SindyChu1318
SindyChu1318
Level 4
2023-05-20
Follow
銅鑼灣好多日本餐廳,朋友今次帶我泥食sakeman,真係完全無諗到今次原來係omakase版ge清酒 & food pairing,好令人驚艷。

今次sake & food pairing total有10道菜,每款都有分別唔同酒做配搭。

前菜送左山芋蓉同螢光魷魚,跟住就開始飲清酒啦!

北海道海膽醬豆腐配上魚籽醬,另配來至鏡山生原酒果香濃郁

平目魚點少少煎酒就食得,而赤貝用左清酒煮,另配來至鏡山千秋龍脈ge純米大吟釀,入口有少少果香和豐富的口感

蟹肉丸用左蟹肉、木耳、豆腐整成,用左京春京都酒,米香味好濃,濃郁的味道和醇厚的口感同蟹肉丸好岩一齊食

稻草燒堅魚,堅魚有好香ge煙燻味,配上三重縣樽酒,係木桶熟成。

牛筋煮,用左足足18個鐘熬製,彈牙又口感,再配上大湖純米酒,其清新的味道和柔和的口感,同牛筋好夾。

A4和牛用超王祿 本生 純米酒做配搭,清酒的清爽口感和微酸的味道能夠有效地中和燒烤食物的油膩感,讓口感更加爽口。

師傅話係飲日本清酒,溫度的控制非常重要,不同的溫度可以帶出不同的風味和口感。今次師傅用北鹿生酛秋田,準備三種唔同温度清酒比我地。

凍飲用的日本清酒指的是在冰箱中冷卻至3-5度左右的清酒。這種溫度下,日本清酒的風味會變得更加清新。這種清酒非常適合搭配清淡食物,今次師傅就準備左冷面淋上啲海膽汁,口感更加爽口。

温飲ge清酒係常温下飲用的清酒。這個溫度比凍飲帶出更多清酒ge香氣和甜味,令其更加柔和和平衡。這種清酒非常適合搭配鯛魚糯米飯,令口感更豐富更有深度。

熱飲ge清酒係大約50-55度左右的溫度下飲用。這種溫度下,清酒的香氣和味道更加濃郁,辛辣感更出,口感更加豐富。食物方面就配搭左黑毛豬腩同水魚湯,搭配得非常合適。

最後甜品係水信玄甘味杯餅,上面鋪滿芒果容同提子乾,再配上熟成ge梅酒,色香味樣樣俱全。
Like
Ratings