openrice

Followers
Following
mo_liu_chi
Level 2Hong Kong
a boring humanity~
Overview
Reviews (3)
Photo (666)
亂收外賣盒錢
Milk Cafe (Temple Mall North)
2025-04-10
明明無食物盒,但都收$2盒錢,好似搶錢咁。午餐一盒飯一杯嘢飲收$2都ok,早餐無盒都收$2就太過了,第日未必再幫襯外賣早餐,佢本身早餐都唔係平,外賣仲要濫收費,咁大間集團,唔使咁卦......…Read More
2025-04-10
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$36 (Breakfast)
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
新馥軒之CafE.Bakery
Empery Bakery
2015-02-01
  元州商場大翻新,近排陸續有新進駐嘅舖頭開張,亦有舊店轉個舖位換個靚裝從新開張,其中馥軒就係後者嘅其中一間。  新馥軒除咗保留麵包店嗰part之外,更係店內加多咗café。好幾次行過門口,都俾佢門口號menu吸引到我。  今日中午,我終於去會一會新馥軒的café (應該叫「CafE.Bakery」至啱)。  我中午一點幾去到元州商場,一去到E.B就有位,唔使等。店舖位於人流頗多嘅地方,唔使等位令我有D喜出望外。可能係星期日嘅關係,D人無咁早出門搵食?又或者,呢度一個餐嘅價錢唔算平,稍高於大眾茶餐廳嘅常餐價錢,所以唔多人光顧?  Anyway,店內café一角地方唔算好大,只有二十個位左右,佈置簡約,坐得都舒服嘅。因為新開張無耐,服務都好殷勤,一坐低就端水上檯。  睇完成份menu (solly,我無影到份menu嘅相=_=),我order咗全日餐B,飲熱奶茶。  餐飲等咗一陣就上檯,嗰杯幾靚~但我本人唔識品評奶茶,所以覺得OK(卦),無特別comment。  野食就……因為即叫即整嘅關係,都等咗頗耐至上檯。但一上檯,我心裡面就「嘩」咗出黎,成碟野同menu上嘅相片一樣ga!好感動~  我先食包底嘅脆豬包。嗯~真係外脆內軟,外面脆到呢,唔好意思,我呢排熱氣,牙肉有D痛,一啖咬落去,脆親我D牙肉,痛……(>_<) 但我唔會怪佢嘅。而入邊就,軟到好似棉花糖咁~好耐無食過咁正嘅脆豬包啦~不過大家真係要趁熱食咗個脆豬包先,另一邊脆豬包我係餐末攤凍曬至食,就搞到成個包連入邊都硬埋,食到我個口好痛……(返屋企煲D涼茶飲下先)  跟住食雞扒,切一大塊擺入口(嗯,我無乜儀態,失禮曬XD),好~入~味~呀~我鍾意~跟住食埋D拌碟嘅沙律菜,即刻覺得成個餐健康曬~再食埋薯蓉撈茄汁豆,又係唔錯,薯蓉整得好creamy,入口即溶。  試埋份炒蛋,整體OK,因為份蛋做得比較厚(方便叉&切),所以只有表面係濕滑,底部及中間都比較實,不過我又無乜所謂,我接受能力高。  我食呢個餐(叫All-day Combo)跟熱飲(我忘了凍飲要加幾錢,印象係more than HK$2),cost me HK$40。可能大家第一印象會覺得,貴咗D喎……但其實佢都只係比大眾茶餐多五六蚊,不過成份野嘅portion都好大,我自問係女生當中都算大食(碟頭飯可以成碟清曬XD),食完成碟都好鬼飽,單計份量都值40蚊ga。而且唔好忘記,佢係一間café,以café黎講,40蚊係算平添。  再講服務,雖然地方細細,但員工都算多,裡裡外外都有成差不多十個人,其中有好幾個唔係著制服疑似老闆嘅人物,做野勁親力親為,唔單止帶客人埋位、落單、執檯,仲入埋廚房洗碗添!(我坐係對住廚房嘅2人小圓檯,所以睇得一清二楚)  疑似老闆仲會係無咁忙嘅時候,同客人傾下食物如何如何。我仲見佢哋出完菜後,會返埋廚房,同廚房講頭先出嗰份食物,水準爭D,望落點點點,要做成點點點至啱,云云。嘩~嗰份做事嘅要求&熱誠,已經值得俾100分啦!40零蚊一個餐咋,人哋付出好多心意ga,即刻覺得抵返曬。  不過我都有D擔心,要一直keep住咁高水準,唔容易囉,希望E.B加油,keep it up!  最後,我見menu仲有厚toast、waffle、ice-cream之類嘅野食,都好吸引咁樣,等我下次tea time再黎試下先~  =^__^=…Read More
全日餐B
脆豬包
2015-02-01
$40 (Lunch)
好失望!!!
Deli Viet
2008-05-11
今日(11/5/2008)同屋企人係嚐越食LUNCH, 諗住早少少慶祝母親節, 怕晚市外出用膳太多人. 一去到, 係餐廳門口見到明明有好多吉ge枱, 但都仲要客人等好耐至攞到位, 好明顯係人手不足, 待慢客人.攞到位後, 我打左個突. 因為得番高枱槁椅, 坐得好唔舒服, 尤其我同埋父母去, 對於年紀大ge人黎講, 好唔方便. 呢間餐廳位於住宅地段, 但就無考慮到光顧ge會係咩人, 設備無顧及到用家.準備落order, 我招左好耐手都無侍應生過黎. 最後黎左個waiter, 我同佢講要咩餐, 佢竟然答我話唔係佢負責, 等佢嗌第二個人黎serve我. 我真係呆左囉, 乜有餐廳咁分工ga? 你serve唔到我ge就唔好企出黎啦.仲有食物ge水準亦令我大失所望, 賣相係唔錯, 可惜全部都淡而無味! 我個位五十幾歲高齡ge媽媽食炒河粉, 都要問侍應生攞多幾份辣醬至食得落. 我食ge生牛肉湯河, 個湯淡到無味, 唔望住, 仲以為自己飲緊清水. (沙嗲王ge越南菜仲好味過佢多多聲, 而且更加經濟實惠)最令人disgusting既係, 我發現餐具上有食物渣滓!!! 太離譜啦! 衛生好差!第一次幫襯已錯漏百出, 佢落漏左單, 有小菜食飽都仲未黎, 問下侍應生至施施再落過單, 同嗌我地等多廿分鐘. 有無搞錯呀, 主菜都食完啦, 爭個一碟小菜要人等完又等? 搵笨咩, 一氣之下嗌佢cancel埋單走人.講真, 第一次光顧已令我失望, 即時要black list呢間餐廳, 一定無第二次幫襯. 成個新都會廣場有咁多間食肆, 隨手揀一間都好過佢. 而且我事後發現, 嚐越兩旁ge餐廳都坐滿人, 唯獨嚐越仲有空枱... 睇黎好多人都知呢間餐廳唔掂. 大家想食好野ge, 記得要小心擇啦. …Read More
無
$60 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice