2012-06-01 751 views
剛落船而酒店又未可以check in前不如醫醫肚,同行友人提議食翅! 初時以為佢講笑,點知佢真係拎出一張譚家魚翅的地址影印本來!嘩,剛到步就「豪食」魚翅,突然間心入面有股虛榮感湧上黎!落車後我地一行4人箭步直上2樓(好彩岩岩有一檯客人走,所以我地唔駛等位),即急不及待睇下menu揀選心頭好!這間譚家魚翅真是名不虛傳,夠抵(約$68左右一個石頭鍋盛載的大煲翅)又好食! D魚翅足料之餘個湯底又杰身,口感夠晒rich,食得出有豐富骨膠原而冇味精,真係超好味!

魚翅撈飯($38)
花膠海參中鮑翅($68(2.5両))
魚標鵝掌天白菇($38)
有米佬泡飯($118)
鮑魚撈麵($38(12頭))
2012-05-20
$80 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
魚翅撈飯($38)
花膠海參中鮑翅($68(2.5両))
魚標鵝掌天白菇($38)
有米佬泡飯($118)
鮑魚撈麵($38(12頭))
2012-04-08 205 views
今次係氹仔落船,近近地黎官也街食個翅先去酒店 check in。譚家魚翅位置原來幾易搵,但店子狹小,店員阿姐又無禮貌。好在石窩魚翅味道香濃,上枱時熱辣辣,不停爆住 “泡泡”,冬天黎食一定更正。湯底 “傑” 得黎又唔會太 “黏口”,鮮甜香濃,魚翅足料,加埋芽菜一齊食,口感好正。如果大家唔介意服務和環境的話,便要試下譚家啦~~
譚家魚翅位置原來幾易搵,但店子狹小,店員阿姐又無禮貌。
如果大家唔介意服務和環境的話,便要試下譚家啦~~
魚翅配芽菜
石窩魚翅及石窩魚翅海參魚肚
$70 (Lunch)
魚翅配芽菜
石窩魚翅及石窩魚翅海參魚肚
2011-11-09 210 views
早前媽媽去完澳門, 說友人極力推薦這家譚家魚翅.其實去年在新馬路吃過一次另一家魚翅劣食後, 不打算來澳門再吃魚翅,不過是媽媽推薦的, 反正這次住氹仔, 不太遠, 就試一次吧.來到官也街, 行到盡頭再轉右行3,4個鋪位就到了, 不算難找.上了2樓, 人不算多, 不用等位.看看餐牌各種不同價格的都有, 由50多元到千多元的都有.我們不會花太多錢吃魚翅了, 就決定點一個便宜的, 一個中價的.先來是$68的花膠海參中鮑翅不到5分鐘便上桌了, 相當快.比想像中小, 湯底比較傑魚翅....很散呢, 不太像樣, 花膠也頗硬不太喜歡這個另點了個$168的珍珠金鮑翅大小跟$68的一樣, 湯底也是比較傑, 不過我們喜歡濃味一點, 覺得正好.這次的魚翅比較像樣, 一整排的, 也很多這個明顯地好吃多了.不過吃完這次, 感覺寧願拿同樣的錢去試其他地道食物比較化算.
早前媽媽去完澳門, 說友人極力推薦這家譚家魚翅.

上了2樓, 人不算多, 不用等位.
看看餐牌
各種不同價格的都有, 由50多元到千多元的都有.

先來是$68的花膠海參中鮑翅
不到5分鐘便上桌了, 相當快.
比想像中小, 湯底比較傑
魚翅....很散呢, 不太像樣, 花膠也頗硬
不太喜歡這個

另點了個$168的珍珠金鮑翅
這次的魚翅比較像樣, 一整排的, 也很多
這個明顯地好吃多了.

