2018-06-22
上個禮拜同朋友到尖沙咀shopping,行得攰攰哋便到The one 搵嘢食,在四樓有一間食意大利菜餐廳,食物質素非常之高。首先我哋點咗一款pizza$172,離遠已經聞到陣陣濃香撲鼻,賣相見到材料豐盛,有焦糖菠蘿,意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜、番茄醬,面層鋪上滿滿的意大利風乾火腿,惹味肉質盡是鹹香,鮮味蜜甜集於一身,份量不少,配搭焦糖菠蘿香甜,自家調製嘅新鮮番茄醬,仲有香脆松子仁,當你一口咬下去全部食材盡歸你所有,你會食到唔停得口。另一款海鮮意大利脆米湯飯$228,有另一番風味,多款鮮蝦,大蜆等等…食材都是大大隻,特別鮮甜,湯底濃郁稠蜜,必須要淆製不少時間才有這個效果,配備有脆卜卜嘅脆米,食嘅時候才灑上,特別滋味。原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉$268,重份量龍蝦,爽口彈牙,肉汁豐滿,鮮香無比,加上大廚嘅巧手,精心製作伏特加忌廉汁芳香潤甜,扁意粉時間控制得恰到好處,煙煙靭靭,好有咬口,真係冇得輸。飲品方面都好出色㗎,我哋各自點了一款飲品,Strawberry Ice Cream Float$48,果香非常清新,雪糕味道軟滑香濃。Green Point$48,都不遑多讓,製作同樣
Green Point$48,都不遑多讓,製作同樣認真,賣相已經吸引,散發著幽幽香氣,清甜可口。