朋友話lunch time試過食菊月町好高質,話Happy Friday要去chill下,食返個Omakase先😋,食Omakase我地都鐘意坐bar枱,因為可以欣賞師傅精心製作美食😍我地今次揀左「焰月」,係食壽司刺身嘅😋⭐️⭐️先付⭐️腐皮、津菜、根子腐皮味道清淡帶出根子嘅鮮味,津菜口感爽脆,加埋少少wasabi做點綴😋。⭐️魚板、水母刺身、宮崎炸蟹魚板配芥末:魚板彈牙,帶出芥末香味👍水母刺身口感爽口,配柚子汁幾開胃。炸蟹細細隻,但係有蟹膏,幾驚喜。⭐️北海道蠔蠔食落爽口,海水味幾重😋,夠厚身,又飽滿,配埋酸汁啫喱,下面仲有昆布可以一齊食。⭐️⭐️季節刺身⭐️伊佐木他他厚切,有魚油香,仲加咗烏魚子添。⭐️北海道松葉蟹,用紫蘇花做裝飾,底嘅啫喱用蟹醋做,可以配啫喱食,或者配紫蘇花食😋。⭐️時令岩手縣紫海膽,配魚子醬、蕃茄啫喱、北海道甜蝦海膽鮮甜,魚子醬又可以提鮮,蕃茄啫喱同甜蝦豐富左口感👍。⭐️食完吞拿魚,嚟個酸酸地嘅小食:水雲、蕃茄、山芋蓉,可以refresh一下😋⭐️手握壽司食壽司前有3款漬物同薑😍壽司有象拔蚌、春子鯛、深海池魚、鰆、鰤魚壽司都幾新鮮,味道唔錯😋⭐️⭐️手卷⭐️吞拿魚手卷視覺效果已經100分,睇

我地今次揀左「焰月」,係食壽司刺身嘅😋

⭐️⭐️先付
⭐️腐皮、津菜、根子

⭐️魚板、水母刺身、宮崎炸蟹
魚板配芥末:魚板彈牙,帶出芥末香味👍
水母刺身口感爽口,配柚子汁幾開胃。
炸蟹細細隻,但係有蟹膏,幾驚喜。

⭐️北海道蠔

⭐️⭐️季節刺身
⭐️伊佐木他他厚切,有魚油香,仲加咗烏魚子添。

⭐️時令岩手縣紫海膽,配魚子醬、蕃茄啫喱、北海道甜蝦
海膽鮮甜,魚子醬又可以提鮮,蕃茄啫喱同甜蝦豐富左口感👍。

⭐️手握壽司
壽司前有3款漬物同薑😍
壽司有象拔蚌、春子鯛、深海池魚、鰆、鰤魚
壽司都幾新鮮,味道唔錯😋

⭐️⭐️手卷
⭐️吞拿魚手卷
視覺效果已經100分,睇住師傅切吞拿魚腩,再煙燻,煙燻嘅香味四散😍賣相靚,口感豐富,香脆嘅紫菜包住沙甸魚干、煙燻吞拿魚腩,同埋紫蘇葉,超鐘意li個菜式😋

⭐️吞拿魚蓉海膽手卷
燒完嘅吞拿魚油同吞拿魚蓉、黃蘿蔔撈勻,之後放上飯上面,再放一大排海膽😍
海膽鮮甜,可以先試海膽嘅原味,再包埋紫菜一齊食,好出色😋

⭐️⭐️吸物
⭐️魚湯:味道鮮甜😋。

⭐️時令果物
江戶前玉子:好香蛋味,食落口感好實在。
抹茶蕨餅:本身就鐘意食蕨餅,好好食😍。
焙茶雪糕:香濃嘅焙茶味😋。

成餐飯慢慢享受,食落都唔覺得時間過得咁快,咁就食左差唔多兩個鐘,環境舒適,佈置又靚,睇得出師傅嘅用心,食物有水準之餘,服務都唔錯,會主動加茶😍。
2025-06-18
$1000 (Dinner)