熟唔乾身,好有驚喜,而蔥油就好香,重點係好多,對於一般般蔥既一群,下次再黎,會叫肉燥豬扒飯,因為肉燥味道好好,送飯一流下次有機會再試埋其他小食,海蜇亦都係唔錯,重口味之選…Read More
Like
蔥油豬扒飯
豬軟骨飯+燶邊蛋
呢粒鈕唔簡單😋
Sweet Button Desserts
2016-03-25
鐘意煮野食既我,最近迷上研究甜品,但一個唔好甜野既人,點先可以吸引到我,當然係賣相laaa🙈 但呢粒鈕一次過滿足曬我好多個願望💕見到咁多款,眼闊肚窄既我,第一眼就被呢個拼盤吸引住😍靚到要餵飽部相機先😂 充滿好奇心既我,忍唔住即刻要問要問應該食邊樣先la,從師傅既介紹我感到佢對甜品既熱誠 呢個麵包布甸加左麻薯,口感煙韌,仲有加自家制糖蓮子,食落去唔係傳統死甜果種,加埋麵包布甸一齊食,感覺唔似成緊西式甜品,好香,幾特別,中間仲加左焦糖軟糖碎碎,正! 之前自己都有整過Apple crumble , 但呢個最特別佢係將蘋果做左兩個口感,上面個脆脆絲都係蘋果黎,我最鐘意撈埋雪糕一齊食,而底層就係焗左既蘋果撻好驚佢溶所以之後就馬上食佢喇,但一食落發覺佢唔係雪糕,食落凍凍地,質地好滑,軟身,加埋個拿破侖脆脆食,唔錯,而粉紅色果兩支棒係士多啤梨蛋白,脆脆地,唔太甜,好香士多啤梨味,如果有得散買呢個棒就好喇😍楊桃做甜品真係好少有,之前食過楊桃味雪條,之後一直想搵楊桃做既甜品,而家終於比我遇到喇,上面兩塊係楊桃乾,咬落去係煙韌,香甜既味道,中間加左柚子絲,爆珠,楊桃酸酸甜甜好夾,最底桂花糕好清新,再一個創意之作個人係抹茶&芝士控,所以希望抹茶+紅豆可以再多d , 檸檬芝士餅少d,檸檬味少d 🙈, 但食落去味道出奇地夾咁多個裡面,呢個係我最鐘意,除左創意滿分,呢個係最唔甜既,白朱古力忌廉充滿好香既黑松露味,加埋個蘑菇形狀蛋白脆食一流,香橙燉蛋好滑,感覺自己唔似食緊甜品一樣,love it , 會再黎散叫,因為迷利版太細喇🙈玫瑰花係脆脆黎,我好恨咁將佢整碎,撈埋佢地一齊食,食落去脆脆+軟身荔枝,口感好得意 中間用左 Mascarpone Cheese , 怕甜既我將果醬整走左d先食到 , 呢個甜品有師傅專設既匙羹,所以唔怕擔心食唔到最底果層gaaa朋友點左呢杯好有效果既特飲,加左乾冰係底,所以會出煙,有氣而且唔太甜,杞子+番石榴味好 fresh食親甜品我就例必order 茶/水,畢竟我唔慣太 sweet 😂返到屋企好奇心驅使我睇下呢個師傅呢來歷,原來師傅來頭不少,從佢對甜品介紹,可以感受到師傅對甜品既熱誠,執著,從中不斷改良,制造驚喜,下次一定要黎睇睇有咩新攪作,支持一下小店…Read More
+ 7
Sai jim https://www.facebook.com/Sweet.button.desserts/posts/1542718295803886我地搬左出*啦! 記得嚟探我地呀!
2018-01-31
大糖鈕特選拼盤
麻薯麵包布丁
黑加侖子拿破輪
楊桃柚子桂花糕
小糖鈕森林
2016-03-22
$130 (Last Night Supper)
驚喜的一餐
THE ALCHEMIST CAFE (K11 Art Mall)
2016-03-22
今晚因為大雨關係,唔想係街行黎行去搵野食,於是朋友就介紹左呢間,係地鐵出口就可以直達既餐廳本身想叫2人餐,但諗諗下想試下佢呢度既甜品,於是我就決定散叫喇 睇 menu 以為佢係平時食開既水牛芝士沙律,黎到本身有少少失望,因為心諗係食果樣,但變左第二樣個感覺會唔多好但食落又幾好食,個醬係用生果mix出黎,食落感覺好 fresh , 同所有野好夾,而木瓜食落好清甜,合桃食落脆身,變左有無水牛芝士都唔重要,因為其他野夾埋一齊真係幾好食,呢個絕對建議大家試下而主菜我揀左意粉,黎到見到竟然係好鐘意既意粉幼度,即刻忍唔住要試試佢,因為芝士汁嘛,呢個粗幼度可以吸得多d汁食落去口感適中唔會over cook , 汁夠濃啱曬我呢d重口味唯獨有d細碟,大碟d就好lu甜品我見到好多人都叫窩夫,但平時周圍都有得食到,所以我今次就試試個可麗餅,一黎到發現點解唔係抹茶紅豆既?落單可能手指指睇錯左Lol , 不過我已經比佢既焦糖香蕉吸引住,二話不說咁起動我隻叉🙈,入面係花生醬+香蕉,雪糕係雲尼拿,食落個味好好,同埋個可麗餅好夠熱(記得差唔多時間就叫店員幫手上甜品)呢個簡直係錯有錯著,我返屋企一定會試下整😋 最後野飲我就叫左 ☕️店員教要先咬左個焦糖蕃薯,再用匙羹飲一啖咖啡,再攪混個底d蕃薯,咖啡味唔太重,蕃薯竟然同咖啡係 match 到,好神奇😋👍🏽飲完好精神去睇戲,但訓唔著係度打左我係 openrice ge 食評😂 因為今晚真係好有驚喜,所以忍唔住要為佢打返篇 comment 而朋友果杯士多啤梨奶昔,就非常之少女😌,朋友話唔太甜幾好 之前已經聽過呢間餐廳,起初覺得有幾間分店會唔會全部menu都一樣,但友人食過原來每一間裝修& menu 都會唔同,咁我又有藉口再試埋其他分店喇,希望其他既一樣會有驚喜,到時再同大家 share 😛 …Read More
+ 1
水牛芝士番茄木瓜核桃沙律
車打芝士大蝦意粉
香蕉可麗餅
啡你莫薯
2016-03-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
簡單既車仔麵,食既唔單只有食物
B記車仔麵
2014-10-15
今日行過食左一碗好好食既淨餸,野食好食不在話,入面既伙記更加令我好意外,除左同你吹水外,仲會細心提你有野飲跟,隔離檯唔飲野,伙記仲主動加多幾條菜比啊小姐不特止,仲附上一杯凍水!香港地難得仲有d咁有人情味既鋪頭,從來未食過豆卜會預先處理好,配埋腩汁&辣汁,好好食,會再幫襯!…Read More
淨餸 + 腩汁&辣汁
2014-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice