灣仔[合和中心]★Papillon Caffe星期六都要晨早過海番工,放工真係要搵間cafe嘆個靚lunch慰勞下自己 一直都想黎位於合和中心17/F高高在上既papillon caffe試下佢有齊protein+carbohydrate+fibre既lunch set,好傷心黎到先知原來weekend只有brunch選擇,仲要係唔包飲品 不過行到黎都費事轉地方照試下啦...唔記得左係入口影番張相添,室內環境幾有異國風情,木地板石磚牆加開明大窗台,感覺悠閒舒適 一眼睇中可以欣賞窗外風景既座位,吸收下solar & wind energy為疲憊既身軀叉下電 搵食時間 - Cabonara長通粉($88+10%):份量有點少,上枱果下有一刻以為佢幫我地分左做兩碟 …沒有期望中既流心蛋 ,煙肉粒都比得有d寒酸,不過個醬整得幾好 creamy得黎食落又唔會好滯,又唔會話放凍左會變到結撻。長通粉烹調時間適當,上汁而有嚼勁 - 水牛芝士波特菇漢堡($138+10%):咁既價錢同樣係比想像中迷你 ,不過賣相都幾誘人既portobello burger。塊波特菇都幾香幾juic
灣仔[合和中心]★Papillon Caffe
不過行到黎都費事轉地方照試下啦...

搵食時間
1941 views
Cabonara長通粉($88+10%):
Cabonara長通粉
份量有點少,上枱果下有一刻以為佢幫我地分左做兩碟
…沒有期望中既流心蛋
,煙肉粒都比得有d寒酸,不過個醬整得幾好

水牛芝士波特菇漢堡($138+10%):
Portobello Mushroom w/ Buffalo Cheese
咁既價錢同樣係比想像中迷你
,不過賣相都幾誘人既portobello burger。
波特菇都幾香幾juicy,不過如果厚身小小豐富埋個口感就好喇
!水牛芝士既味道唔算好突出,比隻震騰騰蛋黃哥搶晒volt,篤爆佢流晒d蛋汁出黎點真係rich得多

脹卜卜既麵包搽左牛油去烘,外層未算好脆但包邊微焦幾香,內裏都幾軟熟唔會得空氣感
不過始終係素菜既漢堡,少左d惹味肉汁去為麵包點晴...
薯角係連皮炸,夠晒飽滿但略嫌炸得唔夠脆身
…伴點既沙律菜加左黑醋,新鮮又開胃

Caffe latte (L$33+10%):
Caffe Latte (L)
S都$30,師奶仔梗係比多三蚊要杯大,橫掂預左有排坐

睇個樣好似幾milky,不過飲落只有超濃咖啡味,係咪知我眼訓呀
略為苦左d,可能加多少少奶中和下會好d。見杯咖啡咁濃都驚驚地,飲完真係發現個腸胃好燥熱成日都唔太舒服,感覺上好似食左成杯花生咁熱氣…睇黎d咖啡豆都比人炒得幾甘

埋單$285/2ppl。
整體黎講食物味道都唔錯但以咁既價錢應該可以有更好既選擇,不過勝在職員服務慇勤,環境舒適光猛寧靜仲要有wifi,想搵個地方hea番個下晝都可以考慮下

2016-04-16
$143 (Lunch)
Cabonara長通粉