openrice

Followers
Following
ShingRay
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (8)
Photo (33)
家常便飯
Farmer Restaurant
2010-06-25
家庭小聚。 家常便飯一餐。 肉骨茶。 第一次試 肉骨茶,, 打開個下.. 藥材味好重! 料都好足,, 一盅可以分到 6 - 7 碗!但個日感冒,, 偷偷試左幾啖 =] [感冒者不宜] 粟米斑塊。味道還可以,, 顏色賣相都不過不失。 奶油津白 。奶油味 好香 配埋津白一流! 砵仔雞。半隻雞! 有d 酸菜加左係上面。 淋左隻醬咁。冇咩特別。 雞肉有d 似冰鮮! 瑤柱冬菰。一黎睇到賣相唔錯。 但食就平平凡凡咁! 真係家常小菜。 黃金蝦仁。冇黃金蝦,, 得黃金蝦仁。外層咸蛋醬包住晒成粒蝦仁! 就咁食太咸。 送飯就真係一流! 色香味都足! 八寶豆腐煲 。食過好多地方既 八寶豆腐煲 。 但都係有陣焦味。 今次都唔例外。。 一品鴨。感覺.. 好似浪費左隻鴨咁。或者試下另一隻煮法,, 京蔥鴨應該會好d! 涼瓜煮魚。飯前有例湯。 飯後有水果。 岩晒家庭小聚,, 唔算太多味精既食店! …Read More
2010-06-14
$70 (Dinner)
Celebration
Father's Day
化悲憤會食量!
Kanamizu Sushi
2010-06-03
GPA 放榜日子! 當然要約埋朋友.. 將悲痛化為食量! 宵夜時段! 6折優惠! 的話抵食! 可惜服務質素比較低! 漏單情況嚴重! 連催 3 次! 3 次唔同人.. 到最後都係冇人理!結果.. 話要叫 CANCEL 先有下反應.. 即刻拎一碟出黎! 帆立貝 大大粒! 吞拿魚 口感一流! 玉子 不過不失! 八爪魚 彈牙! 必點! 大蝦 "乾" ! 中伏! 下次都係叫返 甜蝦! 鱆魚 肉質差! 失望! 火炙三文魚 必選! 三文魚! 果腹必選! 抵食! 雞軟骨串! 一般的! 肉串! 蕃茄 + 帶子! 夾 煙肉! 蕃茄夾煙肉! 加州卷! 正正常常! 香芒軟殼蟹! 必食! 芝士火炙軟殼蟹! 必食! 燒帶子! 一般!另外仲加叫多 1 ROUND 三文魚! 埋單 HKD$445!…Read More
火炙三文魚
三文魚
吞拿魚
2010-06-02
$111 (Dinner)
乾撈米粉原來有可能!
黑鼻子正宗桂林米粉
2010-01-05
同其他朋友一樣,, 一聽到乾撈米粉?!! 當堂嚇一跳,, 之後就得啖笑 終於.. 鄉下仔真的要出城了! 由網友介紹之下,, 始終忍不住的,, 一定要一試@@"..地鐵站 C4 出口直行一個街口就到.. 唔算難搵。鋪仔細細,, 格局一般。坐低之後即刻叫左碗三燒米線!心諗: 叫個湯食安全d.. 個湯又會另上既何況 =] 三燒米線三燒: 燒肉,, 叉燒 同 藥煮牛肉配料: 酸豆角,, 酸荀,, 花生,, 蔥,, 等等醬汁: 羅漢果及多種材料煮成的滷水汁由三燒講起!燒肉仍然能否保留脆度! 但總括而言,, 亦只是一般,, 沒什麼特別。配料方面,,酸荀味道比較突出,, 荀香環繞整個米粉! 另外唔夠酸豆角仲可以叫老闆再加 =] 醬汁同米粉係成碗既主角!羅漢果滷水汁的確嚇左一跳味道一點都不平凡! 而且唔似中藥味! 難怪乾撈米粉真係有得撈啦米粉方面.. 香港人一向叫開既米線,, 同一定有湯既概念,, 係呢刻要被打破嚕由於麵條預先煮定,, 所以口感方面都冇期望會好彈牙。但其實也不太差,, 非常的柔滑! 韌度非常! 口感仍然一讚! 湯底方面..清湯,, 肯定的是沒有味精!淡了一點,, 不過咁先唔會掩蓋醬汁既味道!秘製辣椒!用了指天椒,, 蔥切成!不是四川的麻辣風味,,指天椒辣度為人皆知,, 加入少量的確可以為味覺帶來衝擊!愛辣既人.. 食辣要適可而止,,指天椒帶來既辣係死辣.. 否則就試唔到本身醬汁既味道!另外由於位置太近馬路,, 仔細留意既話.. 灰塵算大不過為食既人懶理一切! 食我是福! …Read More
三燒米線
秘製辣椒
桂林米粉(乾撈)
2010-01-05
$24 (Lunch)
期待與現實。
Islam Food (Lung Kong Road)
2009-12-29
OPENRICE 九龍城必食推介。路經此地,, 必然一試!其實之前也有一面之緣,, 但那次外賣了!! 感覺當然 所以再來一次堂食,, 好讓自己真的心死!牛肉餅 。入口好多湯汁。味道一般朋友說湯汁是油。 實驗了.. 結果 喝了成羹油 羊肉春卷 。香料粉卷=[ ..。聞落好香,, 食就冇咩味=[鮮蝦牛肉雲吞。不過不失銀絲卷。饅頭 。但有碟煉奶,, 想起炸饅頭.. 來的只是小食.. 沒有主菜,, 所以.. 仍算可以的.. 總比一般茶樓有水準。但如果太過期待的話.. 我會說是失望。…Read More
