我地次次來澳門必來氹仔玥瓏軒飲茶 🍵 呢度好Grand, 服務好,點心又可按人數多而加數量,性價比高👍由行入餐廳果一秒已經係食緊環境, 好有氣派🤣🤣 又有專人serve,不用自己斟茶😌澳門buffet都較平吸引,可惜我地食量較少,貴精不貴多,所以較prefer 來呢度享受😁lunch 飲茶每人消費約$200,係香港普通飲茶都要約$100, 呢度整體性價比高,值得再來👍每次贈送甜品都不同,好有驚喜!每人叫一壼靚茶,專人serve, 係度飲茶,點心精緻賞心悅目,好有做上等人的感覺🤭
我地次次來澳門必來氹仔玥瓏軒飲茶 🍵

每次贈送甜品都不同,好有驚喜!

普洱茶茶

免費餐前茶及小吃

海皇
海皇
2019-12-10 541 views
這間玥瓏軒應該是三星譽龍軒的姊妹店,水準同樣高,雖然而家只係一星,我相信不久便能再掂星而上。去飲茶記得訂位,會有SMS和電話提醒預訂。餐廳有各式各樣既茶,每一款都各有特色,有專人幫你泡茶,可謂一種享受。價錢有貴有平,幾十蚊到幾百蚊都有環境高尚,地方舒適,卡位很大,侍應服務高水準。黎e到飲茶,同平時係嘈雜既茶樓完全唔同,係e到係一種享受,可以消磨一兩小時很容易。食物全部都係米芝蓮水準,每件點心都有佢既特色,新鮮即整。如果你想試下真正既米芝蓮中式點心,一定要試下,除左價錢比較貴之外,無得輸!
去飲茶記得訂位,會有SMS和電話提醒預訂。
環境高尚,地方舒適,卡位很大,侍應服務高水準。
食物全部都係米芝蓮水準,每件點心都有佢既特色,新鮮即整。
蝦餃
奶皇包
羅白酥
春卷
2019-11-25
$300 (Lunch)
蝦餃
XO醬煎腸粉
芋角
流心鹌鹑蛋燒賣
帶子腸粉
和牛酥
奶皇包
2019-08-23 895 views
餐廳走瑰麗氣派,以龍為主裝飾,由餐具擺設到菜單封面,都見到龍嘅蹤影。枱剛好喺落地大玻璃旁,海景就冇,但就有成個新濠影匯賭場作景,唔知食食吓會唔會食出賭癮呢?先講講佢地嘅待客之道。所有客人走入餐廳都會被帶到等候區等,然後再逐張逐張台帶位。每張枱都近乎1對1服務,只要一舉手就有服務員黎幫你,每次落菜都會介紹菜式,又自動波令你茶杯常滿,米芝蓮餐廳果然係要食埋服務😏。 點菜後,每人都會有一盤頭盤,有由玥龍軒專業茶師調配符合季節飲用嘅好茶同一口炸鮮奶。茶順口清香,配炸得香脆嘅甜鮮奶,幫你打開味蕾,準備享用之後嘅點心。最特別係盤內有一個空嘅高身杯,係用黎聞,用嗅覺品嚐香茶。講返主角點心先😏玥龍極品鮮蝦餃🦐一粒蝦餃就知道一間酒樓嘅質素。呢粒竹炭蝦餃做到作為蝦餃嘅要求:皮薄餡靚;而且蝦大隻得黎爽口。圓潤嘅蝦餃加上金箔更顯貴氣。竹笙蟹粉百花卷🦀百花卷以蝦膠製成,本身味道比較淡,淋上嘅瑤柱蟹粉可以話有畫龍點睛嘅作用,令整個百花卷鮮味提升。鮮蝦韭黃春卷🦐蝦春卷非常脆口,但並不是驚喜之作;相反小妹鍾意裝春卷嘅盤子,好似酒杯咁,令整個點心升級咗。香茜石班脆皮海龍皇腸粉🐟係腸粉皮包住石班春卷;春卷炸得香脆,並冇被

