Hong Kong | Eng

Follower
Following
為食美少女2014
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (7)
不過不失
荔苑茶餐廳
2016-07-26
前兩日食果碟豉椒鮮由炒麵,味道都叫合格啦!不過,佢杯凍檸茶依然都係...,叫少冰就變多冰(比平時仲要多一倍),叫少甜就變成超甜...,我朋友叫既咖啡,太多奶,實在唔太好。其實,我個人認為,作為一間茶餐廳,首要既事就係沖出黎既茶啡要得,即水滾茶靚、糖奶份量要適中。但離間餐廳既茶水,我個人認為係近離半年才好些。食品味道方面,只能說是不過不失。(如果有大廚當值果日會好d,因為我親身試過味道,有大廚當值果日所炒出來食品既味道,真係要俾like個大廚。但可惜都唔知邊日先至係大廚當值日子呢...)…Read More
Ratings
即場製作的炒粉麵係不錯的,可值得一試!
2016-07-25
$45 (Lunch)
自我充電的一個下午
STARBUCKS COFFEE
2015-02-18
今日公司早收工,又唔想禁快返屋企,於是去左荃灣愉景的starbucks飲咖啡,為今晚漫長既團年飯充電一下。叫左杯ice latte,奶味足夠,啡與奶的比例總算配合得到,飲第一啖都無咩問題,但再細飲時,唔知係咪因為當時煮啡既職員邊傾邊煮,煮啡煮過左時間關係,總覺會有d微苦帶燶的味…,而少了latte應有的香滑。令到這杯啡略有美中不足之處……環境方面,地方都唔錯,一邊聽音樂,一邊品啡,是其一個賣點,但座位方面略欠整潔,多個坐位台面仍有上一位客人的殘餘垃圾,當時職員大約四位,一人沖啡,一人沖茶,另外兩位…,不斷聊天,但沒理會店面清潔狀況,最後我要作為客人自己執干淨才能坐! 個人認為,這是另一個該店需改進之處。…Read More
2015-02-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
一個不錯的嘗試
重慶川味
2015-02-17
今日偶爾經過,原本想去附近另一間米線店的,但經過這店睇時,覺得離間款式種類較多,又係新開唔太耐,於是入去一試。既然離間其中一個主題係以米線作為主打之一,於是我就試左過以沙X湯底的米線,不錯,這裡的沙X湯底配搭唔錯,好野味。店內環境都唔錯,夠光猛,店內環境衛生,侍應服務態度都唔錯,值得各位一試的。…Read More
2015-02-16
$46 (Lunch)
都算唔錯既一餐
Jika Udon
2015-02-12
今日趁lunch hour時間,因為有d事要做,所以就去左綠陽坊,但可惜都係做唔到,之後就見反正肚餓,就去左綠楊坊既「自家烏冬」食lunch~去到之後,就叫左個$6x既一人餐食(未計加一),有主食+小食+飲品雞肉咖喱湯烏冬  Chicken Udon in Curry Soup七味炸雞  Japanese Deep Fried Chicken大約等左5-10分鐘,所有野食連跟餐汽水都到齊,烏冬唔錯,幾好味,食落口覺得烏冬較滑,但滑得黎又有點煙勒,口感唔錯,該店說佢地店的烏冬都係每日自家整的,無加任何味精或添加劑。雖然唔知係咪真,但真係幾好食。至於烏冬湯底方面,對我個人黎講,湯式味道較濃傑,如稍為稀少許,效果或會更理想。不過湯底都幾好,咖喱味足夠,而雞肉係去晒皮,才加入烏冬,符合到健康既要求,佢地既雞肉主要都好似係以雞胸肉為主(詳情請看烏冬相)。食完烏冬之後,就論到食跟餐既小食了,我食離個既時候,初初有幾秒唔明白,點解個炸雞要加沙律醬?後來才發現,只有七味粉的雞件唔夠味,較寡,之後我點埋佢地準備好既沙律醬後,唔,口感改變了,七味粉+沙律醬配合後,唔單只無左寡既感覺,咬落去仲覺得有份量,超好食~講完食,大約都講下店內環境,店內環境整體來說,都算唔錯,夠干淨,地方都有返禁上下大。而侍應既服務態度都唔錯,下次如果再機會,經過附近時都會再去食的!各位亦可去試試~…Read More
Ratings
雞肉咖哩湯烏冬 Chicken Udon in Curry Soup
七味炸雞 Japanese Deep Fried Chicken
雞肉咖喱湯烏冬 Chicken Udon in Curry Soup
2015-02-12
$73 (Lunch)
心滿意足的飯後甜品
Tong Dessert
2015-02-11
今晚同朋友食完餐晚飯後,仲味夠飽,結果去左離間甜品店食。其實,離間甜品店並唔係我第一次食了,離間甜品店無論起味道同質數方面都能夠keep住一定水準,都唔錯的。今晚我試左佢地既鴛鴦湯圓(牛奶湯底)。可能聽到既人會話:吓?食湯圓要配牛奶湯底?得唔得架?食完會唔會有問題架?但我可以講,唔單只無問題,仲好好味添!花生湯圓+芝麻湯圓,再配上牛奶湯底,唔單只令到湯底無左一種好掛既感覺,仲令到湯圓本身更香滑。但香滑得黎,不失湯圓本身原有味道,真係值得一試的。我朋友食左個燉蛋,燉蛋味道本身都唔錯的,不過唔知點解總覺得唔係太夠熱...,我意思係話,唔係唔熱,只係唔係果種熱到真係辣手既地步,食既時候都仲係暖熱的。(或者可能係我咀尖掛...)至於店舖環境方面都唔錯,坐得幾舒服,職員服務態度亦唔錯,價錢方面亦屬合理,分分鐘真係好食過大集團既連所甜品店,係值得各位尚未試過的可去試,試過覺唔錯的可再去食。值得一讚!總結:每次起到食完甜品後,總會有一種滿足既感覺,今次都唔例外!…Read More
Ratings
鴛鴦湯圓(配牛奶湯底)
2015-02-10
$30 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice