Sister.foodie_hk
Sister.foodie_hk
Level 4
2025-09-22
Follow
咁就兩年多😉恭喜我朋友完成左佢係加拿大的目標🎯回流香港工作發展💼為左延續我們嘅友誼☺️梗係要約你食飯敘舊啦🥰比個機會你講下加拿大嘅喜和悲😏

是日餐湯🥣 係我最喜愛的番茄湯😉飲落係啖啖濃郁的蕃茄😍 味道強烈的番茄🍅風味飽滿🤓麵包粒呈立方體🤩口感酥脆😛

松露雜菌忌廉湯🥣
一道奢華而精緻的湯品,結合濃郁的松露香氣與獨特的手工口感👄帶來味覺上的高級享受💋

前菜🤓
燒太子魷,鯷魚
呢一道菜令到我有無限嘅想像😉令到我好好奇同有興趣想食😊幸好有餐廳店員嘅專業講解😘原來係惹味醬汁燒魷魚🦑亦有我喜歡嘅蕃茄仔作陪襯🍅醬汁係酸酸辣辣🥰是炎暑中的開胃寶物😁

意大利香烤多士:蕃茄,大蝦,巴馬火腿
一份前菜就可以食到唔同種類的款式,多士焗到好香脆🍞新鮮多汁的蕃茄同洋蔥🧅酸甜清爽,仲有鮮甜彈牙的原隻大蝦,與鹹香濃郁的巴馬火腿完美結合,巴馬火腿的獨特鹹香。每一口都帶來層次豐富的滋味

帶子膠墨魚汁皮雲吞,龍蝦汁
一道創意十足的菜式,雲吞皮以墨魚汁調製,呈現深邃的黑曜色,包裹著鮮嫩多汁的帶子膠餡心,入口彈牙👍 一啖雲吞,一啖濃郁龍蝦汁,簡直係海鮮控嘅終極享受🤤

主菜🍚🍝

鴨白湯手打意粉,慢煮鴨胸
濃郁的鴨白湯與手工打造的意粉完美結合,鴨白湯經長時間熬煮,湯底濃厚絲滑😊散發著鴨肉的深邃香氣與豐富層次😎手打意粉Q彈爽滑,吸滿湯汁的精華,每一口都帶來濃郁滿足感。搭配慢煮鴨胸,肉質嫩滑多汁,外皮微焦香脆🤤

熔岩南瓜意大利飯
一道創意十足的意大利飯,面頭仲有咸蛋黃醬,意大利飯呈現金黃色,仲有半個完整焗到鬆軟香甜的南瓜🎃 散發濃郁的秋季風味🤓盤邊還擺放了新鮮的青口,超級鮮甜😍色香味俱全,呢款飯係我覺得呢間餐廳必食的菜色!必叫!😍

焦糖金蠔,廣島蠔醬意大利飯
呢碟佳餚蠔鮮盡顯🤩兩顆金蠔肥美誘人😍以焦糖經過烹調之後令人垂涎欲滴🤤仲有五粒脆炸嘅小蠔🤪最愛香口美食的我表示如果有多幾粒就好啦🤠我好鍾意食呀🫶多謝我這知心好友讓埋俾我食🫰意大利飯呈半生熟的咬勁🙂唔通呢啲就係意大利飯獨有的「al dente」的口感☺️

甜品🍮
朱古力三重奏🍫 🍫 🍫
貝禮絲奶酒芭菲、朱古力心太軟同73%軟心朱古力🤓其實仲有朱古力雪糕🍦簡直係多重奏就真😘岩哂多人分享的朱古力甜品拼盤😛食完之後充滿愉悅感和幸福感🥰

意式紐結糖半凍冰糕
呢款甜品係外面真係冇點見過,見到咁特別就一於試一試😊 佢地將傳統紐結糖的堅果酥脆與半凍冰糕的絲滑口感完美結合,金黃色的冰糕點綴著碎紐結糖塊,差唔多啖啖都食到紐結糖,口感十分豐富🤓而凍糕口感介於冰淇淋與慕斯之間,輕盈不膩😜

飲品🥤
芒果乳酸沙冰
芒果的甜味跟乳酸嘅酸味打成沙冰😎炎炎夏日正正正👀同埋芒果嘅飲品永遠都令我好著迷🤪芒果控必試👅

凍茘枝西柚烏龍茶
茘枝的甜美、西柚的微酸與烏龍茶的香氣巧妙融合😮帶來夏日清涼與層次豐富的味覺享受🤫

📍 Bistro NTT by Attic (九龍塘)
🔍九龍塘聯福道32號吳多泰博士國際中心地舖
Like