• 珍珠金鮑翅
2010-09-07 132 views
上回食譚家魚翅嘅時候無寫食評, 今次補數! 翅湯芥蘭 - 芥蘭好新鮮好腍, 唔錯!牙揀大鮑翅 - 雖說大鮑翅, 不過個翅又唔係相像中咁大梳, 不過個翅湯好濃! 好味!譚公海蔘魚鰾 - 魚鰾=魚肚, 炸過唔易散, 海蔘好滑!魚翅撈飯 - 聽得多魚翅撈飯, 今次第一次食, 真係好好味喎! $38一鍋熱辣辣上枱. 雖然唔係好大梳翅, 但係呢個價錢, 真係抵! 朋友嗰鍋重有瑤柱添呀! yummy !鮑羅萬有 - 真係包咗唔少嘢呀! 鮮鮑, 海蔘, 鮮蝦, 花菇, 鯪魚球, 瑤柱....等等! 正!
上回食譚家魚翅嘅時候無寫食評, 今次補數!

翅湯芥蘭 - 芥蘭好新鮮好腍, 唔錯!

譚公海蔘魚鰾 - 魚鰾=魚肚, 炸過唔易散, 海蔘好滑!

翅湯芥蘭
譚公海蔘魚鰾
魚翅撈飯
鮑羅萬有
2010-05-18 66 views
食埋今次無得食lu!!因為基於環保既緣故...我地要鍚住佢地^^"來親澳門我都一定會去氹仔食譚家魚翅 可能我要求低~叫個平平地既魚翅過口隱就算~不過我覺真係好正!!!佢用個煲滾住出來~比$38做咁多功夫~~抵到爛啦!!而且放入口甜甜地...如果想飽肚可以加埋個飯架~lo飯仲正lei~~~~~不過service 就ma ma!!!!!我地去親都好小人幫襯~可能偏離食街~個度d staff 係咁sell 你食貴野!!想試下其他又話無~~奇奇怪怪咁~~~不過唔理啦~~食左先算
食埋今次無得食lu!!
因為基於環保既緣故...我地要鍚住佢地^^"

來親澳門我都一定會去氹仔食譚家魚翅
可能我要求低~叫個平平地既魚翅過口隱就算~
不過我覺真係好正!!!佢用個煲滾住出來~

比$38做咁多功夫~~抵到爛啦!!
而且放入口甜甜地...如果想飽肚可以加埋個飯架~
lo飯仲正lei~~~~~

可能偏離食街~
個度d staff 係咁sell 你食貴野!!
想試下其他又話無~~
奇奇怪怪咁~~~

不過唔理啦~~食左先算
2010-04-16
2010-01-09 246 views
港人到氹仔,不得不到官也街湊湊熱鬧,吃杯榴槤雪糕也好,買些手信也好,在附近的告利雅施利華街亦蒙受其利,有一所店舖,樓下做零售,樓上是食肆,售賣的都是鮑參翅肚。通過一條狹窄的樓梯上閣樓,看到用瓦片砌的屋頂,地方祇得數張檯,頂多可容納二十幾人。今午已擠滿了人,服務員要我們在一小檯與另外兩位人客搭檯。看過餐牌,價錢看來有平有貴,便宜至幾十塊錢也有交易,當然不可能有甚麼要求高質素,點了花膠瑤柱天白花菇$48,日本關東刺參$48,魚標鵝掌天白菇$28,菜膽雞炖翅$38,花膠海參中鮑翅$68,鮑魚撈麵$38,不久服務員回報頭三樣都賣清,怎也好,有甚麼便吃甚麼。不久,大檯的人客離開了,我們轉了檯,坐得較闊落。菜膽雞炖翅是用盅上,菜膽不是白菜膽,是一條菜心,有一小梳的幼翅和雞肉,湯味濃郁,算不錯,花膠海參中鮑翅用韓式的石頭鍋上,下墊木座,煮得很熱,像是個溫泉,不斷在冒泡泡,所謂花膠是一兩片很薄的花膠,找不到海參,中鮑翅也不像樣,與先前的菜膽翅的小梳翅一模一樣,湯底很稠,像糊仔,應是打了粟粉獻,湯味一般,吃到底,石鍋的熱力把茨汁燒乾,鮑魚撈麵祇得一箸麵,應撈了蠔油,伴一隻約五元硬幣大小的鮮鮑魚,食味一般

