2023-10-05 65 views
10月5號大概1:30嘅時候,我哋入咗餐廳座位,餐廳員工先俾咗我哋榻榻米位置,我哋兩位除咗脫咗鞋之外就已經坐低。之後,餐廳員工通知我哋話仲有另外兩位客人想坐,所以要搬我哋去另一張枱!如果佢唔清楚嘅時候,佢唔應該聽客人嘅指令,而餐廳亦唔應該任由客人指揮。嚟到餐廳,我哋作為客人,希望可以享受舒適嘅用餐環境同專業嘅服務。餐廳員工應該喺安排座位嘅時候要有清晰嘅溝通同尊重客人嘅權益。如果餐廳員工唔清楚客人嘅座位安排,應該主動向客人了解,確保清楚客人嘅需求同座位偏好。而唔應該單憑客人嘅指令行事,因為有時客人可能唔夠清楚餐廳嘅安排或者唔了解整個情況。同樣地,餐廳管理層亦應該喺培訓員工嘅時候強調溝通技巧同專業態度。員工需要具備良好嘅溝通能力,喺面對客人嘅時候能夠清晰表達,處理疑問同解釋相關安排。而餐廳亦要設立明確嘅座位安排程序,確保客人可以依照餐廳嘅座位安排而坐。總括而言,餐廳應該喺服務態度方面注重培訓同溝通技巧,確保員工喺面對客人嘅時候能夠尊重客人嘅權益同提供專業嘅服務。而客人亦應該明白,餐廳員工有責任確保整個座位安排係公平合理嘅,唔應該任由客人指揮。

2023-10-05
Type of Meal