2021-07-24 85 views
夏日熱辣辣,有時午餐都想食啲無咁熱辣辣嘅嘢~🥵 於是今日就去咗尖沙咀嘅鐵火堂,等我入去整返個刺身丼解下暑先!🥶.鐵火堂嘅午市有供應自選魚生丼:任揀4款魚生盛惠$60,再揀多款(5款)都只係70蚊!但如果你仲想再揀多幾款,第6款起就每款加$14!個丼可以配白飯或者壽司飯,仲跟碗味噌湯!😱 其實魚生呢樣嘢本身就唔平,鐵火堂咁嘅價錢就可以嘆到魚生丼,真係非常之抵!貪心嘅我當然唔會只係揀咗4-5款魚生就罷休,我唔止加14蚊揀額外配料,我仲再加多啲錢嗌啲特選配料!🤣🤣.自選魚生丼我揀咗三文魚、飛魚籽、火灸左口魚邊、鰻魚、赤蝦、帝皇蟹棒、三文魚腩同埋北海道珍寶帶子!其中三文魚腩同埋珍寶帶子係特選配料,總共有八款刺身!我自己覺得以呢個價錢就食到咁豐富嘅魚生丼真係好唔錯!三文魚、赤蝦、三文魚腩同埋帶子呢四款刺身幾新鮮,唔會食到雪藏味~特別想講下赤蝦,肉質厚實同彈牙,很正!🤤.熟刺身方面,鰻魚本身沾咗鰻魚汁,入口好香,肉質唔錯而且無碎骨~而蟹棒個size雖然比我想像中無咁「帝皇」,但一絲絲嘅蟹柳好完整,唔會斷開晒又一忽忽咁!🤩 最amazing嘅係火灸左口魚邊,燒過左口魚真係做到入口即溶,然後我成口充滿
自選魚生丼

刺身方面,鰻魚本身沾咗鰻魚汁,入口好香,肉質唔錯而且無碎骨~而蟹棒個size雖然比我想像中無咁「帝皇」,但一絲絲嘅蟹柳好完整,唔會斷開晒又一忽忽咁!🤩 最amazing嘅係火灸左口魚邊,燒過左口魚真係做到入口即溶,然後我成口充滿油脂,成鼻充滿油香!🤩 我仲揀咗飛魚籽,其實係嗌嚟俾我撈個壽司飯,咁成個魚生丼食落就無咁單調!😋😋
淨係食個魚生丼又點夠?我仲叫咗幾樣小食:蟹籽沙律、北海道粟米芝士脆脆同埋吉列炸蠔~最欣賞蟹籽沙律嘅位係青瓜刨得好幼細,同蟹柳絲一樣咁粗,我就係要呢啲!平時食吉列蠔至怕就係睇佢外表大大嚿,實情厚粉包住細粒蠔,鐵火堂嘅吉列蠔係有驚喜:粒蠔唔細粒,仲好重蠔味,點埋蛋黃醬真係無得頂!😝 北海道粟米芝士脆脆就煙煙韌韌,食落好似食緊糯米糍定麻糬咁!彈下彈下咁又幾得意喎~
我覺得幾十蚊嘅價錢可以喺尖沙咀食到咁豐富嘅魚生丼真係不得了,一於下次再嚟食過!
2021-07-24
Type of Meal