不久,大檯的人客離開了,我們轉了檯,坐得較闊落。菜膽雞炖翅是用盅上,菜膽不是白菜膽,是一條菜心,有一小梳的幼翅和雞肉,湯味濃郁,算不錯,花膠海參中鮑翅用韓式的石頭鍋上,下墊木座,煮得很熱,像是個溫泉,不斷在冒泡泡,所謂花膠是一兩片很薄的花膠,找不到海參,中鮑翅也不像樣,與先前的菜膽翅的小梳翅一模一樣,湯底很稠,像糊仔,應是打了粟粉獻,湯味一般,吃到底,石鍋的熱力把茨汁燒乾,鮑魚撈麵祇得一箸麵,應撈了蠔油,伴一隻約五元硬幣大小的鮮鮑魚,食味一般,而冬菇則很有菇味。

付多少錢,得回甚麼,大家心裏有數,難道人家會做虧本生意嗎?我們旅遊期間,旨在貪得意,一試無妨。

瓦片屋頂
鮑魚撈麵
花膠海參中鮑翅
菜膽雞炖翅
2010-01-03
$72 (Lunch)
瓦片屋頂
2009-10-30 51 views
果日响官也街,禮記無開,唯有選譚家。上樓上見人地食緊啲佛跳牆幾靚仔,但因為我地跟住就食晚飯,所以都係淨食翅。選了一個98同一個68,68的當然少翅啲,98果個都見到兩群仔。但係個湯好杰,我就唔鍾意囉,好似食"獻"咁。呢間我唸我都唔會encore了。滿有期望去食翅,去完呢度就唔會再恨要食,唔知好事唔好事。
果日响官也街,禮記無開,唯有選譚家。
滿有期望去食翅,去完呢度就唔會再恨要食,唔知好事唔好事。
2009-10-26
2009-09-18 46 views
由澳門去到氹仔~加上仲打緊風~風大雨大唔知去邊度食嘢好~噚日已經食左翅~不過男朋友今日話仲想食多次~Fine~打電話去澳門間舖問佢氹仔有冇分店~原來有既~即管去試下...其實無噚日抱咁大期望~因為之前上網已經睇到好多都話唔好食~一入去...上樓上坐低~店員一介紹就叫我地食$688個翅~嘩~全店最貴果個...我咪話唔想食咁貴...但佢繼續sell我食$3xx果d~跟住唔鬼睬佢...自己叫~跟住旅遊書仔叫左『有米佬泡飯』同『石鍋中鮑翅』~上檯望個樣都好似幾吸引嘅~但一食就知龍與鳳~多味精~味道偏鹹~食完勁口渴~終於明白點解咁多人話唔好食!!!
由澳門去到氹仔~加上仲打緊風~風大雨大唔知去邊度食嘢好~
噚日已經食左翅~不過男朋友今日話仲想食多次~Fine~
打電話去澳門間舖問佢氹仔有冇分店~原來有既~
一入去...上樓上坐低~店員一介紹就叫我地食$688個翅~
上檯望個樣都好似幾吸引嘅~但一食就知龍與鳳~
湯底好鹹~總之唔好食!!!
多味精~食完個口唇唔知點解有d麻痺!!!
2009-09-15
$72 (Lunch)
2009-08-14 54 views
我一家order了石窩中飽翅($55)同聚寶佛跳牆($98)。翅雖小但起碼都見到一梳梳的小翅,好過達榮搵笨翅裙邊,湯汁較濃,其實用石窩離火後仍會繼續滾,可以校稀點待它自然收杰,個人口味偏鹹,可以接受,但大家要有心理準備,食完後會口渴。聚寶佛跳牆頗足料,一百蚊唔駛仲想點?仍是老毛病---湯汁較濃!
2009-03-18