講返主角點心先😏

玥龍極品鮮蝦餃🦐

竹笙蟹粉百花卷🦀

鮮蝦韭黃春卷🦐

香茜石班脆皮海龍皇腸粉🐟
係腸粉皮包住石班春卷;春卷炸得香脆,並冇被腸粉皮整腍,食落比炸兩更香脆。腸粉皮夠薄夠滑,可惜石班份量比較少,唔係好食到石班。

秘製魚翅灌湯餃
咁多點心中小妹最鍾意嘅😍上台後先倒入湯,係你面前將睇落平平無奇嘅蒸餃變成灌湯餃。湯頭加入幾絲金華火腿,飲落清醇鮮美,並唔係一般灌湯餃個種死咸;而且餃子餡料十足,每一啖湯都可以食到餡料,真心推介👍🏻!

金喳脆皮帶子餅
酥皮幾鬆脆,味道有少少似食黃橋燒餅,但小妹覺得略為油膩。

合桃流沙包
第一次食加入合桃嘅奶皇流沙包,感覺幾新鮮,合桃令包多咗一份口感;奶皇香滑而且甜度適中,有驚喜!

最後唔可以唔講埋佢嘅送嘅點品盤,每一粒都精緻又好食。除咗有蓮蓉酥、Macaroon,仲有杏仁豆腐兔子🐇同黑芝麻小豬🐖。小豬造型好得意,芝麻味好香濃,布丁滑得黎又有少少芝麻粒嘅口感,出奇地好食😋

貴為「譽瓏軒」姊妹店,「玥龍軒」質素的確有番咁上下,味道服務都到位,米芝蓮一星的美譽並唔止係光環。另外大部份點心價錢係50-70蚊,其實比香港唔少貴價/酒店點心平,所以小妹覺得值得一試! (唯一比較唔抵啱嘅係茶錢係每位計,而最平嘅都等於一個點心嘅價錢,比例上唔係咁值)
2019-07-20
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 合桃流沙包
  • 玥龍極品鮮蝦餃
  • 秘製魚翅灌湯餃
2019-08-12 607 views
#20190810🇲🇴🇲🇴🇲🇴玥龍軒響2017 2018 2019都獲得米芝蓮一星⭐️今次去澳門就試一試佢-🔶蜜汁黑豚叉燒佢嘅叉燒唔係半肥瘦,但係佢有半肥瘦嘅口感 豬肉自身好有水準 加埋用黑木燒烤 每一啖都食得岀木炭味👍🏻.🔶鵝肝金錢雞不得不讚鵝肝好肥美好厚身🤤加埋雞脾菇同黑毛豬 食落唔會好油👍🏻.🔶龍蝦湯金魚餃🦞🐟造型已經一百分💯餡係用波士頓龍蝦名乎其實 皮薄餡靚👍🏻.🔶菠蘿叉燒包個包itself好好食 甜甜地👍🏻入面嘅叉燒相對就麻麻地啦不過都值得一試.🔶燒汁和牛腸粉唯一對佢嘅好評係好多餡不過入面洋蔥搶晒d牛味同埋成碟都幾油下☹️.食完餐廳會送個飯後甜品造型十分可愛兔兔椰汁糕同豬豬芝麻糕-🤵🏻服務好好😊臨走嘅時候 職員送左d朱古力同叮囑我地小心岀面好熱好窩心🥰.🏠環境闊落👍🏻 樓底好高枱與枱之間都好有空間,好private今次餐廳安排左我地坐窗口位 對住新豪影匯嘅賭場 感覺好開掦👍🏻唯一係冷氣細左啲🤫 食食下會有啲熱🤫
#20190810

