之前自己嚟過呢間食,後來同屋企人嚟食過一次,都係食焗飯,結果都係 。。其實唔算話特別好食,又不至於劣食咁。因為來咗幾次,儲埋 $5 coupon 共三張,加上 openrice (笑臉:喊臉)比例好高,所以懷疑係唔係之前錯過咗d咩美食,所以決定比多一次機會呢間新森林。大約 6:15 入到去冇乜人,揀咗靠牆卡位坐。今次唔叫焗飯,叫咗個番茄海鮮烏冬煲($74),同埋軟殼蟹石頭鍋飯($68)。兩個都跟餐湯+餐包(+$8 x2)餐飲叫熱華田同可樂(+$3)。先嚟餐湯同餐包。典型茶餐廳紅湯,味道唔係特別出色,其實唔使特別加錢叫。跟住來咗個加熱爐架,睇燃料應該只可以燒幾分鐘就熄嗰種,適合加熱之用。海鮮煲,烏冬。呢鍋食物唔太出色,有少少劣/伏嘅邊緣。首先飲咗啖個湯底,有啲奇怪嘅味道,但又講唔出點怪法,總之你唔想大啖大啖咁飲落去。煲內有幾隻蝦,味道正常。其他海鮮有魷魚,唔記得個味道/質感係點,(好似)仲有魚肚。最特別嘅係相中浮面嘅方塊嘢,望落唔知係乜,有兩三塊。咬落去嘅知道係好多細孔嘅結構物,以前應該食過類似嘢,但叫唔出係乜嘢,甚至唔確定係海鮮定合成嘅食材。唔好食。煲嘢食到 6677 時再食咗啖方塊嘢

大約 6:15 入到去冇乜人,揀咗靠牆卡位坐。

西式餐湯

海鮮煲,烏冬。

呢鍋食物唔太出色,有少少劣/伏嘅邊緣。

煲嘢食到 6677 時再食咗啖方塊嘢,終於覺得湯底奇怪嘅味道係源自呢塊嘢,輕微嘅油益味,即係應該儲存不當(例如存放太耐,環境潮濕等原因)而變壞咗,尤其係中間嘅油份益咗。

當堂覺得好核突
,但因為只有輕微嘅益味所以食煲中其他食材時唔太感覺到。

烏冬正常質感,唔係超市幾十蚊一包嗰啲亦唔係10蚊一包唔使雪藏嗰啲。

呢個軟殼蟹石頭鍋飯好食,軟殼蟹新鮮炸其實都唔會差得去邊,佢個飯底亦做得好美味。

今餐74+68+8+8+3=161, 減15 coupon = 146。計埋小朋友,本來人均 53,減完coupon 每人 $49.

會再來嗎?如果唔係又幾多兩張 5 蚊coupon應該就唔會,或者可能自己去食多餐石鍋飯。

竟然寫咗 777 字,為自己拍掌。

2018-03-14
Dining Offer