  • 石窩中飽翅
  • 聚寶佛跳牆
2009-04-17 40 views
d翅既味ok,都算見倒一塊塊的小翅,好過達x既搵笨翅邊/翅裙,不過同意樓下所講,唔同價錢既翅,其實份量都係差唔多,所以大家試就詆20蚊果個就算了。食完後好口渴,大家要有心理準備。
2009-04-16
$40 (Tea)
2009-04-17 41 views
Too bad~~都唔知自己食緊d咩aa....翅湯入都有d海心絲...不知所為...海心同翅可能係個好配搭但係咁細條..有咩人食得出lo...得個平字...好心你就有貴少少..比d功夫去做好你既翅na...專賣平投機取巧等人人都去試...你要睇下有冇第2次得+....
Too bad~~
都唔知自己食緊d咩aa....
翅湯入都有d海心絲...不知所為...
海心同翅可能係個好配搭但係咁細條..有咩人食得出lo...
$70 (Lunch)
2009-03-22 19 views
興之所至,走進此店。1中飽翅翅雖小但頗滑爽,翅湯中有幼細海參絲,因其小巧未能帶來任何口感,聊以增加視覺效果而已。湯汁是最叫我失望的:是湯底太濃? 調味料下手太重? 第二口湯後,我已只好以魚翅加湯撈飯,自行嘗試其他食法,及中和口渴的感覺。2翅湯浸菜心菜心鮮嫩,淡啡黃的翅湯使我想起魚湯。吃不出翅湯真味,如視之為魚湯浸菜心,這道菜還是可以的。3白切雞富有雞味,肉質頗滑,有吸引人多吃的咸香。整體而言想一嘗魚翅撈飯,不妨一試,價錢豐儉由人,我所處的是澳門蓬萊街的分店,現埸觀察所得,所有翅都用韓國窩上枱,半小時都能保暖,不同價錢(我和家人吃的是50至60多元),翅量同大小相差不大,在現今市現況之下,平平地幾十蚊食吓翅,就當為自己同至愛親朋打打氣吧。後記:認識此店乃因找祥記不果問路的緣故,派譚家魚翅傳單的大嬸羲不容辭帶路,大嬸帶路安抵祥記,臨別之時,當然給我送上自家店舖宣傳單以後會有期。沒有絮絮不休為自家店宣傳推廣,只是閒聊澳門的人和事,分別時帶笑遞上宣傳單,這些都是久違了的人與人之間萍水相逢、適可而止的親切。
興之所至,
走進此店。

1中飽翅
翅雖小但頗滑爽,
翅湯中有幼細海參絲,
因其小巧未能帶來任何口感,
聊以增加視覺效果而已。
湯汁是最叫我失望的:
是湯底太濃?
調味料下手太重?
第二口湯後,
我已只好以魚翅加湯撈飯,自行嘗試其他食法,
及中和口渴的感覺。

2翅湯浸菜心
菜心鮮嫩,
淡啡黃的翅湯使我想起魚湯。
吃不出翅湯真味,
如視之為魚湯浸菜心,
這道菜還是可以的。

3白切雞
富有雞味,
肉質頗滑,
有吸引人多吃的咸香。

整體而言
想一嘗魚翅撈飯,
不妨一試,
價錢豐儉由人,
我所處的是澳門蓬萊街的分店,
現埸觀察所得,
所有翅都用韓國窩上枱,
半小時都能保暖,
不同價錢(我和家人吃的是50至60多元),
翅量同大小相差不大,
在現今市現況之下,
平平地幾十蚊食吓翅,
就當為自己同至愛親朋打打氣吧。