🤵🏻服務好好😊
臨走嘅時候 職員送左d朱古力同叮囑我地小心岀面好熱
好窩心🥰
🏠環境闊落👍🏻 樓底好高
枱與枱之間都好有空間,好private
唯一係冷氣細左啲🤫 食食下會有啲熱🤫
2019-07-14 584 views
上次食左晩飯同事們都心思思想黎飲茶😌😌行動派既我 一於想就book位Happy Friday一行六人去食好西~每人嗌一款茶當中最特别就係呢壺花茶頭一啖飲落去好重陳皮味蓋哂花茶味過多幾次花茶味先開始出飲到尾段陳皮味先慢慢淡d飲茶前照舊會上一碟野由左到右 先聞食啫喱再飲啖茶我地食左好多點心呀~~蝦餃 皮好多薄X春蛋燒賣 超好食中間係流心架大家咬開後都嘩嘩聲!素餃 加左沙葛 好爽口素包 麻麻地杏仁流沙包 唔甜有粒粒杏仁係入面春卷 無特别皮太厚 不叫也罷xo醬腸粉 幾惹味 但唔辣小籠包 皮薄多汁酸辣湯鮮竹卷 我無食 但同事話好食香茜帶子腸 好抵食 粒粒帶子有五蚊銀咁大粒义燒酥麻麻 入面太甜牛肉球 我無食 同事話正正常常蘿白絲卷 我無食 無特別意見灌湯餃 為一個同事而嗌佢話個湯底好正 但舊餃零特别芥辣蘿白糕 賣相幾靚外面個皮有丁點芥辣味連甜品都唔放過🤣🤣同晚市一樣 黑豬白兔係送既湯丸依舊正到爆炸榴蓮雪糕 好好好食個皮唔厚 上枱仲熱夾埋凍冰冰既雪糕 冰火享受班斕千層糕 相比其他甜品就比下去偏甜 口感較實的的
上次食左晩飯
同事們都心思思想黎飲茶😌😌
行動派既我 一於想就book位
Happy Friday一行六人去食好西~

每人嗌一款茶
當中最特别就係呢壺花茶
頭一啖飲落去好重陳皮味蓋哂花茶味
過多幾次花茶味先開始出
飲到尾段陳皮味先慢慢淡d

飲茶前照舊會上一碟野
由左到右 先聞食啫喱再飲啖茶

我地食左好多點心呀~~

蝦餃 皮好多薄
X春蛋燒賣 超好食

中間係流心架
大家咬開後都嘩嘩聲!

素餃 加左沙葛 好爽口

夾埋凍冰冰既雪糕 冰火享受

班斕千層糕 相比其他甜品就比下去
偏甜 口感較實的的
2019-06-29 239 views
老闆請食飯~拉大隊去食玥瓏軒想試好耐 終於有機會😂😂老闆話想食就嗌 唔洗客氣添一行七人 預早訂左七點食~餐廳有dress code smart casual要留意男仕們要著長褲要俾入👖👖由入餐廳個刻開始服務員已經貼身招待我地坐大枱 每人都有好鬆動既位置見我地多人亦主動比多兩本menu~我地嗌左超多碟😂😂加上有素食既同事 又嗌左幾碟素食上菜前每人一碟茶 (送既)前要聞一聞個杯 再食中間粒話梅啫喱最後飲杯茶個杯好香菊花味 粒啫喱同杯茶都好夾~素食頭盤蕃茄仔係兩個國家産地 綠色無記錯好似係希臘 同事們食得好滋味 話好甜千葉豆腐刀功一流 每塊豆腐都切到薄一薄除左賣相一流 味道亦無得頂招牌乳豬 例牌係六件剛剛好夠我地分 旁邊個籠係花卷配埋乳豬一齊食 乳豬好脆口但味道普通客家釀豆腐同事係客家人 話有家鄉既味道生菜包好靚呀~一上菜大家都嘩一聲連隻匙羹都食得架😂😂好勁賣相既佛跳牆保留小小神祕感 唔show入面既相😝招牌炒飯有特别需要可要求素上~又可要求特别一碗素上其實我地仲食左好幾碟餸 黑毛豬义燒 炒牛肉粒 素鵝卷 咕嚕肉 什菜煲 黃金豆腐etc但由於唔夠位擺相所以無得分享😣去到甜品篇~唔記得左個名
老闆請食飯~
拉大隊去食玥瓏軒

