2016-04-28 5895 views
難得放假,訓到差唔多食晏先出街搵野食係常識啦。。。keke~~澳門有幾間都出名嘅舊式茶樓,今次就選擇黎到大龍鳳茶樓試下佢啲點心。 入面都幾大,仲有個茶座。。。但可能係平日,唔算太熱鬧,都只係得平時飲開啲茶客。 得一張點心紙,但應該都夠我地兩個人食喇~~ 香煎蝦米腸,好耐冇食過喇。食落好香口,好正。但如果佢啲蝦米同蔥多番少少仲香仲好食。。。 呢個雞油馬拉糕睇落好似平平無奇,普通size,但當睇到佢個籠。。。真係唔識講野。。。 呢個籠嘅高度喺香港黎講,已經係有兩籠馬拉糕喺度,但呢度。。。真係估佢唔到呀! 呢碟花生炆雞腳,冇咩特別,唔太夠味。純粹過下口癮。。。香港嘅鮮蝦燒賣食得多,黎到澳門,試下佢呢個"干蒸魚蓉燒賣"。 賣相一般,但比香港嘅鮮蝦燒賣大隻。食落去,口感唔錯,好彈牙,將成舊魚肉打成魚蓉,好味! 呢個鮮竹滑雞扎都係冇咩特別,同香港嘅雞扎差唔多size, 入面嘅料都大同小異。。。但都幾好食。呢籠百花釀瓜莆都唔錯,放入口時俾我想像更熱,但如果個汁再濃啲應該會仲好食。整體黎講,呢間茶樓好懷舊feel, 野食同價錢都幾平民化,連埋茶錢$150唔洗,算ok啦。

入面都幾大,仲有個茶座。。。
但可能係平日,唔算太熱鬧,都只係得平時飲開啲茶客。
得一張點心紙,但應該都夠我地兩個人食喇~~
香煎蝦米腸
呢碟花生炆雞腳,冇咩特別,唔太夠味。純粹過下口癮。。。

賣相一般,但比香港嘅鮮蝦燒賣大隻。

食落去,口感唔錯,好彈牙,將成舊魚肉打成魚蓉,好味!
干蒸魚蓉燒賣
鮮竹滑雞扎
Other Info. : 如果佢啲味道濃番少少應該會仲好食。
香煎蝦米腸
干蒸魚蓉燒賣