2018-09-24 700 views
如果要數香港特色食物,魚蛋,燒味,雞蛋仔,鹵水等肯定少不了,但似乎唯獨一串串嘅鹵水小食是在香港先有的。其他魚蛋,燒味,雞蛋仔等早已推廣至整個大中華地區。只剩下鹵水小食還留在香港。鹵水小食呢個肥仔好似都相當出名,聲稱叫第三代,可能指佢自己嘅鹵水汁有相當時間,更加香濃,還加了點叫傳承、曆史的調味料。之所以少有被外地模仿可能因為用料,很重要一部分用料以內臟為主,可能需要以較複雜的方式處理,而小食店一般多為小本經營,以簡單加工為主,工序繁複自然無人去複製。這裡價格亦合理,我們點了34蚊的大皇牌套餐,雖然份量唔算多,但在尖沙咀,而且食落d材料都唔錯,幾可口,味道也不錯。大皇牌套餐,有魷魚,生腸,火雞腎。可能有人不清楚生腸其實就是母豬輸卵管。會加上甜醬和黃芥末醬,黃芥末使到成份野好惹味。總括嚟講,除非不食動物內臟,不用排隊,輕微有點餓或者口痕痕想食d小食嘅情況,非常推薦。如果是外地遊客嚟到香港排隊亦值得一試,因為這可能是香港獨有的味道。

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$34 (Tea)