想試好耐 終於有機會😂😂
老闆話想食就嗌 唔洗客氣添

一行七人 預早訂左七點食~
餐廳有dress code smart casual
要留意男仕們要著長褲要俾入👖👖
由入餐廳個刻開始服務員已經貼身招待
我地坐大枱 每人都有好鬆動既位置
見我地多人亦主動比多兩本menu~
我地嗌左超多碟😂😂
加上有素食既同事 又嗌左幾碟素食

上菜前每人一碟茶 (送既)
前要聞一聞個杯 再食中間粒話梅啫喱
最後飲杯茶
個杯好香菊花味 粒啫喱同杯茶都好夾~

素食頭盤

連隻匙羹都食得架😂😂

好勁賣相既佛跳牆

保留小小神祕感 唔show入面既相😝

招牌炒飯

有特别需要可要求素上~
又可要求特别一碗素上

其實我地仲食左好幾碟餸
黑毛豬义燒 炒牛肉粒 素鵝卷
咕嚕肉 什菜煲 黃金豆腐etc
但由於唔夠位擺相所以無得分享😣

去到甜品篇~
唔記得左個名😣🤣

食落好似銀菊露雪成啫喱咁 超搞笑

原來會有兩個甜品送架😍

酒類飲品味道比想像中差
價錢 平均人頭消費一千蚊到

2019-06-22
2018-03-04 2839 views
米其林一星有点期待。环境舒服,服务很好。价钱也不贵。点了好几样点心,菜名真是记不到但非常精致。味道绝对没问题。平心而论个人觉得以他们的环境,食物和服务可以拿两星
2018-02-21
$300 (Lunch)
2017-03-12 4764 views
又一條龍,多年前去過新濠天地御龍軒晚飯,裝修服務,都還記憶猶新,可以開支細紅酒。坐張舒適長梳化,慢食晚餐,十分之享受,嘆啊。去之前一天訂枱,進入餐廳,經過寬濶走廊,中式酒或茶櫃,偌大寬敞的廂房,才轉入大廳,好有氣派。侍應帶我們在一張長枱,正對着娛樂場,只有3張枱有這個方向,有點驚喜,再加上枱上龍珠快子座,精美食具及茶盅,還有翠綠還型的裝籂,好雅緻及心思,再配高貴餐牌,未食都賞心悅目。問侍應今天特制茶~玫瑰烏龍茶(唔係國色添香),$98位,覺得太貴, 我揀玫瑰花,青蛙揀桂花,每位$48;先來每人一小瓶歡迎茶(即今天特制茶),之後待應冲水於茶盅之花茶,等一會後,將之擺在玻璃杯上扭一扭,茶就漏下再倒入茶杯内,幾花巧,茶沖幾次都還有味。朋友話幾嘆,我就唔慣,次次等佢來冲,我喜歡自己冲,我係水筒。先來歡迎點心,淮山唔記得的醬,百花膠油炸鬼,賣相精;黑豚义燒包,甚麽高级都話黑豚肉;小籠包,待應話可以2件上,水準合乎五星级;因為有所要求,所以唔覺特別;朋友推介鮑魚燒賣,賣相精美,皮帶翠綠晶瑩,鮑魚無朋友所說咁大,約茶匙大小,都鲜味,我主要食豬肉餡,是否彈牙,彈,鮮味!冷盤生菜鴨鬆,是暖暖,醬汁好似

