2022-09-30 139 views
經過依間韓式甜品店,主打韓式雪花冰同馬卡龍,被門口五顏六色嘅巨型馬卡龍吸引到,決定入去試一試😁🍴 黃豆粉麻糬雪花冰 $85📝評分: 5/10雪花冰表面鋪滿黃豆粉、紅豆泥同堅果杏仁片😝 先講個冰底,牛奶味嘅雪花冰口感綿密,食落有淡淡嘅牛奶味😗 紅豆泥就禁食嘅話相對較甜,但配上牛奶雪花冰又會中和番個甜度,依方面配合得幾好🤣 雪花冰內有麻糬粒,份量都唔少,但口感就略為硬身,同我期待煙煙韌韌嘅口感有段距離,依個位比較扣分🥲🍴 米脆拿鐵馬卡龍 $35📝評分: 3/10雪櫃有好多款式嘅馬卡龍選擇,今次簡左兩款同大家分享下😀我一直以為馬卡龍入面個層係雪糕😂點知原來自己會錯意,中間個層只係淨一層cream🥹🥹🥹依個位有啲失望😅馬卡龍嘅味道唔太突出🤷🏻‍♀️口感正正常常,唔會過硬/過軟身,不過中間層cream好甜之餘,好似雪唔實禁溶溶地,而且外圍d米脆好”淋”,整體黎講,唔推薦😌🍴 士多啤梨乳酪馬卡龍 $35📝評分: 2/10馬卡龍上層灑上士多啤梨果乾碎,中間層cream乳酪味唔太突出,對比米脆拿鐵,士多啤梨乳酪依個味道,只有二個字,仲甜!不論馬卡龍定中間層cream都好甜😞整體黎講,個人覺得無下次🤔打

🍴 黃豆粉麻糬雪花冰 $85
📝評分: 5/10

🍴 米脆拿鐵馬卡龍 $35
📝評分: 3/10
雪櫃有好多款式嘅馬卡龍選擇,今次簡左兩款同大家分享下😀

🍴 士多啤梨乳酪馬卡龍 $35
📝評分: 2/10

整體黎講,個人覺得無下次🤔打卡黎講係幾靚,但味道略為失望☹