後記:
認識此店乃因找祥記不果問路的緣故,
派譚家魚翅傳單的大嬸羲不容辭帶路,
大嬸帶路安抵祥記,
臨別之時,
當然給我送上自家店舖宣傳單以後會有期。
沒有絮絮不休為自家店宣傳推廣,
只是閒聊澳門的人和事,
分別時帶笑遞上宣傳單,
這些都是久違了的人與人之間萍水相逢、適可而止的親切。
2009-03-21
  • 白切雞
(Non-member)
2009-02-08 23 views
睇報紙話好多人食, 今日特地去試,入到去個侍應服務態度超冇禮貌(可能我地唔係遊客). 至於味道, 真係食唔出自己食過魚翅,只記得好鹹 我地叫左兩個來試, $55 石窩中鮑翅同$88 有米佬泡飯$55 石窩中鮑翅, 個湯超濃, 翅同poster睇的距離好遠,一早預左有出入,所以大小係問題.但魚翅味道被濃湯蓋左.食完後唔覺自己食過翅,$88 有米佬泡飯, 超鹹, 好重味精. 兩者的湯底都飲唔出有雞味, 而且特顯唔到魚翅味道, 真係懷疑係唔係老自號, 我地離係為食魚翅, 但食唔到魚翅味道覺得失望.
睇報紙話好多人食, 今日特地去試,
入到去個侍應服務態度超冇禮貌(可能我地唔係遊客).

至於味道, 真係食唔出自己食過魚翅,只記得好鹹
我地叫左兩個來試, $55 石窩中鮑翅同$88 有米佬泡飯
$88 有米佬泡飯, 超鹹, 好重味精.
我地離係為食魚翅, 但食唔到魚翅味道覺得失望.
$71.5 (Other)
2009-02-07 19 views
行行下見到... 見佢咁平所以試下佢d魚翅可能因為冇咩希望, 所以有驚喜!個湯好"濃", 多唔多味精我就唔多知啦.. 但都幾好食..但係佢樓上真係迫左少少! 下次有機會都會同朋友去食下.,. 平平地食個魚翅都唔錯吖最後我買左外賣返香港.. 覺得加水再煮好食D..
行行下見到... 見佢咁平所以試下佢d魚翅

可能因為冇咩希望, 所以有驚喜!
個湯好"濃", 多唔多味精我就唔多知啦.. 但都幾好食..

最後我買左外賣返香港.. 覺得加水再煮好食D..
$70 (Tea)
(Non-member)
今日經過見到呢間譚家魚翅, 大大張 poster 有D價錢好吸引嘅煲仔翅, 大部份低過 $100, 抱住試一試同食街邊翅嘅心態入去叫咗煲 $55 嘅兩両石窩魚翅.....點知一食成個人呆咗一陣, 一時之間嚟唔切有反應咁, 個腦就不斷諗番以前食翅嘅感覺同味道, 點解會咁.....咪就係呢窩所為嘅魚翅比咗D新體驗我.1. 窩魚翅入面有湯, 不過個湯底係同南瓜露冇分別, 或者茶記嘅白汁忌廉.....濃到已經唔可以再叫做湯, 用汁嚟形容會好D.....同埋我想飲湯唔係飲 "汁"2. 湯嘅味道, 唔知用咗幾多嘅味精, 如果真係用真材實料睇嚟比多十倍價錢都食唔到咁 "濃" 嘅湯底.....飲酒時嘅翅 (芡) 仲好個佢3. 窩入面係有一定份量嘅翅 ($55) 同其他配料, 不過已經食唔出有D乜味.....4. .....寫唔落去, 大三巴對面嘅街邊翅好少少其實翅本身冇乜味, 如果個湯底做得唔好嘅話就白白浪費咗D翅.....如果係要收我 $55 食呢窩嘢, 不如唔好比翅我, 正正經經就咁用D雞, 金華火腿, 其他配料煲一煲湯比我仲好, 好過攞住 "魚翅" 個名煮煲 "汁" 比我

4. .....寫唔落去, 大三巴對面嘅街邊翅好少少