冷盤生菜鴨鬆,是暖暖,醬汁好似京酱,用炸咗的腐皮作匙羹型盛載,以為匙羹,幾爽口彈牙,有新鲜感

陳皮欖角酸梅骨,$128,陳片欖角,我最歡配菜,陳皮及酸梅唔係咁濃,但質感唔錯,外脆內嫩,甜甜地,唔油膩,也不錯
要叫碗白飯先至精彩,錦上添花。

我知道有甜品送,最欣賞,啡色木盒,多色彩甜品,合桃餅,腰果餅好香
榴槤馬卡龍,濃郁榴槤味,可惜得一件,焦糖馬卡龍,偏甜,紫色糯米糍及煎堆仔,好好味,甜度適中,軟軟糯糯

以個人喜好,有中式設計特色的設計較合我心意,新濠天地御龍軒,Ritz Carlton麗軒及 永利京花軒,以味道花款認為新葡京8略勝,都是我所喜。
餐前小食
餐前小食
生菜鴨鬆
欖角陳片梅子骨另加白飯
送甜品
第100篇的食評-獻給2016年年底首獲米芝蓮一星的——玥龍軒。今次能趕及在摘星前吃到玥龍軒,實在是一種緣份,首先是老公想要看4D蝙蝠俠,因為套要價格優惠,所以乾脆訂新濠影匯的酒店套票,包船票、酒店住宿、蝙蝠俠門票和摩天輪票。Checkin 當日因爲太早checkin未能進房,住到邊食到邊,就在剛入口路過的樓梯見到的酒樓覓食吧!如果當天沒有到訪,恐怕會成為2016年的一個遺憾,因為此行只兩天,餐廳跟我們說,翌日和後天招呼貴賓,不接外來客人,即是說,要來只能在到步的第一天來,第一天沒來就會是摘星之後!現在回想起來,都覺得自己實在太幸運!好了,入正題,當日的用餐體驗令人賓至如歸,侍應服務水準很高,連我們這些等閒之輩不過是抱著一般飲茶吃點心的心態,都受到"上賓"的禮遇。侍應帶我們經過又長又寬的長廊,到達了裝潢華麗、氣派非凡的用餐位置。桌上放著一個龍的擺設,應該是一個菜牌座。菜牌造工精美,一本金龍一本銀龍,龍是立體繡花,下面還有一塊玉似的,抺手毛巾擺放在漂亮精緻的貝殼碟子上,這麼多龍的裝飾擺設,忽然覺得自己好像變成了皇帝。先奉上芳香的茶一杯作為迎賓茶,若要再要茶可再點。我一邊品嚐香茶,一邊欣賞