鮮蝦牛肉雲吞
記憶中的一頓美好。
Wing Lai Yuen Sze Chuen Noodles Restaurant
2009-12-29
一直都很愛吃。一直都很愛辣。這次終於找到一家挺出名的哦。 應該有口福了。 四川川辣麵 酸酸辣辣。 非常開胃!麵與湯底非常的配合。麵條保留一定的彈度,, 又酸又辣的,, 叫人一口接一口! 招牌菜換這個好了 XDD".. 擔擔麵 只可以說,, 我不愛太重的花生醬味跟生油的味道 油炆筍 一個不錯的前菜。荀仍然能夠保持爽脆!愛飯前一小菜的,, 可以一試! 五香豆腐 本人是豆腐迷呢! 可是.. 五香豆腐來的有點.. 只有香而無味的感覺。光聞聞,, 是很重的五香粉味道,, 但吃下去.. 平凡得很。不過要把味道塞進炸豆腐裡,, 的確有點難道。 白肉粉皮 汁,, 是非常好味!粉皮也非常的滑!可以白肉真的也白了點.. 醬汁的味道有點不夠去"填補"白肉的"空虛" 下次換雞肉試試,, 應該會比較好的!還有很多未試,, 一定會再來!…Read More
四川川辣麵
油炆筍 + 五香豆腐
油炆筍
$75 (Dinner)
值得一試!
Bon Bon Cafe
2009-12-26
又一次為食之行。人氣榜中不斷上升,, 此行果真有價值!Double Cream 妙趣牛 必試 =] !。隻杯都雪過=]碗仔翅。一般,, 沒什麼特別招徠大雜餸。一般但夠多餸.. 咩都可以試下..。蘿蔔超超超超甜=_-" 人生中最甜的蘿蔔。魯肉餃 。好味 ! 必食!。蝦籽鋪面。魯肉餡夠特別,, 而且有D甜甜地!蕃石榴蛋白布甸 。次次布甸都唔同!。石榴味帶來清新感覺!。多淡奶PLX 不枉此行!…Read More
Like
robypda 這間野又貴又慢又吾好食, 招呼又差. 店位置已不就腳, 人人都山長水又遠去, 卻換來一肚氣, 吾該吾好老作.
2010-01-11
Ratings
Double Cream 妙趣牛(右) + 金牛 (左)
魯肉餃
蕃石榴蛋白布甸
重遊舊地 =[
TamJai SamGor (Sai Yeung Choi Street South)
2009-12-26
第一次去譚仔既時候 =]再一次去既就 =[酸辣米線(牛+雞) 。唔酸唔辣了! 。賣點只剩配料方面夠多土匪雞翼 。外表依然斯文,, 。但味道已經.. 大不如前!凍檸茶。沒什麼特別失望的一行。期待下次見面。…Read More
Like
lingling521020 我之前不老都係食開譚仔既野,但最近睇東方日報搵到一間超低食好食既桂林米粉,我從來未食過咁好味既桂林米粉,他家既辣椒特吃好食,又新鮮好味,夠噴火.幾辣都好停唔到口,我本身都係唔食辣既,我依家日日都有回想它的味道,我下次一定會再去食,值得推介各位朋友.果間野叫黑鼻子聽講好似係最正宗既食法
2009-12-28
Ratings
放下,, 然後享受。
Patisserie Tony Wong
2009-12-26
專程由屯門走一趟試試本月人氣超旺的甜品魔門。甜魔界名人!。一開鋪已經排山倒海Cream Puff - 極力推介HKD 32。剛出爐。外脆酥皮卷 ,, 內幼滑Cream。層次感,, 口感一絕!。不愛甜食的也會一試鍾情Strewberry Napoleon - 推介 HKD 32。主打甜品。剛出爐酥皮,, 鬆脆度驚人。吉士醬配上Strewberry,, 酸甜分明!Choco Truffle Cake - 朱古力迷必食! HKD 32。鏡面朱古力份外迷人!。高濃度朱古力,, 味道極為濃郁。夾層特別加入的脆米,, 口感上帶來衝擊。榛子與蛋糕層層次分明,, 一軟一更軟!。但不愛吃朱古力的,, 可能會覺得太膩太濃。店員服務,, 笑容一讚 =] !總結只FOR EARLY BIRD! 。Cream Puff。Strewberry Napoleon主打甜品 [店員說]。 Napoleon。 Blueberry Cheese Cake。 Taramisu精緻甜品。 Raspberry Rose太早黎=[ .. 未有Opera 出.. …Read More
+ 3
Cream Puff
Strewberry Napoleon
Choco Truffle Cake
$50 (Breakfast)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice