就如標題所講 , 我係0係氹仔花城區果間老記分店開餐的 , 但openrice度找唔到相關嘅舖頭資料~_~, 所以就借呢度發貼囉。講番正題 , 呢餐飯係為左慶祝父親節去食嘅 , 因為唔想正日先去食 , 所以提前幾日去 , 訂左位7點 , 7大3細 。7點去到無咩人 , 加埋我地先2枱人 ,叫左菊花茶 , 茶好香又順喉 , 點菜果度加埋例湯一共叫左7樣野。最先黎嘅係個例湯 , 幾好飲好味過呀媽煲果d ,但唔記得係有咩材料 。 跟住黎隻燒乳鴿 , 本應係想要2隻 , 但呀媽話想食咩鴿煲 , 就要左一隻。乳鴿好好食 , 皮脆肉嫩熱辣辣 , 咋一聲 , 隻鴿就消失左..跟住黎個西蘭花爆炒蟶子王同埋甜豆炒桂花蚌(?) , 2樣嘅食材都好鮮味 ,味道唔太濃烈 , 如果鐘意食濃味嘅人可能會覺得淡口左少少 , 但我覺得ok喎再黎就係酥炸排骨(個名係咪咁叫?) , 睇相果陣以為好細舊 , 原來有成隻雞蛋咁大舊 , 心諗d肉唔知會唔會炸到又乾又鞋 , 好彩唔怕好乾 , d肉都算淋有d彈性。到個炒飯啦 , 三文魚蟹子炒飯 , 飯粒 粒粒分明 , 但好似唔夠鑊氣 , d飯粒無咩油水 , 有少少乾身 , 怕油
找唔到相關嘅舖頭資料~_~, 所以就借呢度發貼囉。

最先黎嘅係個例湯 , 幾好飲好味過呀媽煲果d
,但唔記得係有咩材料 。

ok喎

算淋有d彈性。

無咩油水 , 有少少乾身 , 怕油多嘅人應該會0岩心水..

最後黎個咩咩鴿煲(?) , d汁係甜酸果隻 , 好似有d 菠蘿添 , 鴿肉有彈性 ,
但我始終都係鐘意呢度嘅燒乳鴿多d , 之後仲送左個生果盤作為飯後果

呢間食過2次 , 覺得呢度d餸菜味道唔會好濃烈 , 而服務員每次
都會熱情地推介海鮮
 , 最後講下佢地嘅服務質素 。新年期間食果次
超多人  , 雖然係好多人 , 但服務員個個都依然有禮 , 做野好爽快 ,
好耐都未試過呢種service , 今次亦都保持高嘅服務質素 , 食物
味道對辦 , 價錢雖然相對係貴d , 但都覺得係值得嘅。
2014-06-11
Celebration