先奉上芳香的茶一杯作為迎賓茶,若要再要茶可再點。我一邊品嚐香茶,一邊欣賞那鑲了珍珠的筷子托,好漂亮啊!
在侍應的介紹下我們點了國色添香($48),玫瑰、茉莉、桂花、綠茶,花香樸鼻,沖茶茶杯裏原來有機關,初時不懂得用,後來侍應教了一個叫「龍對龍」的方法,就是將沖茶茶杯印有「龍」字的位置對著承托茶杯的「龍」字,便有茶倒出來,真是十分講究。
餐前附上精緻的前菜,分別有酸甜的話梅白菜卷及香脆可口的紫菜百花卷,開胃醒神。
野菌松露芋盒($58) 是梨子的造型,上面還加上葉子裝飾,賣相精緻漂亮,外皮酥脆輕巧,芋茸香滑,松露濃郁,美妙。
野菌松露芋盒
XO醬蘿蔔糕($52) 煎好後用腐皮包裹再炸,成品黃金香脆,上桌時侍應會以十字刀在上面𠝹開供人客享用,大家要記著沾上枱上的XO醬來吃,會香上加香,不要錯過。
XO醬蘿蔔糕
期待的龍蝦湯金魚餃($68)終於出場,造型別緻可愛的小金魚餃𣈱游在龍蝦湯中,旁邊還有些海藻點綴,構圖美麗,令人捨不得動筷。白裡透紅的小金魚餡料鮮味彈牙,蝦香濃郁,湯汁味美。
龍蝦湯金魚餃
松茸糯米雞($68) 的松茸味道並非太突出,雖然比較普通,但整體味道都不錯。
松茸糯米雞
欖角陳皮梅子骨($128) 欖角味很濃,甜甜酸酸的梅子骨十分香口,上面那粒粒的甜陳皮乾更為菜式的口感增加了多一個層次。
欖角陳皮梅子骨
壓軸的精緻甜點盒(敬送)令我滿心歡喜,侍應細心地一一介紹各款甜點的名稱,由於款式較多,我記不下。甜點盒賣相教人賞心悅目,當中帶南乳味的酥餅的口味令我最為欣賞。
餐後侍應把我們送到電梯並細心指示去路,迎送賓客的服務做得很妥貼,高水準的食物加上貼心的待客服務,米之蓮之譽實至名歸。
2016-11-07
$230 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
野菌松露芋盒
龍蝦湯金魚餃
欖角陳皮梅子骨
2016-06-21 3833 views
新濠影滙》的粵菜廳「玥龍軒」,是米芝蓮二星中菜「譽瓏軒」的姊妹店, 由米芝蓮名廚譚國鋒師傅主理,出品已有信心。 價值連城的茂台,最貴那支要廿多萬,開一支少一支:茶壺甚有心思,將龍上茶杯的位置轉動,就可以選焗茶或倒茶:先來餐前小吃:「玥龍拼盤 - 芥末子南非鮮鮑 / 百花乳豬」,南非鮑帶來開胃香辛。乳豬一小件,皮與肉中間釀入蝦膠再炸,難度甚高。「瑪卡燉竹絲雞」,瑪卡是來自秘魯的植物,能提高抗氧化能力、抗疲勞、舒緩焦慮、增強記憶力等等,是很有益的食材,湯鮮。「古法蒸斑球伴椒鹽頭腩」,一魚兩吃。蒸斑球伴金華火腿絲和用滾油溓過的薑蔥絲,吸收魚肉精華的甜豉油,用來撈飯最好。「無花果和牛脯」,軟嫩:「濃湯鮮竹紫淮山泡龍鬚菜」,嫩綠南瓜苗用湯浸熟,上湯味道我最欣賞,可以把它喝得光光。「極品玥龍軒炒飯」,由師傅用砂煲即場堂炒。飯粒炒得分明,用頭抽的鮮提香,如清秀少女化上淡妝,恰到好處。「川貝雪蓮子燉蘋果」,蘋果已燉至半溶化,乾燥天氣來碗,滋潤。最後中式的 Petit Four:好一個味覺享受,相受能摘星,指日可待。
價值連城的茂台,最貴那支要廿多萬,開一支少一支:
茶壺甚有心思,將龍上茶杯的位置轉動,就可以選焗茶或倒茶:
先來餐前小吃:
「無花果和牛脯」,軟嫩:
「極品玥龍軒炒飯」,由師傅用砂煲即場堂炒。
