話說今日有位同事 last day, 我地一行9人同佢 farewell。。 我地大約每兩三星期都會去一次 megabox ruby Tuesday lunch 聚,平時呢間 ruby tuesday d service 都可以嘅, 有時仲幾好添。。 今日星期三, 個場唔爆。。 但今日可能 ruby Tuesday 唔想我地將離職嘅同事會心掛佢, 所以帶俾大家好一個好想忘記嘅經歷!
13:05 已經落好 order
13:15 第一杯可樂到
13:20 7 杯 iced tea 到。。 仲嚟多咗杯, 我地叫佢收番
13:25 第9杯飲品到。。 飲品到齊, 需時約20分鐘
13:32 大家雖然傾得高興,但係一個鐘嘅 lunch hour 快過, 而一碟食物都未有蹤影, 我地當然要提醒 ruby Tue 嘅 staffs.. 無奈, 大多數路過嘅staffs (唔係傳緊菜或手上有嘢) 都只漠不關心地以 “一陣幫你” 嚟回應我地嘅 “唔該~!”,然後就行咗去。。 即使有一兩位會停落嚟聽下我地講 “落咗 order 好耐啲食物都未到喎”,佢地都只係淡淡地回應 “哦, 等等”
。
13:37 我地開始見啲 staffs 都好忙傳菜, 唯獨無一碟係我地嘅。。 大家決定等到 13:45,如果食物都係唔到,就返公司叫外賣。。
13:42 抱住試吓嘅心態, 捉住咗位手上有兩碗意粉嘅男 staff, 同佢苦訴。。 佢聽完之後,並無安慰嘅說話, 只係報上手上嘅意粉嘅名稱,然後將其中一碗放咗喺我地嘅枱上就行開咗。。 雖然佢臉上有微微嘅笑容, 但係都令我地感覺係 “你要食物吖嘛!嗱, 食啦~!”
13:45 order iced tea refill & 食物終於陸續 arrived.. 大家都起勢食及趕忙向公司交代我地要遲d返到
13:55 refill 未到。。 追。。 “等等”
14:05 我地有人終於忍唔住起身搵咗位似較高級嘅 staff 再追 refill。。 數分鐘後細杯 refill 出現
14:15 要求埋單。。 吖!好快喎!但係計多咗一個食物 & 一杯 iced tea.. 同啲職員講番嘅時候, 我地嘗試解釋張單有咩問題,都未講完, 職員搶住回應 “我知! 等等!”
我地離開嘅時候。。 係 service quality 最好嘅時刻! 幾位喺門口嘅 staffs 好開心咁同我地講 “多謝! bye bye!!”
Lunch time 一般大約一個鐘。。 人客等咗半個鐘有多都無嘢食,從沒餐廳職員過嚟 交代/ 解釋/ 安撫。。 人客向好多唔同嘅職員求助,職員幫唔到, 從沒一句 “唔好意思”, 沒有打算解釋或補救。。 張單錯咗, 從沒一句 “對唔住”,亦無打算聆聽客人意見。。
將心比己吖!唉~ o(︶︿︶)o