2017-04-09 1430 views
又發作啦又發作啦!屈小姐又話要去見小四啦賴生唯有再帶佢去澳門見佢啦 - 《安德魯》既葡撻(其實賴生都好想食)雖然我地唔係澳門人,但點解屈小姐都會迷上呢個小四既呢?好簡單⋯因為係澳門都鼓吹《瑪X烈》同《安德魯》2間葡撻既對決!不過,第1次由賴生同屈小姐親身試過之後,高下立見!論蛋漿同撻皮都係《安德魯》贏九條街!食過咁多次安德魯既葡撻,我地發現左要食到澳門最好食既葡撻,必須符合以下條件:第一: 地點 - 要去威尼斯人舖頭外面果個銷售counter 解釋:除左上述地點,基本上其他地方既保溫能力較差,例如總店佢但求應付繁忙既人龍,所有葡撻會預先入袋⋯紙袋未能透氣,焗晒D油出黎,撻皮因而會淋左,黏死晒,而威尼斯人舖頭既員工亦因爲做到滑晒啞,即使有新鮮出爐既葡撻,你要求佢比果d你⋯佢都係照舊堅持《先入先出》既售賣手法,比個唔新鮮既你第二:運氣 - 遇上真正出爐既時間!(新鮮出爐唔需要解釋啦~)第三:禮貌 - 客人係人,員工都係人!解釋: 你要求人地比新鮮出爐既你,係你有求於人,依照員工守則,人地係要《先入先出》嫁,所以客氣D比D禮貌,同埋睇準時機冇乜人埋去先問人啦,人多既時候員工都好難做假如你完成
又發作啦又發作啦
!屈小姐又話要去見小四啦
賴生唯有再帶佢去澳門見佢啦 - 《安德魯》既葡撻
(其實賴生都好想食

第二:運氣 - 遇上真正出爐既時間!

(新鮮出爐唔需要解釋啦~)

第三:禮貌 - 客人係人,員工都係人!

假如你完成到以上三個條件,恭喜你可以有幸品嚐令屈小姐醉心既小四

小四真面目:
葡撻
撻皮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

做到一層一層既口感,超過十層不但止,每層既厚度係唔會過1mm嫁,仲要勁酥脆,牛油味仲好突出,撻皮拎5星絕對係當之無愧!

蛋漿:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蛋漿多得黎夠晒滑!蛋味濃郁,你一咬落去個蛋係滑到想漏出黎,口細D都驚漏走

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

滿分!甜度適中,唔會死甜到遮晒蛋味,佢既蛋反而帶番蛋味出黎,而且佢既甜度係令你覺得好舒服好match既甜味
,唔會甜到你食完唔想食!呢個葡撻用黎做飯後甜品一流,定力少D都隨時追住黎食,一次食夠3-4個

如果你黎澳門冇食佢,你張船飛真係晒左⋯

難怪⋯屈小姐會有小四

#要接受你有小四既事實