試完「成記茶寮」同「開心小叙」,第三間就係「天奴」!呢到既豬扒主打係用人手逐塊搥鬆,之後再用香茅同其他調味料調味再煎,令我都幾期待,睇下會唔會媲美到「成記」先!餐廳外面內部同樣係茶記,有外面有裡面,相比起另外兩間坐位就少左啲,好彩當日外面仲有位就住左係出面。食物選擇呢到就真係唔係只有豬扒,「開心小叙」都有一張MENU專食豬扒,但呢到冇,同普通茶餐廳一樣,以豬扒做主角既款式唔會特別多,都係正常茶記款式。香茅豬扒蛋飯  $51可以揀跟飯/薯菜/意粉/沙律,而醬汁方面係最多選擇既一間,有成7種,分別係粟米汁、蒜茸汁、洋蔥汁、黑椒汁、咖哩汁、鮮茄汁、豉油汁。同樣地都係揀返豉油汁,呢到同其他兩間有個最大既分別就係呢到有一條長矮瓜,可能係因為想碟飯有啲菜既關係而加入去,不過對豬扒飯黎講,我就覺得有啲格格不入,我會寧願無左條矮瓜收返平少少個價。講返味道,豬扒都係屬於厚身,有香茅味,仲會見到有啲辣油漿住左係豬扒面,食落有微微辣油香但又唔辣,鬆軟度夠,不過冇乜肥膏,加上豉油汁又係太少,同埋價錢稍貴,相比之下,供然係「成記」勝出~總括黎講,呢間既豬扒厚度、口感其實同「成記」相約,不過成記更鬆化同帶多啲肥膏

餐廳外面內部

食物選擇

香茅豬扒蛋飯  $51
香茅豬扒蛋飯

總括黎講,呢間既豬扒厚度、口感其實同「成記」相約,不過成記更鬆化同帶多啲肥膏,而「開心小叙」就較扁身肉質較實,3間其實都唔差,都值得食,亦比一般餐廳做得出色,但3者之下,「成記」都係我心目中第一位。
2018-11-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)