Hiring
See All 9 Jobs
2022-07-29 356 views
灣仔麵匠風龍每逢中午食飯時間,風龍都一定會大排長龍。 今日趁老細放假,提早偷走出嚟食風龍。中午十二點半過到嚟,啱啱好唔使排隊就可以入座。 呢度嘅拉麵選擇唔多,得三款。 我點咗個最普通嘅豚骨湯拉麵。拉麵上到嚟,望落冇乜特別, 得一片紫菜,少許蔥花同木耳絲。我用匙羹撈一撈咗個麵底,發現連糖心蛋都冇, 後尾先至知道原來單點拉麵係冇糖心蛋。拉麵採用幼麵,麵質偏軟, 食落去嗰時麵條索有湯汁,但又唔會過淋, 軟硬度啱啱好。 湯底較為清淡, 飲落唔會過鹹, 水準中上。不得不提既係佢嘅叉燒。佢呢度嘅叉燒係分碟另上,叉燒瘦肉為主,帶少許肥肉。整體煎得比較乾身。叉燒有一定厚度,咬落滲出少許油份,帶有醬油香味, 睇得出店家係叉燒上有下番一番功夫。拉麵埋單80蚊, 整體水準不俗。可惜灣仔區日式拉麵店林立, 呢個收費依個質素好容易畀同行比下去,cp值唔係咁高。
灣仔麵匠風龍

2022-07-15