2023-12-21 147 views
想同大家講下我喺Lady M嘅嗰餐美妙滋味啊。齋睇個名Lady M,你就知道佢唔係普通嘅店舖,今次最吸引我嘅絕對係佢哋嘅士多啤梨棋盤蛋糕🍰。哎呀,啲色彩斑斕得嚟又唔係好浮誇,啱晒捉棋之餘食嘅少少臭美心情。吃落去,果然又唔係得個靚招牌,粉紅色嘅那個層次帶有淡淡地士多啤梨香,而竹炭朱古力就有少少嘅咬口,兩者夠哂震撼。棋盤上層嘅士多啤梨奶凍更加滑溜得黎仲有份清新,真係食完心情都好。再來講下伯爵茶千層蛋糕啦,揭開一層層好似講緊故事咁,每一啖嘅伯爵茶香味都喺口腔中縈繞,creamy又帶點茶香,呢種細膩同香滑連我自己都覺得驚喜!雖然比較驚喜嘅嘢絕對係爆谷千層蛋糕,睇上去好特別,爆谷圍繞喺四週,明白佢想出奇制勝。但呢個創意做法有少少影響口感,不過焦糖weather好濃郁,就算有少少扣分,整體都仲算係正👌!最後,我啱啱講完嗰杯凍柚子檸檬梳打嘅配搭,一陣子酸一陣子甜,仲有苦澀嘅尾音,呢啲味道冒險又刺激,飲完之後真係清新哂。轉轉眼,吊曬大家胃口,下次去Lady M,記得試下呢啲我推介嘅嘢啊!😉🍽✨