2014-10-24 5878 views
麥師父開左新場!再唔係叫大尾篤燒烤王,唔好去錯喎!係正以前燒烤王隔離乍,老麥加油呀 ﹗今晚麻煩麥仔幫我留個靚位,自成一閣。第一次來臨,地方比以前細左半,但乾淨齊整骨子左好多 ﹗石屎地、食物提取處、飲品部、兒童樂園。最重要係個新男仕廁所好乾淨呀 ﹗但只有兩格,無尿兜。 依家七點半差不多八點都 full 左 70% 喇 ﹗有班大陸公司搞 party、又有班大學學生搞活動 ﹗每次都係港式用叉自己燒,今次特別改用網燒,因為我地買左海鮮加餸麻 ﹗麥師傳養既狗狗,比以前少左好多隻喎 ﹗聽老闆娘講,舊舖燒烤王個新老闆唔鍾意狗,自己 call 捉狗隊黎捉走晒狗囉,最終咪又係人道毀滅?好過份呀 ﹗海花蟹、連殼生蠔、貴妃蚌、大蜆,燒左自備海鮮先 ﹗燒本地生蠔原來勁好味架!超級鮮甜濃郁又彈牙,唔洗開直接燒,肉汁唔會流失得太多,全熟生蠔依然肥美飽滿,正呀!蟶子皇都甜到不得了!燒到乾身即啪入口,鮮爽多汁帶碳燒香味,太美味 ﹗最初唔記得要左海蟹先燒,係好難熟架 ﹗Lucky 勁多膏,蟹肉又鮮甜。大蜆、貴妃蚌、花蜆同樣新鮮味美,全部只係三百幾蚊乍!最遺憾收工太晏買唔到龍蝦囉!燒連殼生本地生蠔唔洗開,燒到差不多
海花蟹、連殼生蠔、貴妃蚌、大蜆,燒左自備海鮮先 ﹗燒本地生蠔原來勁好味架!超級鮮甜濃郁又彈牙,唔洗開直接燒,肉汁唔會流失得太多,全熟生蠔依然肥美飽滿,正呀!蟶子皇都甜到不得了!燒到乾身即啪入口,鮮爽多汁帶碳燒香味,太美味 ﹗最初唔記得要左海蟹先燒,係好難熟架 ﹗Lucky 勁多膏,蟹肉又鮮甜。大蜆、貴妃蚌、花蜆同樣新鮮味美,全部只係三百幾蚊乍!最遺憾收工太晏買唔到龍蝦囉!燒連殼生本地生蠔唔洗開,燒到差不多熟就會爆開,嚇死 ﹗哈哈 ﹗燒緊海鮮既時候,幾批唔同既大陸友好奇地不停照相,未見過燒海鮮咩!隻蟹拆開左去乾淨,終於燒得熟喇!蟹蓋勁多膏,蟹肉鮮甜又竹彈彈的,好味道!碳燒蟶子皇完全不需任何調味,天然甜美加肉香,好食到震!頂級鮮甜大花蜆,碳燒香噴噴!海水味濃而帶蜆肉甜味,質地夠晒彈,正!碳燒珍寶美國扇貝,連殼有我手掌咁大呀!不過開左會好難燒得熟,一定要有水先得,依家無雞湯無蒜蓉無 Wahhabi 無調味料,就地取材!碳燒朝日啤酒珍寶美國扇貝,正呀!碳燒朝日啤酒珍寶美國扇貝,其實用 washabi、用蒜蓉辣椒青蔥燒都好好味。碳燒朝日啤酒珍寶美國扇貝,因為實在太厚肉太大隻,真係要燒好耐。其間要不定加啤酒,燒到甩殼先夠熟。終於燒好有得食喇!好味到辣以形容,鮮甜棉滑,帶碳燒香味,慢慢咀嚼時散發出淡淡酒甜味,very good!碳燒貴妃蚌、碳燒大蜆,貝殼類最易掌握最易燒又無需調味,燒到開口即食,唔開口即係死左可以掉得。燒熟完全保存到海水仲源汁原味,入口勁濃海水味道,咁咸既?可能直接帶到燒烤場無浸淺水呢。不過十分肥味,勁新鮮彈牙!碳燒原隻生蠔,首次完全唔開半殼直接燒,將蠔汁海水迫回蠔肉裡面,燒到爆開乾身,全熟既熟用香氣撲鼻!蠔肉肥美棉棉,特濃蠔鮮甜味,半點腥嗅都無,同樣無需任何調味或點汁食,依家已經好好味!Part 1 美味自海鮮搞掂!Part 2 任砌燒烤開始!好味噃,比以前燒烤王更好,醃得入味剛好,唔會過火。乳香、蒜香、咖哩雞中翼全部都好好食。招牌肥美沙嗲鱔柳唔洗講梗係正,仲有人氣香甜金沙骨、叉燒粒同樣美味。我最喜歡雞扒、豬扒、牛扒,啖啖肉,都好滿意,我真係百份百食肉獸黎架!牛丸、墨魚丸、魚蛋、玫瑰紅腸、廚師腸、魷魚翼,大路穩陣。碳燒雞全翼,食到雞中翼既鮮嫩、雞膇既結實有咬口、雞翼尖既滑溜!醃得又到位,燒得金黃香口,搶住食啦!碳燒一品,香噴噴!麥師傅係後面正在教授 BBQ 秘技,讚!時間過得真快,轉睇食左老麥既 BBQ 十幾年喇!

( 外購 ) 海花蟹、連殼生蠔、貴妃蚌、大蜆
( 外購 ) 燒連殼生本地生蠔
( 外購 ) 頂級鮮甜大花蜆
( 外購 ) 碳燒蟶子皇
( 外購 ) 碳燒貴妃蚌、碳燒大蜆
( 外購 ) 碳燒原隻生蠔
( 外購 ) 碳燒朝日啤酒珍寶美國扇貝
乳香、蒜香、咖哩雞中翼、沙嗲鱔柳、金沙骨、叉燒粒、雞扒、豬扒、牛扒、牛丸、墨魚丸、魚蛋、玫瑰紅腸、廚師腸、魷魚翼
雞扒、豬扒、牛扒
碳燒雞全翼