2018-10-24 2305 views
翻工咁辛苦,收工可以飲碗冇味精既湯其實已經好滿足。但係翻到屋企都已經抖到不得了,想飲口無味精的湯都唔係咁易架。好彩呢日係灣仔收工,見到呢間100%無味精的寶貝靚湯!用花膠同螺肉做材料去煲既湯,煲出黎非常鮮甜,飲落舒服唔會覺得口乾,証明真係冇落味精。花膠又大片又滑,螺肉食落唔會太硬身重食到甜味,正!大大隻的海蝦,食落肉質都幾結實,蝦肉肉身鮮甜,而且個蝦頭勁多蝦膏,食到成手都係膏同埋蝦汁,但係好滿足!果皮蒸鮑魚,鮑魚肉質彈牙,果皮唔算好重味,重食到鮑魚的本身鮮味。不過食落唔算太甜,甜味稍為欠缺左少少。蒸貴妃蚌係我最愛的海鮮之一,因為佢個種鮮甜味真心係不得了。蒸既時間好似左左少少,食落唔算太熟,但係食落都可以接受,而蚌本身的甜味都加番分。呢盤花膠雞,我真心估唔到自己食下食下竟然食左大半隻雞用浸煮方式烹調,所以食落好滑,雞味出哂黎。不過花膠就咁放係碟上面有D乾哂身咁,有D浪費左D花膠...食到最後加番少少澱粉質,一於叫個銀針粉。麵既湯底清甜,用黎配雞食Fit哂。最後加個桂花糕清一清個味蕾,舒服哂又夠哂飽,抵食!

呢盤花膠雞,我真心估唔到自己食下食下竟然食左大半隻
最後加個桂花糕清一清個味蕾,舒服哂又夠哂飽,抵食!
2018-10-17