2017-06-12
喺銅鑼灣呢頭有唔少美味高質既餐廳,我同朋友都好中意過海覓食~ 今晚心血來潮想食日本菜,聽聞Superdon 既丼真係好正,啲相睇落又好吸引,咁就一於去試下,睇下係咪真係色香味俱全。😜我地一入座 餐桌已經放好餐具、餐牌同埋熱茶 餐牌內有多款菜式 有唔同既丼物、刺身、飲品 我同幾個朋友一時間都有選擇困難症 用左一段時間 先做到決定角切雜錦魚生丼 $138我最後決定點角切雜錦魚生飯😝 期待已久既魚生飯終於出現!😍😍 。我首先飲左麵豉湯,個人習慣飯前飲湯。麵豉湯味道濃郁,入面放左豆腐、海帶做配料,味道更加鮮甜清新,好中諗軟綿綿既白豆腐,非常香滑~重點係魚生飯!睇佢既賣相已經令人垂涎三尺,角切魚生飯既選料包括帶子、三文魚、吞拿魚、北寄貝同埋三文魚籽等等。另外仲有薑、青瓜作為配料。魚生丼係名副其實既色香味俱全😍😋為左俾大家睇真啲 我為魚生黎一個近鏡😂 角切魚生粒粒都厚身,包保食客滿意。三文魚遇上三文魚籽,呢個美味組合絕對可以滿足味覺既享受。鮮甜既帶子同吞拿魚亦係我既最愛😍😋豚肉丼 $108朋友點左溫泉蛋豚肉飯~ 同樣有湯同埋美味既沙律🥗 我都忍唔住試左佢既豚肉~味道好唔錯豚肉同洋蔥既味道好夾~豚
我地一入座 餐桌已經放好餐具、餐牌同埋熱茶
角切雜錦魚生丼 $138
豚肉丼 $108
豚肉同洋蔥既味道好夾~豚肉帶有肉既鮮味 甜甜既洋蔥帶點香氣 兩者既特色都好鮮明
另一個朋友點左天婦羅丼~~ 天婦羅既選擇好多 有蝦、南瓜、茄子🍆等等 我就緊係食左朋友既天婦羅蝦啦🍤 麵粉唔算太厚 同蝦既比例都適中 炸天婦羅蝦好彈牙~南瓜都幾香甜👍🏼
最後埋單大概500 蚊 總括而言 餐廳氣氛好之餘 食物質素亦唔錯~ 我諗係喜歡食日式魚生丼朋友既天堂 😇🤤