最後中式的 Petit Four:
好一個味覺享受,相受能摘星,指日可待。
2016-05-14
  • 芥末子南非鮮鮑
  • 瑪卡燉竹絲雞
  • 濃湯鮮竹紫淮山泡龍鬚菜
  • 極品玥龍軒炒飯
2016-06-09 3008 views
這次來到澳門, 吃足五餐, 但要數最難忘的, 還是由譚國鋒師傅主理的玥龍軒. 首先, 譚師傅主理的譽瓏軒, 一直是我心目中很喜歡的餐廳, 他再下一城, 自是未開始吃已經期待.這裡的環境, 很有氣派, 很華麗, 跟譽瓏軒相比, 是各有千秋, 人在這裡進餐, 是個享受.高水準的中菜, 喝茶, 是重要的一環. 這裡有侍茶師即場沖泡, 當然不能錯過. 由歡迎茶國色天香開始, 清清的花茶, 讓人慢慢安靜下來.喝完welcome drink, 跟著也是揀茶, 這餐喝的茶. 選來茉莉龍珠, 很清香, 那個特製的茶具, 當然是影相位.同樣靚靚的是四色辣醬, 各位辣友, 要留意了.開始吃, 首先是Amuse Bouche, 番石榴凍配上海皇小雲吞, 前者清甜, 後者香辣, 簡單而見心思.小晴晴的饅頭也送到了, 這個小朋友, 給她包包吃, 就很滿足.玥龍拚盤: 野菌松露芋盒 / 龍蝦湯金魚餃 / 百花乳豬接下來的是玥龍拚盤, 野菌松露芋盒是香口的菜式, 很香脆而不油膩, 炸功很好, 芋頭亦幾香甜. 龍蝦湯金魚餃, 皮薄, 餡料是龍蝦, 跟底下的龍蝦湯, 正好帶來很好的層次感. 百花乳豬, 皮脆, 蝦膠爽彈
同樣靚靚的是四色辣醬, 各位辣友, 要留意了.
玥龍拚盤: 野菌松露芋盒 / 龍蝦湯金魚餃 / 百花乳豬
接下來的是玥龍拚盤, 野菌松露芋盒是香口的菜式, 很香脆而不油膩, 炸功很好, 芋頭亦幾香甜. 龍蝦湯金魚餃, 皮薄, 餡料是龍蝦, 跟底下的龍蝦湯, 正好帶來很好的層次感. 百花乳豬, 皮脆, 蝦膠爽彈, 是很有水準的傳統菜式.
瑪卡燉竹絲雞
喝湯, 是我一定不會錯過的項目. 這天的瑪卡燉竹絲雞, 很清醇, 當然, 男生會對瑪卡大感興趣, 但女生吃, 一樣滿足.
燒汁煎石斑塊
來到主菜, 燒汁煎石斑塊, 難得的做到皮脆肉嫩, 石斑肉鮮味十足, 連小晴晴也嚷著要吃呢.
無花果和牛腩
我們愛吃牛, 這客無花果和牛腩, 就深得我們滿意, 和牛腩, 肉質相當軟稔, 相當入味, 加上時令的無花果, 有很好的化學作用.
上湯浸增城菜心
增城菜心, 是靚菜, 很鮮嫩, 見CEO可是吃得停不了口, 相當給他兩碟, 一樣會吃清.
極品玥龍軒炒飯
這天最深印象的, 是極品玥龍軒炒飯, 師傅親自在我們面前炒, 火候控制得剛剛好, 乾身, 香口, 惹味, 而且配料有北海道蟹肉, 蝦肉, 以及蝦乾, 怪不得是極品.
川貝雪蓮子燉蘋果
CEO生病時, 常說要吃燉蘋果, 潤一潤, 這客川貝雪蓮子燉蘋果, 就真的很滋潤, 吃完好幾道惹味的菜式, 這客甜品, 正合適.
玥龍美點
Petit Fours就是水果及杞子桂花紅豆糕.
澳門街中菜選擇很多, 但玥龍軒委實是極高水準的, 這個下午, 很難忘.
2016-06-05 1715 views
