Hong Kong | Eng

Follower
Following
Starving Foodie
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (14)
超難食!
Fisholic (Victor Court)
2025-11-17
今日lunch食咗呢碗嘢之後,有咗再寫食評嘅衝動!!好耐冇去呢間舖頭,以前食都覺得OK。隔咗一排食,呢碗麵失望到勁我係自選麵食,麵底係烏冬!以前係稻庭烏冬煙煙韌韌,而家唔知係咪降低成本,入咗個唔知咩牌子烏冬。碗麵嚟到啲麵係碎濕濕,都唔知點夾,一夾就爛!墨魚春卷就正常發揮係唔錯嘅,但係舊雞胸肉仲要係凍冰冰!究竟發生咩事?真係好失望!以前成日食,估唔到隔咗一排會退步到咁。又唔算平,我諗唔到你又再幫襯。…Read More
2025-11-17
西日fusion餐廳,值得一吃😋
QUE (新城市廣場一期)
2023-10-05
之前經過這間主打日式fusion料理的餐廳,今晚終於有機會試了。餐廳裝潢日式木系設計,燈光柔和,令人覺得好舒適,還有一個地方是令貓奴著迷,就是有很多立體像真度超真實的貓貓擺設。講返食物先,晚市餐牌有二人套餐,不過我們二人覺得食物太多,未必可以吃得完,所以選擇主餐牌。我們選擇了兩個主食。✿月見燒牛肉意大利飯丼 $178燒牛肉燒得剛剛好,有足夠牛味,我初初無看清楚餐牌上的名字,原來飯底是意大利飯,雖然好食,但有點膩,因為本身已經有生蛋黃。不過這個丼都幾好食。😋✿櫻花盛 $258上菜那一剎就已經很吸引,有迷你吞拿魚丼、火灸三文魚明太子沙律、辛味八爪魚冷稻庭烏冬、黑松露芝士吉列蠔、黑松露蟹籽壽司筒、靜岡縣紅茶焦糖燉蛋。細細碟明太子沙律居然有兩大粒明太子🤣烏冬有少少辣味好正!迷你吞拿魚丼其實都唔太迷你,反而很足料,吞拿魚是鮮甜,不是那一種急凍雪藏味🤣成盤最有驚喜是吉列炸蠔,新鮮熱辣辣炸起外脆內軟🦪食到最尾連個甜品都好有茶味🍵雖然每一碟小小,但係每一樣都很有驚喜😆QUE📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓126號舖推薦指數: ♥ ♥ ♥ ♥ ♡性價比: ★ ★ ★ ☆ ☆人均消費$250(自費食評)…Read More
+ 1
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
一人午餐
Ramen House Konjiki Hototogisu (Festival Walk)
2023-09-26
今日一個人食午餐,不如就去食個拉麵啦!其實已經不是第一次食,所以都無抱太大期望🤣✿貝汁醬油拉麵 ($188/set)上次食過鹽味,今次就試吓醬油味。湯底有蜆湯,豬骨湯,魚清湯熬製而成,另外還有少許牛肝菌油、牛肝菌粉。試了一啖湯,感覺真係好似豉油味🤣🤣不過都有少少黑松露香,因為有少少放咗係叉燒上面,混合係湯底又多返少許層次🙂🙂至於肉方面,個人比較喜歡三層肉多過低溫叉燒,因為個人比較喜歡吃脂肪😆麵身亦都係我喜歡嘅幼麵條,幾有咬口,唔會話煮得太過火😉✿八爪魚沙律 另外仲有個小食,沙律菜係正常嘢🤣反而八爪魚🐙幾好食,可能本身我係八爪魚控😂😂不錯不錯!總括來說,個人會比較喜歡鹽味拉麵🍜📍 金色不如帰 (又一城)九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-25號舖推薦指數: ♥ ♥ ♥ ♡ ♡性價比: ★ ★ ☆ ☆ ☆人均消費$200(自費食評)…Read More
失望的新產品
SHAKE SHACK (新城市廣場一期)
2023-09-25
相信好多朋友仔都食過Shake Shack如果連鎖店嚟講,我算比較喜歡呢間我老婆每次都食Shack Burger🍔 而我今次試咗個新產品✿ BBQ Shack Meister簡直係失望😞個包嘅size仲細過Shack Burger,唔知我仲以為有mini size,入面洋蔥嘅餡料少到呢,同cashier隔離張相好大分別,另外仲附上咗一兜BBQ sauce,其實我都唔係好知點食😂😂因為個包入面已經好多醬又夠味✿ Fries一如既往嘅香脆,係必點嘅😆😆✿ Chicken Bites (6-count)雞塊就同平時食開差唔多,皮脆肉嫩,不過今次稍為咸咗啲😮‍💨Shake Shack📍 沙田正街17-18號新城市廣場一期L1 153-154推薦指數: ♥ ♥ ♥ ♡ ♡性價比: ★ ★ ★ ☆ ☆人均消費$100(自費食評)…Read More
CP值成正比的燒肉😛
RUD燒肉 (逸峰廣場)
2023-09-07
今天放工和老婆想吃餐好比較好又不太貴,於是上網看到這間RUD燒肉,不知道是不是新開的,還有很多分店,索性一試。入到店舖,環境舒適寬敞,衛生做得不錯,店員亦都待人有禮,感覺良好。餐桌上有不同調味料提供,調味料的味道比其他燒肉店特別,個人比較推薦檸檬薑汁和柚子蒜蓉汁。餐牌上都有很多選擇,我們二人各點一個餐,另外我們亦加購了兩款小食,分別是鮑魚同年糕。每款定食已經包括了日式海苔味噌湯、日式時菜、飯一個,亦可以升級紫菜珍珠飯或者紫菜玉子飯。我們分別點了珍珠飯和玉子飯。紫菜含量很足夠,珍珠米也煮得剛剛好。首先,第一個定食是豚腩肉和雞髀肉(280g)豚腩肉有很香和足夠的油脂分布,雞髀肉就算燒久了也很滑。第二個定食是牛之盛合(300g)個人比較推薦牛小排和牛空腹,入口充滿油脂和牛味。小食方面,海苔年糕就屬於一般水平,至於鮑魚因為本身已經有足夠的調味,不需要再自行配搭調味料,輕輕燒過後,口感已經剛剛好夠彈牙,可以一試。整體來說,這間燒肉店比想像中好,大家經過分店不妨一試。比較晚吃晚餐的朋友們,可以選擇晚上九點宵夜時段,價錢更加優惠。…Read More
+ 2
牛之盛合
2023-09-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice