2018-08-24 281 views
幾經辛苦,終於搵到間喺土瓜灣新開而我又想試嘅餐廳。揸車嚟到先發覺,原來成條街都係車房,心諗呢度會開餐廳?喺全條街都double parking嘅情況下,的確有啲氣餒好想走人,但奈何附近真係冇野想食,又唔想再search餐廳,於是我堅持左兜右兜,終於搵到車位!呢個時候再心諗,都幾辛苦先嚟到,如果食物唔好食,真係會嬲到想鬧人!嚟到門口,連個名都用紅色紙遮住,睇睇個menu,lunch係$58!再望一望入面,街坊客多,究竟呢間係搵兩個洋人喺度行行企企,扮餐廳嘅茶餐廳,定係正正經經做美食嘅餐廳呢?唔知點解,就係有一份堅持,好想試呢個唔知係茶餐廳定係餐廳嘅地方,好想知究竟你係人定鬼$58嘅set lunch有Egg benedict?!睇嚟都係中伏居多,肉醬意粉應該都係茶餐廳貨色。望望頭上嘅黑板,有貴啲嘅豬扒、牛扒及羊,不過第一次嚟,都係試啲平啲先啦,中伏都冇咁肉赤。再望望隔離檯,有碟芝士喺肉醬意粉旁邊嘅?!有位食完嘅街坊又話,個意粉好好味㗎!心諗,係咪做媒㗎?哈哈!Cappuccino (+$8)個樣得喎,啲泡質感綿密,係我鍾意嘅深炒咖啡豆味!放佢喺盆栽附近影相又幾得喎,由這一分鐘開始計起,我

Cappuccino (+$8)
個樣得喎,啲泡質感綿密,係我鍾意嘅深炒咖啡豆味!放佢喺盆栽附近影相又幾得喎,由這一分鐘開始計起,我覺得呢間係餐廳了!
Cappuccino

Egg benedict ($58)
兩隻蛋唔夠漲卜卜,扁咗啲,下面有煙三文魚,自家製醬汁夠杰,唔會稀到水咁。一路食一路讚,$58有egg benedict食,真係超抵!可惜只有一隻蛋做到流心效果,另一隻係全熟,另如果可以改善埋,咁就真係完美喇!
Egg benedict

Mango and passion fruit slushy (+$10)
外面飲開嘅mocktail,最平都要$60一杯,呢度只要$30!Set lunch只要加$10就有得飲,咁當然要一杯試吓!原來係沙冰,老闆娘有問我鍾唔鍾意飲,否則可以為我整過杯。我一向唔鍾意沙冰,但今日就即管試吓。兩者味道好鮮甜,好refreshing!

肉醬意粉 ($58)
上菜時都嚇一嚇,份量超大,一大盤意粉上有一大堆肉醬,老闆娘仲要遞上一小碟新鮮cheddar cheese俾我加上去,實在太講究了吧!!!未食我已經話,真係不枉我堅持要嚟食,實在太有誠意喇!!!肉醬入面有菇、洋蔥、番茄及蒜等,味道適中唔會過鹹過甜,外面實在有太多肉醬意粉只係一味落茄膏,搞到成碟意粉都勁酸。但呢個肉醬嘅味道天然無添加,仲有少少辣味,加埋新鮮cheddar cheese實在非常惹味,份量多到撈到最尾都仲有得撈嚟食。最重要係,食完至到夜晚都完全冇口乾!雖然呢個肉醬意粉未必係完美,但絕對有自家製、天然、冇味精、而且超級抵食!
肉醬意粉

Cappuccino soup (+$20)
未試過食完main dish之後返轉頭飲湯,但食完之後真係覺得好應該要試試佢個湯,所以叫個嚟飲吓。賣相細細杯好得意,黃色嘅湯上面有一層白色泡沫,入面有啲松子仁及番茄。再一次非常欣賞呢度嘅誠意,連set lunch嘅湯(雖然要加$20)都咁認真打層泡喺面,平時嗰啲求其一碗湯咋嘛!先試試啲泡沫,有啲煙燻味道,入口嗰吓有少少鹹香不過好快散,撈埋下層甘筍湯一齊飲,清甜得嚟又有啲煙燻味道作點綴,有層次有心思!
Cappuccino soup

店內有兩位洋人,一位係大廚,另一位係店員,原來佢哋都係比利時人。截至8月24日,呢度只係開咗一個星期,所以menu都仲會繼續update。估唔到隱身喺土瓜灣車房街嘅一間小餐廳,竟然係咁有驚喜。同我講意粉好好味嗰位客人真係唔係媒嚟㗎!!!我亦都終於明白,點解呢度開始短短一個星期,已經有熟客仔食過番尋味。喺我一路食期間,見到老闆娘不停咁喺餐廳門口向途人作出介紹,不過因為聽完佢介紹而行入嚟幫襯嘅客人又好似冇喎!覺得有啲唏噓,咁有heart嘅餐廳竟然唔係座無虛席。所以我決定今晚就要為佢哋寫第一篇食評,推介呢個平靚正嘅lunch。真心希望呢度好快會客似雲來,做到冇停手!

快啲推出青口薯條,我等緊呀!!!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
Cappuccino