譚國鋒師傅主理的譽瓏軒, 是米芝蓮二星店, 是港澳其中一家水準最高的中菜廳. 新濠影滙開業, 也帶來譚師傅團隊主理的新店, 玥龍軒. 單看背景, 陣容, 規格, 也知道玥龍軒是令人期待的.由踏進餐廳的一刻, 已經感受到整個團隊為玥龍軒所打做的, 是相當細緻, 用心, 華麗的佈置, 環境, 裝修, 一切也是最高水平的.由一客歡迎茶開始這頓午餐, 這杯國色天香, 由侍茶師即場很沖泡, 很清香, 為這個下午作個很好的開始.接下來, 就是揀選心水的茶, 這裡用上特製的器皿, 有點像滴漏咖啡, 轉動杯子, 看著茶緩緩落下, 真有格調. 我選來的是二十年普洱熟茶, 味道相當醇厚, 教人一杯接一杯的喝下去. 文迪就選來茉莉龍珠, 清新的花茶.不要忘記的是四色辣醬, 各有特色, 就算怕辣, 也讓我下了不少呢.Amuse Bouche: 此等高水準中菜, 當然有Amuse Bouche, 當中的番石榴凍很醒胃, 而海皇小雲吞很香脆, 帶點辣勁.饅頭: 老規矩, 先讓小晴晴吃飽, 鬆軟的饅頭, 當然合她心意.玥龍拚盤: 野菌松露芋盒 / 龍蝦湯金魚餃 / 百花乳豬: 9.5分, 玥龍拚盤包括三款精緻的頭盤
玥龍拚盤: 野菌松露芋盒 / 龍蝦湯金魚餃 / 百花乳豬: 9.5分, 玥龍拚盤包括三款精緻的頭盤, 是很傳統的菜式, 也是玥龍軒的主打路線.
野菌松露芋盒炸得熱辣辣, 脆卜卜, 芋香突出, 加上野菌以及松露, 自是更加香口.
龍蝦湯金魚餃賣相吸引, 就像尾金魚在游泳一般. 金魚餃皮薄, 內裡用上的是龍蝦, 很鮮嫩, 配上底下的龍蝦湯, 帶來兩個不同的層次.
百花乳豬亦做得很細緻, 乳豬皮相當香脆, 蝦膠很彈牙, 配上香口的芝麻, 還有金箔在面, 很華麗的配搭.
瑪卡燉竹絲雞: 9.5分, 出色的中菜廳, 當然要有高水準的湯品, 是日喝到的瑪卡燉竹絲雞, 就教人相當難忘. 湯頭味道很清醇, 加入了瑪卡, 哈哈, 這次就變成男孩子一定要追著喝了. 就算湯料也不要錯過, 如竹絲雞就相當嫩滑.
燒汁煎石斑塊: 9分, 主菜方面, 燒汁煎石斑塊, 火候控制得相當好, 石斑皮帶點微脆, 內裡肉質鮮嫩, 加上燒汁同吃, 很惹味.
無花果和牛腩: 9.5分, 也來客時令的菜式, 說的就是無花果和牛腩. 平日很怕吃實實的牛腩, 但這裡的和牛腩, 是超級鬆化, 入味, 配上無花果之後, 正好起了很好的平衡作用.
上湯浸增城菜心: 9分, 簡簡單單的菜心, 也見心思, 用上的是增城菜心, 特別嫩滑, 上湯很清甜, 加上點點金華火腿, 就起了提味的作用.
極品玥龍軒炒飯: 9.5分, 來到單尾, 是堂弄的極品玥龍軒炒飯, 師傅親自來到我們面前炒, 炒得相當之乾身, 很有火氣, 飯粒分明, 配料包括有北海道蟹肉, 蝦肉, 以及蝦乾等等, 鮮味十足, 這樣子的炒飯, 您怎能抗拒.
川貝雪蓮子燉蘋果: 9分, 甜品方面, 川貝雪蓮子燉蘋果很滋潤, 清甜, 川貝加蘋果, 一向很潤口, 吃完炒飯, 再來客燉蘋果, 感覺特別好.
玥龍美點: 最後還有Petit Fours, 除了有水果之外, 還有杞子桂花紅豆糕, 簡單而甜美.
由頭盤到甜品也保持相當高的水準, 玥龍軒實在是頂班的中菜廳, 當中的瑪卡燉竹絲雞, 無花果和牛腩, 以及極品玥龍軒炒飯皆是必吃之選, 加上環境, 服務, 以及配套, 這頓午餐, 是令人感動的級數. 17年版的米芝蓮, 怎也榜上有名吧.