2023-01-20
2011 views
🌟餐廳:鮨 央泰📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:30 / 18:30 - 22:30📱電話:2383 3366最近都有一段時間無去食omakase。踏入2023年,我決定約埋best fd 去食返餐慶祝下先,一齊充充電,順便為黎緊既日子打打氣~今晚我地就訂左位於尖沙咀港威大廈地下既「鮨 央泰」,由壽司大師岩央泰同埋佢既入室弟子金子司主理,岩央泰曾先後於日本銀座幾間著名壽司店學藝十幾年,並於 2012年自立門戶開設「銀座いわ」,隨即奪得米芝蓮一星,食物品質當然有保證!即刻試下呢一間新晉主打江戶前style 既omakase先~———————————————————皇すめらぎ 21 Courses ($2,180/person)✨先付け - 前菜二点 Appetizer✨さしみ - 刺身三点 Sashimi✨燒物 Yakimono✨握り寿司 - 十貫 Sushi✨卷物 Maki✨玉子焼きTamago ✨椀物 Soup✨水物-季節の果物 Assorted Japanese Fruits—————————
💰價位:~$800
✨玉子焼きTamago
✨椀物 Soup
———————————————————
✨前菜二点✨
🔸北海道鱈魚白子: 入口夠滑順,味道濃郁,我既最愛!
✨刺身三点
🔸熟成4日富山鰤魚: 魚肉味最為香濃,冬天既鰤魚肉質最肥美~
🔸北海道粒貝: 肉身好爽脆鮮甜,口感一流!
✨燒物✨
🔸燒鰻魚 配有馬山椒及九州栗子甘露煮: 鰻魚外皮好香脆,口感一流,而搭配既九州栗子甘露煮夠哂香甜粉糯~
✨握り寿司 - 十貫/卷物 ✨
🔸島根深海池魚: 肉質好嫩滑,魚味濃郁~
🔸北海道北寄貝: 北寄貝經灸燒後提升鮮甜及嚼勁,搭配海藻鹽及青檸汁,更能提鮮~
🔸九州大分手釣池魚: 肉質比起深海池魚緊緻,充滿獨特既魚香味~
🔸赤身醬油漬: 選用青森大間吞拿魚既中背部分,加上10日熟成,入口甘香味濃,而醬油更加入紅酒混合而成,令魚味更鮮更突出,好特別!
🔸大拖羅: 同樣選用青森大間吞拿魚,經14 日熟成,魚脂分佈均勻,入口融化,魚油味超濃郁~
🔸福岡金目鯛: 外皮魚油味甘香,肉身有彈性~
🔸長崎赤鯥: 油脂感豐厚,魚身帶有甜味~
🔸鹿兒島車海老: 擺盤特別精緻,蝦肉爽彈,鮮味十足~
🔸長崎海鰻: 經火灸後,大量魚脂滲出,魚身更香更濃郁~
🔸北海道馬糞海膽: 口感非常綿滑,好creamy,用脆卜卜紫菜包住,一啖食勁滿足~
✨玉子焼き✨
🔸江戶前玉子燒,以白身魚及蝦熬制而成~
✨椀物✨
🔸赤味噌蜆湯: 赤味噌味道濃郁,咸鮮味濃,加入蜆肉鮮味十足!
✨水物-季節の果物✨
🔸日本靜岡蜜瓜: 熟度一流,好香甜又多汁~
😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
———————————————————
👅整體小總結
Omakase食材新鮮且品質上乘,加上主打江戶前omakase 及熟成魚菜式,性價比極高!而且壽司飯及漬煮既食材更全部用上白川鄉空運既軟水,令食物及米香更鮮甜,餐廳對待食材態度夠哂堅持又認真,抵讚~
重點係食Omakase其中一個享受地方就係同廚師既互動交流,今晚serve我地既Raymond 師父及料理長金子司師父詳細地講解每一種食材及來源,態度超nice 而且笑容滿面,夠哂親切,大推呢一間新晉omakase店~
提提大家,想黎歎返個咁高質既omakase記得要先致電預約呀~